Ο σύλλογος αρχαίας ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ», στο πλαίσιο εξέτασης του πλατωνικού και αριστοτελικού έργου, προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του στην πρώτη παρουσίαση για ευρύτερο κοινό, για το έτος 2018, με θέμα: «Πλατωνικός Τίμαιος: Κοσμογονία και Μαθηματικά μοντέλα», με προσκεκλημένο ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή Μαθηματικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.), Θωμά Βουγιουκλή, το Σάββατο 14 Απριλίου 2018 στις 7μ.μ. στη δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο και τη δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας, την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία-Παράρτημα Καβάλας και το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διδακτική, Παιδαγωγική και Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών» του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

 

Περίληψη: Πλατωνικός Τίμαιος: Κοσμογονία και Μαθηματικά μοντέλα

 

Ο «Τίμαιος» είναι φιλοσοφικός διάλογος του Πλάτωνα με υπότιτλο: «Περί φύσεως», όπου με τον όρο φύσις νοείται το σύμπαν γενικώς και όχι μόνο το σύνολο των φυσικών όντων. Επομένως, γίνεται λόγος περί συστάσεως του σύμπαντος, της ψυχής του ανθρώπου και του κόσμου. Ο εκτεταμένος αυτός διάλογος μπορεί να θεωρηθεί μία εγκυκλοπαίδεια στην οποία ο Πλάτων συνοψίζει τα πορίσματα των μακροχρόνιων επιστημονικών ερευνών του. Ο «Τίμαιος» απαρτίζεται από τρία μέρη:

Ι. Εισαγωγή, η οποία αποτελεί περίληψη αντιλήψεων σχετικών με τις αντιλήψεις τις σχετικές με την παιδεία και την κοινωνική διαβίωση της τάξεως των φυλάκων.

ΙΙ. Η μυθολογική διήγηση της νήσου Ατλαντίδος από τον Κριτία.

ΙΙΙ. Ο λόγος του Τιμαίου, ο οποίος εκθέτει πως ο δημιουργός δημιουργεί το σύμπαν, την ψυχική ύπαρξη, τους ανθρώπους και τα ζώα. Είναι το εκτενέστερο μέρος και μπορεί να χωρίσει σε δύο μέρη: στην κοσμολογία και στην ανθρωπολογία.

Στην ομιλία θα εστιαστούμε στο τρίτο μέρος, το οποίο θα το παρουσιάσουμε με την ματιά των Μαθηματικών μοντέλων, κυρίως των μαθηματικών προβολών. Ευελπιστούμε να κάνουμε πιο αναγνωρίσιμη, κατανοητή και μεταφέρσιμη την πρόταση του Πλάτωνα. Επιπλέον, να δούμε με μία ερευνητική ματιά το θέμα, αναδεικνύοντας την πολλαπλότητα και την πολυδιάστατη δομή ανάλογων προβλημάτων της ζωής μας και της φύσης.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.