Σύσκεψη, για την επιτάχυνση της πορείας υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.), συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, στην Κομοτηνή, με την παρουσία του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Α.Μ.-Θ. και δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη, του προέδρου της Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΔΙΑ.Α.ΜΑ.Θ.) και δημάρχου Δράμας, Χριστόδουλου Μαμσάκου και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και της ΔΙΑ.Α.ΜΑ.Θ. Εξετάστηκαν οι τρόποι συνεργασίας της Περιφέρειας με τους Δήμους και οι ενέργειες, για τη διεκδίκηση της μέγιστης δυνατής χρηματοδότησης από πόρους του τομεακού προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα υποβολής προτάσεων για τον ΠΕ.Σ.Δ.Α.
Ακόμα, με την έκδοση της πρώτης πρόσκλησης που αφορά στην ενίσχυση των επενδύσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων στον τομέα των χημικών και πλαστικών-πολυμερών υλικών, προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης δύο εκατομμυρίων ευρώ, άρχισε η υλοποίηση της περιφερειακής στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Η έξυπνη εξειδίκευση, αφορά στη στήριξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, με όχημα την έρευνα, την καινοτομία και την εφαρμοσμένη συνεργασία των επιχειρήσεων με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Περιλαμβάνει τον εντοπισμό των συγκριτικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας και τη συμφωνία επί ενός κοινού αναπτυξιακού στόχου για την αξιοποίησή τους.
Ο περιφερειάρχης συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες, για να εξετάσουν τομείς στους οποίους η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή, τα μη μεταλλικά ορυκτά (ζεόλιθος, μάρμαρο) και ο τουρισμός, ενώ αναζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης των πλεονεκτημάτων αυτών τόσο με πόρους του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος, όσο και με πόρους τομεακών προγραμμάτων των Υπουργείων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.