• Στο εργοστάσιο των Λιπασμάτων, τόνισε ο Νίκος Βογιατζίδης, δεν υπάρχουν δύο σωματεία εργαζομένων. «Το μόνο νόμιμο σωματείο είναι το δικό μας, αναγνωρισμένο απ’ όλη τη συνδικαλιστική δομή. Οι υπόλοιποι είναι φερέφωνα των εργοδοτών, που προσδιορίζονται ως ψευτοπρόεδροι», δήλωσε. Φερέφωνα, ή όχι, φίλτατε πρόεδρε του νόμιμου σωματείου, είναι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο και συνάδελφοι σας. Προσελήφθησαν από τη διοίκηση, δεν βρήκαν την πόρτα ανοικτή και μπήκαν!
  • Μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, εκτός από την ονομασία της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, που έγινε ELFE (Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα), άλλαξε και το καθεστώς λειτουργίας, αφού δημιουργήθηκαν νέες εταιρείες (ELFE, ΕΛΛ.ΑΓΡΟ.ΛΙΠ., PFIC, Λιπάσματα Νέας Καρβάλης), τις οποίες ο Ν. Βογιατζίδης αποκαλεί παρένθετες. Ο τρόπος που συστάθηκαν οι εταιρείες αυτές, είναι ζήτημα που αφορά τα συναρμόδια Υπουργεία και τη Δικαιοσύνη. Χωρίς αδειοδότηση, από τις αρμόδιες Αρχές, δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε περίπτερο στην Ελλάδα!
  • Η ίδρυση των νέων εταιρειών, λοιπόν, άλλαξε και το συνδικαλιστικό τοπίο στα Λιπάσματα. Οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν, με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, είχαν το δικαίωμα να συνδικαλιστούν. Θεωρούμε πως δεν είναι μεμπτό αυτό. Το παλιό σωματείο εκπροσωπούσε τους εργαζομένους της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. Επομένως, έπρεπε να ιδρυθούν σωματεία, στα οποία θα ενταχθούν οι εργαζόμενοι των νέων εταιρειών. Η διαδικασία που έγινε, για την ίδρυση των σωματείων αυτών, πρέπει να ερευνηθεί από τους αρμόδιους συνδικαλιστικούς φορείς.
  • Εφόσον λειτουργούν νόμιμα, όπως και οι εταιρείες, ο Ν. Βογιατζίδης και οι απολυμένοι εργαζόμενοι που επέστρεψαν στο εργοστάσιο, υπό διαφορετικές εργασιακές συνθήκες, οφείλουν να τα σεβαστούν. Εάν διαφωνούν με την πολιτική των νέων συνδικαλιστών, είναι ζήτημα το οποίο πρέπει να εξετάσει η γενική συνέλευση. Εάν αμφισβητούνται τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων, μπορούν να γίνουν αρχαιρεσίες και να αλλάξουν.
  • Συνοψίζοντας, ο Ν. Βογιατζίδης και οι συνάδελφοι του που απολύθηκαν, πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα του εργοστασίου. Να ενισχύσουν τα νέα σωματεία και μαζί με τους συμβασιούχους εργαζομένους, να αγωνιστούν, όλοι μαζί, ώστε να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αορίστου χρόνου για όλο το προσωπικό του εργοστασίου. Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουν να βοηθήσουν και οι συνδικαλιστικοί φορείς, που δυστυχώς κάνουν διαχωρισμό στους εργαζομένους της λιπασματοβιομηχανίας.
  • Οι εργαζόμενοι, φίλτατε Ν. Βογιατζίδη, θα συνεχίσουν να είναι έρμαια των διαφόρων πολιτικών κέντρων, είτε πρόκειται για τους συμβασιούχους, είτε για τους πρώην απολυμένους, αν δεν αντιμετωπίζονται ενιαία. Ακόμα κι αν αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην λιπασματοβιομηχανία, ο νέος ιδιοκτήτης δεν θα σεβαστεί όλους τους εργαζομένους αν είναι διαχωρισμένοι. Θα επιλέξει να συνεργαστεί μ’ εκείνους που είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κυριε οποιος κι αν ειστε εμεις οι παλιοι εργαζομενοι ποτε δεν αρνηθηκαμε οτι υπαρχουν εργαζομενοι με συμβασεις ορισμενου χρονου…αρνουμαστε ομως να δεχτουμε σωματεια με διορισμενους προεδρους…που τοποθετηθηκανε για συγκεκριμενο λογο απο το ιδιοκτησιακο καθεστως για συγκεκριμενο λογο και δεν εκλεγθηκανε ποτε απο κανεναν…οσο για το –τιποτα δεν λειτουργει στην Ελλαδα χωρις αδεια–μονο γελιο προκαλεις…αυτο που θελουμε κυριε που απλα σου ειπανε τι θα γραψεις ειναι να υπαρχει διαφανεια κι ασφαλη λειτουργια στο εργοστασιο.κι αυτο μπορου.ε να το προσφερουμε μονο εμεις..ανθρωποι με εμπειρια 10-15-20 και παραπανω χρονων..αλλωστε επειδη μαλλον γνωριζεις καμια χημικηββικμηζανια δεν μπορςξ να δουλευει μονο με εκτακτο εργολαβικο προσωπικο…και οι λογοι προφανεις..δεν ειναι τοστιερες οι μοναδες της αμμωνιας η των νιτρικων για ν αλλαζουν συνεχεια προσωπικο..ειναι μοναδες που απαιτουν γνωση κι ευθυνη..αυτοι οι εργαζομενοι που τις δουλευου απο που πηραν γνωσεις ???ποιος τους εδειξε??η ασφαλεια του εργοστασιου Κυριε που γραφεις κι η συνεχιση της λειτουργιας του ειναι το πιο σημαντικο ..

    • Εάν μάθετε να σέβεστε την άποψη των συμπολιτών σας, ίσως μάθετε να συζητάτε. Το άρθρο είναι ενυπόγραφο και ο αρθρογράφος δεν λέγεται “όποιος κι αν είστε”. Επίσης, όταν δεν γνωρίζετε κάποιον προσωπικά, όπως ομολογείτε, δεν είναι σωστό να βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα, όπως ότι υπέδειξαν στον συντάκτη τι να γράψει (σ.σ. σου είπανε τι θα γράψεις). Έχετε δικαίωμα να εκφράσετε την άποψη σας, χωρίς προσβλητικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, που χρησιμοποιούν όσοι δεν έχουν επιχειρήματα, ή έχουν λόγο να κάνουν προσωπική επίθεση. Εάν αμφισβητείτε την εργασιακή ικανότητα των συμβασιούχων συναδέλφων σας, πρέπει να πείτε στους Καβαλιώτες ότι έγιναν συγκεκριμένα περιστατικά, τα οποία προκάλεσαν πρόβλημα στην ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου. Εφόσον διαφωνείτε με το έκτακτο προσωπικό, ασκήστε πίεση, μαζί με τους συμβασιούχους, να “μονιμοποιηθούν” και να αποκτήσουν την απαραίτητη εργασιακή εμπειρία. Η σχέση εργασίας, θεωρούμε, δεν είναι κριτήριο για τη γνώση και την ευθύνη ενός εργαζομένου. Μπορεί ένας συμβασιούχος να διαθέτει γνώση και μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης, από έναν μόνιμο εργαζόμενο, που πιθανόν να είναι “επαναπαυμένος” από την μονιμότητα του. Εσείς, τελικά, θέλετε να εργαστείτε μαζί με τους συμβασιούχους συναδέλφους σας στο εργοστάσιο και να τους βοηθήσετε, να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα και την ίδια εργασιακή εμπειρία μ’ εσάς;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.