-Η υπόθεση με τις τέσσερις παίκτριες που μετακινήθηκαν από την Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας στην Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης Καβάλας «Πάνθηρες», με απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών (Α.Σ.Ε.Α.Δ.), ανέδειξε πως υπάρχει πρόβλημα συνεργασίας μεταξύ των τοπικών σωματείων. Για την ακρίβεια, μεταξύ ορισμένων σωματείων. Το πρόβλημα, κατά την άποψη μας, πηγάζει από την έλλειψη σεβασμού ορισμένων παραγόντων προς τα υπόλοιπα σωματεία της πόλης.

-Η ύπαρξη δύο, ή περισσότερων, σωματείων σε μία πόλη, που δραστηριοποιούνται στο ίδιο άθλημα, στην προκειμένη περίπτωση στην καλαθοσφαίριση, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του αθλήματος και των σωματείων, μέσα από τον υγιή συναγωνισμό. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η συνεργασία είναι εφικτή και επιβεβλημένη! Για να επιτευχθεί η συνεργασία χρειάζεται αλληλοσεβασμός, καλή διάθεση, (αμοιβαία) εμπιστοσύνη και ισότητα. Δηλαδή, όταν αποφασίζουν δύο, ή περισσότερες, πλευρές να συνεργαστούν, θα συζητήσουν επί ίσοις όροις. Ας χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα της καλαθοσφαίρισης γυναικών στην Καβάλα.

-Φέτος, στο τέλος της περασμένης αγωνιστικής περιόδου (2019-2020), η ομάδα γυναικών των «Πανθήρων» εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα της Α2 εθνικής κατηγορίας. Την ίδια περίοδο, η ομάδα κορασίδων της Ε.Κ. Καβάλας κατέκτησε την 3η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Η διοίκηση των «Πανθήρων» ζήτησε από την Ε.Κ. Καβάλας και τον «Αστέρα» Καβάλας ορισμένες ταλαντούχες παίκτριες, για να ενισχύσουν την ομάδα γυναικών στην Α2 εθνική κατηγορία.

-Η πρόταση αυτή φαίνεται πως «ξύπνησε» τη διοίκηση της Ε.Κ. Καβάλας, που αποφάσισε να επανασυγκροτήσει το τμήμα γυναικών, που διαλύθηκε το 2015, αξιοποιώντας τις παίκτριες της ομάδας κορασίδων, η οποία αγωνίστηκε σε δύο συνεχόμενες τελικές φάσεις πανελληνίου πρωταθλήματος (2018, 2019). Με στόχο, να δημιουργήσει μία ανταγωνιστική ομάδα και να διεκδικήσει την άνοδο στην Α2 εθνική κατηγορία.

-Ωστόσο, στην Ε.Κ. Καβάλας δεν ενδιαφέρονταν ποτέ σοβαρά για την εξέλιξη του τμήματος γυναικών. Η προτεραιότητα των διοικούντων ήταν, είναι και μάλλον θα είναι, η ομάδα ανδρών, η οποία αποτελεί τη «βιτρίνα» του συλλόγου. Το τμήμα γυναικών, μάλιστα, δημιουργήθηκε έπειτα από την απορρόφηση του αντίστοιχου του «Αστέρα» Καβάλας. Σημειωτέον, ότι ο «Αστέρας» τα προηγούμενα έτη διέθετε μία πολύ αξιόλογη ομάδα γυναικών, με συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Α2 εθνικής κατηγορίας. Μετά την απορρόφηση, μάλιστα, η Ε.Κ. Καβάλας αγωνίστηκε στην Α2 εθνική κατηγορία, ωστόσο υποβιβάστηκε στο περιφερειακό πρωτάθλημα. Προπονητής ήταν ο Παναγιώτης Παπανικολάου, νυν τεχνικός διευθυντής της Ε.Κ. Καβάλας. Ακολούθησε μία δεύτερη συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Α2 εθνικής κατηγορίας την περίοδο 2012-2013, έπειτα από την κατάκτηση της 3ης θέσης στο ειδικό τουρνουά ανόδου, με προπονήτρια την Ελένη Κωνσταντίδου, την οποία κάλεσαν να αναλάβει πάλι την ομάδα για την περίοδο 2020-2021.

-Από το 2013, το τμήμα γυναικών της Ε.Κ. Καβάλας ακολούθησε φθίνουσα πορεία, λόγω της απαξίωσης του από τους διοικούντες, με αποτέλεσμα να διαλυθεί. Ο λόγος που συγκροτείται ξανά, είναι, για να μην παραχωρηθούν οι παίκτριες της καλής «φουρνιάς» των κορασίδων στα άλλα τοπικά σωματεία. Ο προπονητής που ανέδειξε τα κορίτσια αυτά, ωστόσο, «επιβραβεύτηκε» για τη δουλειά του, με την τοποθέτησή του στη θέση του συνεργάτη του Νίκου Πενταζίδη, στην ομάδα ανδρών της Α2 εθνικής κατηγορίας. Ο Γιώργος Παγκαλίδης, κατά την άποψη μας, έπρεπε να χριστεί, χωρίς δεύτερη σκέψη, προπονητής στη νέα ομάδα γυναικών, για να την οδηγήσει στην Α2 εθνική κατηγορία. Αυτό θα αποφάσιζε μία διοίκηση, η οποία έχει «πλάνο» για την αναδιοργάνωση του τμήματος γυναικών του συλλόγου.

-Αν αποτύχουν οι «Πάνθηρες» να παραμείνουν στην Α2 εθνική κατηγορία, κάτι που απευχόμαστε και θεωρούμε ότι θα αποφύγει, οι παίκτριες που δόθηκαν, με μεταγραφή προσωρινής διάρκειας, θα επέστρεφαν, γεμάτες εμπειρίες, για να ενισχύσουν την προσπάθεια της Ε.Κ. Καβάλας. Δηλαδή, οι «Πάνθηρες» θα «έδιναν τη σκυτάλη» στην Ε.Κ. Καβάλας, για να συνεχίσει την ανάπτυξη της τοπικής καλαθοσφαίρισης γυναικών, με τον Γ. Παγκαλίδη στο «τιμόνι» της. Οι διοικούντες την Ε.Κ. Καβάλας, δυστυχώς, συμπεριφέρονται ως οι απόλυτοι κυρίαρχοι στην Καβαλιώτικη καλαθοσφαίριση. Και με τη στάση τους, προκαλούν την άρνηση των παραγόντων των άλλων σωματείων για ειλικρινή συνεργασία. Δεν αρκούν, μόνο, οι διακρίσεις, για να προσελκύσουν κορίτσια (και αγόρια) στον σύλλογο, που θα έπρεπε, αλλά δεν είναι πλέον, να βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας, με σεβασμό στην προσπάθεια των υπόλοιπων τοπικών σωματείων.


2 ΣΧΟΛΙΑ

    • Προφανώς, δεν υπάρχει βούληση από την πλευρά των διοικούντων την Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης “Πάνθηρες”, που θεωρούν ότι τα τμήματα γυναικών πρέπει να είναι “αυτοτελή”. Μακάρι να γίνει η συμφωνία, γιατί είναι προς όφελος και των δύο πλευρών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.