Περισσότερο από ένα χρόνο, έχουμε τον νέο Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, κ. Στέφανο, στην ποιμαντορία της τοπικής Επισκοπής και το σύνολο του ποιμνίου του, είναι ενθουσιασμένο, από την προσωπικότητά του.

Είναι αλήθεια, πως μέχρι τώρα, ο γράφων ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός, δεδομένου ότι στην πολύχρονη δημοσιογραφική του πορεία, γνώρισε πολλούς επισκόπους, όχι μόνο της δικής μας μητροπόλεως και δεν έχει τις καλύτερες εντυπώσεις, από ορισμένους απ’ αυτούς. Και δεν μιλάμε πάντα μόνο για την πνευματικότητα, του καθενός, τη συμμετοχή στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας, την προσωπική επαφή με το ποίμνιό του, την ειλικρινή ευαισθησία του προς τους αναξιοπαθούντες κι όχι επίπλαστη εκ του καθήκοντός του, ή την διαχειριστική και διοικητική του δεινότητα. Ένας Επίσκοπος, κατά την άποψή μας, πρέπει να συγκεντρώνει όλα τα παρά πάνω στοιχεία κι αυτό είναι σπάνιο.

Τον Μητροπολίτη μας, όπως ήταν φυσικό, δεν τον γνωρίζαμε πριν έρθει στην Καβάλα, αλλά με την ενθρόνισή του, άρχισαν να φτάνουν στ’ αυτιά μας, μόνο καλά λόγια γι αυτόν. Αποφύγαμε να  έχουμε στενή επαφή μαζί του, για να λειτουργήσει πιο αντικειμενικά η κρίση μας για την προσωπικότητά του.

Διαπιστώνουμε με πολύ μεγάλη χαρά, ότι ο επίσκοπός μας είναι χαρισματικός. Είναι ένας ειλικρινής άνθρωπος, είναι ένας από μας, είναι ταπεινός, προσπελάσιμος, με μεγάλες ευαισθησίες, με την τάση όλους να τους κάνει φίλους. Προτάσσει την έμφυτη φιλευσπλαχνία του, έναντι του τύπου και της γραφειοκρατίας, που σημαίνει ότι είναι άνθρωπος με μεγάλη καλοσύνη, εξυπνάδα και εσωτερική πληρότητα, χωρίς υποκρισίες, πονηριές και υστερόβουλες σκέψεις. Είναι άνθρωπος της πράξης, θαρραλέος και ιδιαίτερα επίμονος και πρακτικός στην εξεύρεση λύσεων, αλλά και συμβιβαστικός, όταν αυτό κρίνει πως είναι χρήσιμο ή απαραίτητο.

Θα μπορούσαμε, να δικαιολογήσουμε με συγκεκριμένα περιστατικά, τους περισσότερους από τους χαρακτηρισμούς και τις διαπιστώσεις μας, της προηγούμενης παραγράφου, αλλά αυτό δεν θα ήταν καθόλου πρακτικό, θα προσέκρουε στην μετριοφροσύνη του και θα χρειαζόταν να αποκαλύψουμε πληροφορίες μας, τις οποίες δεν θα ήταν σωστό να δημοσιοποιήσουμε. Ένα μόνο θα σας πούμε, ως παράδειγμα. Μας περιγράφηκαν πράξεις του, από τρίτους, που μας συγκίνησαν μέχρι δακρύων!

Στα τόσα χρόνια δημοσιογραφικής μας πορείας, είναι η πρώτη φορά που είδαμε Μητροπολίτης, (όχι μόνο της δικής μας Μητρόπολης) να δίνει στη δημοσιότητα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία, για το έργο ευποιΐας της Επισκοπής και μάλιστα χωρίς να του το ζητήσει κανείς!

Τέλος, θα αναφέρουμε ένα ακόμη περιστατικό, το οποίο για κάποιους μπορεί να είναι χωρίς σημασία, αλλά για μας, είναι ενδεικτικό, το πόσο κοντά είναι στο ποίμνιό του. Στους χθεσινούς αγώνες μπάσκετ με καρότσι, δέχθηκε με χαρά και έκανε το τζάμπολ της έναρξης του αγώνα!!!

Του ευχόμαστε, να έχει τη χάρη του Θεού και να μακροημερεύσει, για το καλό όλων μας και τη δόξα του Χριστού!!!


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.