Η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στις χερσαίες εγκαταστάσεις των Πετρελαίων έβαλε σε κίνδυνο και το εργοστάσιο, αλλά και την πόλη της Καβάλας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Μανώλης Κελαϊδάκης, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021. Όπως ανέφερε, απαντώντας στην ερώτηση της Δήμητρας Τσανάκα (επικεφαλής του συνδυασμού «Ανάσα για τον Δήμο»), η εντολή δόθηκε από στελέχη της διοίκησης και εκτελέστηκε εντελώς αιφνιδιαστικά. «Ήταν σαμποτάζ», σχολίασε και πρόσθεσε: «Ωστόσο, χάρη στην ψυχραιμία και στον επαγγελματισμό των συναδέλφων, αποκαταστάθηκε αμέσως η ομαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων από την Κυριακή. Αυτοί που έδωσαν την εντολή να κοπεί το (φυσικό) αέριο, είναι εντελώς άσχετοι με την λειτουργία των εγκαταστάσεων μιας χημικής βιομηχανίας. Κι εμείς, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να βάλει σε κίνδυνο τις ζωές μας και την ασφάλεια της Καβάλας». Σχετικά με το σοβαρό περιστατικό, για το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση και η Energean την περασμένη Παρασκευή, ο συνταξιοδοτηθείς γενικός διευθυντής των Πετρελαίων, Βαγγέλης Παππάς, είπε ότι η Καβάλα θα είναι ασφαλής όσο ανάβει ο πυρσός στο εργοστάσιο.

Όπως εξήγησε στον “Κ.Τ.” εκπρόσωπος της Energean, η διοίκηση της εταιρείας ζήτησε από την Δ.ΕΠ.Α. (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στο εργοστάσιο ΣΙΓΜΑ, διότι συνεχίζεται η κατάληψη από το σωματείο εργαζομένων και δεν επιτρέπεται η είσοδος στα διοικητικά στελέχη. Προκειμένου, να μην δημιουργηθεί πρόβλημα ασφάλειας στις εγκαταστάσεις, με την παροχή φυσικού αερίου, όσο διαρκεί η κατάληψη και η περίοδος της προγραμματισμένης παύσης λειτουργίας τους (shutdown), η Energean πήρε την προαναφερθείσα απόφαση. Ωστόσο, μέλη του σωματείου εργαζομένων παραβίασαν την απόφαση της διοίκησης και άνοιξαν την βάνα που παρέχει φυσικό αέριο στο εργοστάσιο, βάζοντας σε κίνδυνο το εργοστάσιο και το προσωπικό.

Για το ίδιο περιστατικό έκανε δήλωση και η βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου, η οποία είπε τα εξής: «Τις αλλοπρόσαλλες και άκρως επικίνδυνες αποφάσεις της διοίκησης της Energean Oil and Gas, φέρνουν στο φως οι εργαζόμενοι του εργοστασίου Πετρελαίων. Πρόκειται, θυμίζω, για την εταιρεία που θα λάβει εμπορικό δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ύψους 90,5 εκατομμυρίων ευρώ και δάνειο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η αλληλουχία των γεγονότων που αναφέρονται από το σωματείο, είναι ενδεικτική των μεθοδευμένων κινήσεων της εργοδοσίας για ανατροπή του εργασιακού μοντέλου, εις βάρος των εργαζομένων. Όμως, όταν αυτή υλοποιείται θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, τότε ξεπερνά τα όρια ανοχής. Τα όσα καταγγέλλονται είναι τεράστιας σημασίας. Οι απολύσεις έμπειρων στελεχών σε διαδικασίες που απαιτούν την απόλυτη και αποτελεσματική συνεργασία όλων των εργαζομένων, το διαρκές κλίμα ανασφάλειας και οι αποφάσεις που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ζωή των εργαζομένων, διακοπή παροχής φυσικού αερίου εν ώρα λειτουργίας, είναι ενδεικτικές της στάσης της εργοδοσίας.

Άλλωστε, σύμφωνα με την σύμβαση παραχώρησης του ελληνικού δημοσίου προς την εταιρεία, υπάρχει ρητή αναφορά σχετικά με την παραγωγή πετρελαίου προς όφελος των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας. Αν η εταιρεία, για οποιονδήποτέ λόγο, δεν μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ας παραδώσει τις εγκαταστάσεις στο ελληνικό δημόσιο. Η αναφορά των εργαζομένων στην πολιτική ηγεσία και στις αρμόδιες Υπηρεσίες ελέγχου, μετά την αυθαίρετη και απαράδεκτη άρνηση της εργοδοσίας να εμπεδώσει την επικινδυνότητα των λανθασμένων επιλογών της, θέτει όλους προ των ευθυνών μας. Η ανθρώπινη ζωή, η προστασία του περιβάλλοντος, η ασφάλεια των εργαζομένων, οι εργασιακές συνθήκες, ο σεβασμός των εργασιακών κεκτημένων, αποτελούν για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία τα ζητούμενα για την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής. Επιχειρηματικότητα με τους όρους που ακολουθούν οι διοικήσεις των δύο μεγάλων εργοστασίων της περιοχής, δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή από την τοπική κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις. Ας το καταλάβουν καλά όλοι, η Καβάλα δεν θα γίνει Μέκκα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ούτε προαύλειος χώρος χημικού εργαστηρίου. Ας σταματήσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές να σιωπούν και ας πάρουν ξεκάθαρη θέση. Είναι με την νομιμότητα, ή με την αυθαιρεσία;».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.