• Θα περιμέναμε από τους ενεργούς πολίτες της Θάσου, όπως αυτοαποκαλούνται τα μέλη της «Δημοτικής Θασιακής Κίνησης», που θα συμμετέχει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές στον Δήμο Θάσου, να προχωρήσουν ένα βήμα περισσότερο, από την πρόταση που κατέθεσαν, για τη σύσταση «Παρατηρητηρίου» των λατομικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί.
  • Στην επιτροπή αυτή, λένε, θα συμμετέχουν: ο Δήμος Θάσου, επιστήμονες και φορείς. Η επιτροπή θα ελέγχει την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την υποχρέωση εφαρμογής της υπόγειας εξόρυξης και τον επαναπροσδιορισμό των εσόδων του Δήμου από τη λατομική δραστηριότητα.
  • Δηλαδή, οι ενεργοί πολίτες της «Δημοτικής Θασιακής Κίνησης» θεωρούν ότι, τα έσοδα που έχει ο Δήμος Θάσου από τα τέλη που πληρώνουν οι λατομικές επιχειρήσεις δεν είναι ικανοποιητικά και θα επαναδιαπραγματευτούν το ύψος εφόσον γίνουν διοίκηση του Δήμου; Θα είναι στην αρμοδιότητα της επιτροπής, ακόμα, η επιβολή προστίμων και η αφαίρεση της άδειας εκμετάλλευσης του λατομικού χώρου, αν διαπιστωθεί παράβαση των περιβαλλοντικών όρων;
  • Η πρόταση της «Δημοτικής Θασιακής Κίνησης» μοιάζει, κατά την άποψη μας, με απειλή προς τις λατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες ενισχύουν την τοπική οικονομία και προβάλλουν τη Θάσο παγκοσμίως, με το εξαιρετικής ποιότητας λευκό μάρμαρο που παράγουν και εξάγουν σε όλο τον κόσμο. Θεωρούν τα μέλη της Κίνησης, ότι να οι επιχειρηματίες στο χώρο του μαρμάρου έχουν απέναντι τους έναν τοπικό «δερβέναγα», θα λειτουργήσουν διαφορετικά;
  • Πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των «μαρμαράδων» σέβεται και το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία του νησιού. Στον κανόνα, πάντα, υπάρχουν οι εξαιρέσεις, αλλά γι’ αυτές, δεν είναι ανάγκη να συσταθεί και «Παρατηρητήριο»! Όποιος πολίτης διαπιστώνει ότι καταστρατηγούνται οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας μιας λατομικής επιχείρησης, έχει το δικαίωμα (και την υποχρέωση), να προσφύγει στην αρμόδια Υπηρεσία, που χορήγησε την άδεια, ή και στη Δικαιοσύνη, ώστε να ζητηθεί η συμμόρφωση της επιχείρησης. Κι αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, θα επιβληθεί το νόμιμο πρόστιμο, ή θα αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας.
  • Όσον αφορά την υπόγεια εξόρυξη, είναι μία τεχνική που εφαρμόζεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλη σε όλες τις λατομικές ζώνες. Ίσως πρέπει να γίνει μία σχετική μελέτη για το νησί της Θάσου, από ειδικούς επιστήμονες, ώστε να έχει βαρύτητα. Επίσης, είναι και το οικονομικό ζήτημα. Εάν το κόστος εξόρυξης είναι υψηλότερο, μπορεί να αποτρέψει τις επενδύσεις στον τομέα αυτό.
  • Όταν, επομένως, γίνεται μία πρόταση, όπως αυτή της «Δημοτικής Θασιακής Κίνησης», είναι χρήσιμο να είναι τεκμηριωμένη και ρεαλιστική. Η λατομική δραστηριότητα και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, μπορούν να συνυπάρξουν στο όμορφο και ιδιαίτερα τουριστικό νησί της Θάσου. Γιατί, άραγε, δεν προτείνεται η σύσταση κι ενός «Παρατηρητηρίου» για τον τουρισμό, που επίσης επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον, με την ανεξέλεγκτη ανάπτυξή του;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.