Τώρα που κάθισε ο κουρνιαχτός των εκλογών και αναδείχθηκαν οι εκλεκτοί του λαού ήρθε η ώρα να εξετάσουμε τις δυνατότητες προσαρμογής των μετεκλογικών δεδομένων στον νόμο του Κλεισθένη και να δούμε πως θα μπορέσουν οι Δήμαρχοι να λειτουργήσουν κάτω από τις νέες συνθήκες.

Σε ότι αφορά τους Δήμους Νέστου και Παγγαίου, που εξέλεξαν Δημάρχους από την πρώτη Κυριακή, και κατέκτησαν έτσι την πλειοψηφία των εδρών (δημοτικών συμβούλων) δεν θα έχουν κανένα ζήτημα και δεν χρειάζονται καμιά συνεργασία με άλλες παρατάξεις για να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στο Δημοτικό τους Συμβούλιο. Με ευκολία θα μπορούν να περάσουν τα θέματα, αλλά αυτό δεν αποκλείει, να κάνουν κάποιες συγκλήσεις για ακόμη μεγαλύτερη συμπόρευση των δημοτικών συμβούλων. Σε Δήμους όμως, όπως τον Δήμο Καβάλας, υπάρχει ένα ζήτημα, το οποίο θέλουμε να εξετάσουμε.  Η παράταξη της απερχόμενης Δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα, έχει δώδεκα εκλεγμένους δ.σ., ενώ ο νέος Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης, με την παράταξή του έχει μόνο 9 από τους 41 του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου. Για να έχει την πλειοψηφία και να μπορεί εύκολα να περνάει τα θέματα του Δήμου στις συνεδριάσεις, θα πρέπει να συμπληρώσει με συνεργασίες με άλλες παρατάξεις τον αριθμό των 21, (τουλάχιστον) δημοτικών συμβούλων. Άρα, θα πρέπει να ζητήσει «λευκή επιταγή», δηλαδή, υπόσχεση της, ότι θα ψηφίζουν οι σύμβουλοί της, όλα τα ζητήματα που θα φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική αρχή, δηλαδή ο Δήμαρχος Θοδ. Μουριάδης. Να ενεργεί η παράταξη Τσανάκα, ως συμπολίτευση, δηλαδή, ακυρώνοντας τον ρόλο της στην αντιπολίτευση. Θα λέγαμε, ότι αυτό, δεν θα ήταν δύσκολο για τη Δήμητρα Τσανάκα, δεδομένου ότι δεν ενδιαφέρεται να διεκδικήσει στις επόμενες εκλογές τον Δήμο Καβάλας. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σίγουρος, πως όλοι οι εκλεγμένοι δημοτικοί της σύμβουλοι, θα θελήσουν να δώσει μια τέτοια υπόσχεση η επικεφαλής της παράταξης, για λογαριασμό τους. Κάποιοι από τους συμβούλους της Δήμητρας Τσανάκα, έχουν ή θα εκδηλώσουν φιλοδοξίες να ηγηθούν παράταξης στο μέλλον και σίγουρα θα θέλουν να εκφράζουν αντιπολιτευτικό λόγο στις συνεδριάσεις.

Ο Βαγγέλης Παππάς, ο οποίος έχει πέντε έδρες, έδειξε νωρίς, ότι έχει διάθεση συνεργασίας, με τον εκλεγμένο Δήμαρχο, προφανώς ζητώντας μερίδιο εξουσίας με δυο ή τρεις θέσεις διοίκησης, δηλαδή Αντιδημαρχίες ή Προεδρίες. Φημολογείται δε, ότι θα ήταν ευχαριστημένος, αν του ανέθετε ο Δήμαρχος τη θέση του Προέδρου της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ. Το ερώτημα είναι, αν ο Βαγγέλης Παππάς, και κανα-δυό ακόμη της παράταξής του, έπαιρναν θέσεις διοίκησης πώς οι υπόλοιποι θα δεχόταν να συναινούν στις προτάσεις του Δημάρχου, χωρίς προσωπικό όφελος;

Στην περίπτωση που θα γινόταν πρόταση στον Μάκη Παπαδόπουλο, να δεχθεί προγραμματική σύγκληση, νομίζετε ότι θα δεχόταν; Εμείς, νομίζουμε, όχι! Μα ο Μάκης θέλει σώνει και καλά να γίνει Δήμαρχος. Μπορεί κάτι τέτοιο να το πετύχει με συγκλήσεις; Αυτός θα θέλει να κάνει αντιπολίτευση, όπως έκανε μέχρι τώρα στη Δήμητρα Τσανάκα, μη συμφωνώντας ακόμη και σε σοβαρά ζητήματα, ψάχνοντας δικαιολογίες για να καταψηφίσει, ή να πει, «παρών». Θα θέλει να συνεχίσει την βιομηχανία δελτίων τύπου γιατί κατανόησε πως έτσι ο κόσμος επηρεάζεται, πως τάχα είναι ο αγωνιστής, που αντιμετωπίζει την «κακή» διοίκηση, ανεξάρτητα τι είναι αυτό που υποστηρίζει στις ανακοινώσεις του. Φτάνει να μη συμφωνεί με τη διοίκηση. 

Πολύ εύκολη, νομίζουμε, θα είναι η σύγκληση με τον Άρη Βέρρο, ο οποίος καταλαβαίνει πως δεν πρόκειται να γίνει Δήμαρχος, οπότε, δεν θα τον «χαλούσε» να πάρει μια Αντιδημαρχία, εξαργυρώνοντας τις τρεις έδρες της παράταξής του, με τη δικαιολογία ότι θα θέλει να ελέγχει πολιτικά, (για λογαριασμό και του ΣΥΡΙΖΑ) την διοίκηση Θόδωρου Μουριάδη.

Και ο Νίκος Ξανθόπουλος, προφανώς θα συμφωνούσε να εξαργυρώσει τη μια έδρα του, με μια θέση διοίκησης.

Για τις άλλες δυο παρατάξεις, του Χρ. Ποτόλια και του Δημήτρη Βογιατζή, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, επειδή ο πρώτος δεν θέλει συνεργασίες και τον δεύτερο δεν το θέλουν για συνεργασία…

Βεβαίως, αυτές είναι κάποιες σκέψεις και σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε, ή δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε το μέλλον!!!


1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θα συνιστούσα να μην προεξοφλούμε στην έλλειψη σοβαρότητας των μη πρωτευσάντων και του πρωτεύσαντος.

    Θεωρώ ότι είναι αρκετά ώριμοι για να συνεργαστούν για το σκοπό που αυτοπροτάθηκαν στις εκλογές: για το καλό της πόλης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.