Ποιήματα της Μαρίας-Φιλομήλας Φιλιππίδου και της Ανδρομάχης Διαμαντοπούλου περιλήφθηκαν στο ανθολόγιο: «Δρομολόγιο, στάση στις λέξεις…»

0

Ένα βιβλίο, ανθολόγιο πεζού και ποιητικού λόγου, στο οποίο περιλήφθηκαν κείμενα και ποιήματα συγγραφέων απ’ όλη την Ελλάδα, έχει και μία «πινελιά» από τη Θάσο. Στο βιβλίο αυτό, με τίτλο: «Δρομολόγιο, στάση στις λέξεις…» από τις Εκδόσεις Frog, οι αναγνώστες θα διαβάσουν και ποιήματα της Ανδρομάχης Διαμαντοπούλου και της Μαρίας-Φιλομήλας Φιλιππίδου. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στον πολυχώρο «Μαλλιάρη» στη Θεσσαλονίκη. Στο δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής: «Είναι υπέροχη η στιγμή, όταν ενώνονται οι άνθρωποι. Ακόμα πιο υπέροχο είναι, όταν ενώνονται οι σκέψεις δεκαεννέα ποιητών και γίνονται βιβλίο!

Το σίγουρο είναι, ότι κανένας δεν θα πλήξει, μιας και ο κάθε συγγραφέας στις σελίδες του, που είναι όλες στο χρώμα της ώχρας, καταθέτει σε διαφορετικό ύφος την ψυχή του. Άλλος με ομοιοκαταληξία, άλλος ελεύθερα, άλλος λιγόλογα, άλλος περιφραστικά, προσφέρει ο καθένας τα εσώψυχά του, σε μία πολυποίκιλη βεντάλια εμπνεύσεων, που απλώνεται και προσφέρεται στον αναγνώστη, για να τον ξεκουράσει κι άλλες φορές να τον προβληματίσει. «Οι φυλακές δεν έχουν πάντα κάγκελα», μας λέει η Γεύση Παπαδοπούλου. «Από τα αγκάθια του σκοτώνεται ο καθένας, πρώτιστα», γράφει η Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, «στους δρόμους των άλλων, δεν θα βρεις τους δικούς σου δρόμους», συνεχίζει η Τερέζα Καραπετιάν, «που πάνε τα όνειρα όταν βαριούνται τους ανθρώπους;», αναρωτιέται η Μαρία Θανοπούλου. Έτσι γεμίζουν με αναζητήσεις, άλλες φορές ανάλαφρα, άλλες φορές με πίκρα, ή αυτοσαρκασμό, οι 117 σελίδες του καλαίσθητου ανθολογίου.

Στην παρουσίαση, στο βιβλιοπωλείο-πολυχώρο «Ανατόλια», παραβρέθηκαν ποιητές και πολυάριθμοι φίλοι της ποίησης. Ανάμεσα τους ήταν: ο πρόεδρος της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, Δημήτριος Μπουκώνης, ο ταμίας της Ενώσεως Λογοτεχνών, Λευτέρης Μουφτόγλου, ο διακεκριμένος ποιητής, Γιάννης Τζανής, από τη Θάσο ο Νεκτάριος Τζαβέλας, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του εκδοτικού οίκου «Μαλλιάρης», Φώτης Κουτσαμπάρης και άλλοι.

Το βιβλίο προλόγισε η Αθηνά Τσιρίκα, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, εικαστικός, την εισαγωγή έκανε η πολιτική επιστήμων και ποιήτρια, Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, ενώ τον συντονισμό είχαν οι: Μάριος Ταβλαρίδης, Κατερίνα Κατρανίδου, Αθηνά Τσιρίκα και Μαρία Θανοπούλου. Στο βιβλίο γράφουν και υπογράφουν οι συγγραφείς: Φανή Αθανασιάδου, Χρυσούλα Δημητρακάκη, Δημήτρης Δημητριάδης, Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, Κωνσταντίνος Ευκαρπίδης, Άννα Ζανιδάκη, Μαρία Θανοπούλου, Κώστας Καλλέργης, Τερέζα Καραπετιάν, Όλγα Κουτμηρίδου, Ελίνα Μαρμαρίδου, Ειρήνη Μπαλαλή, Αντωνία Μπατσαλή, Έφη Παντελίδου, Γεύση Παπαδοπούλου, Λέλα Παπαδημητρίου, Μαρία Ποπκιώση, Μάριος Ταβλαρίδης, Ντίνα Τέρτση, Αθηνά Τσιρίκα, Μαρία-Φιλομήλα Φιλιππίδου, Χριστιάνα Κουτρίδου.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.