Ποιο τουριστικό προϊόν θέλουμε να πουλήσουμε;

0

Θα συμφωνήσουμε με την επισήμανση που ακούστηκε, από μέλος της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας, στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, ότι πρέπει να αποφασίσουμε ποιο είναι το τουριστικό προϊόν του τόπου μας και μετά να σκεφτούμε τους τρόπους που θα το προβάλλουμε, για να προσελκύσουμε επισκέπτες.

Η αίσθηση που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν ότι οι τοπικοί άρχοντες, του πρώτου και του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, που είχαν την ευθύνη της τουριστικής προβολής και ανάπτυξης, βάδιζαν χωρίς στόχο και γνώση του αντικειμένου.

Χωρίς να ξέρουν τι θέλουν να «πλασάρουν» στους υποψήφιους επισκέπτες, πέρα από τη φυσική ομορφιά της περιοχής.

Συμμετείχαν στις διεθνείς εκθέσεις, όπου έδειχναν τις φυσικές ομορφιές σε έντυπο υλικό, αφίσες και βίντεο κι αυτό ήταν όλο.

Παράλληλα, υπήρχαν οι διαφημιστικές καταχωρήσεις σε Μέσα Ενημέρωσης μεγάλης εμβέλειας και τα τελευταία χρόνια επιχειρήθηκε η «διείσδυση» στις διεθνείς, κυρίως, αγορές μέσω του διαδικτύου.

Μπορεί αυτός ο τρόπος προβολής να απέφερε κάποια χρόνια μία αύξηση του τουριστικού ρεύματος, αλλά αυτή η αύξηση δεν είχε διάρκεια.

Για να μάθουμε τι θέλουν οι επισκέπτες να βρούνε όταν θα επισκεφτούν την περιοχή, πρέπει να μιλήσουμε με τους επαγγελματίες του τουρισμού (ντόπιους και ξένους).

Πρέπει να γνωρίζουμε το «προφίλ» του επισκέπτη κάθε εθνικότητας και να προσαρμοστούμε στα ενδιαφέροντα τους.

Όμως, πρέπει να έχουμε και μία «ταυτότητα» ως τουριστικός προορισμός. Να αποφασίσουμε, δηλαδή, τι θέλουμε να «πουλήσουμε» στον τουρισμό.

Θέλουμε να «πουλήσουμε» ήλιο και θάλασσα, ιστορία, πολιτισμό, γαστρονομία, συνεδριακό τουρισμό, τουρισμό κρουαζιέρας, θρησκευτικό τουρισμό, αγροτουρισμό;

Εάν, ας πούμε, αποφασίσουμε ότι θέλουμε να γίνουμε προορισμός τουρισμού κρουαζιέρας, τότε θα δούμε ποια είναι τα μειονεκτήματα (για να βελτιωθούμε) και ποια τα πλεονεκτήματα.

Και μετά, μπορούμε να συνδέσουμε την κρουαζιέρα με τον θρησκευτικό τουρισμό, τον πολιτισμικό τουρισμό, ή όποιο άλλο είδος τουρισμού είναι κατάλληλο για τον τόπο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.