Παραμένει «φυλακισμένος» ο φάρος της Παναγίας

0

Θεωρείται το «μπαλκόνι» της Καβάλας και ένα από τα πιο επισκέψιμα σημεία της πόλης, ιδιαίτερα το θέρος, από τους τουρίστες. Εγκατεστημένος στην άκρη της ομώνυμης χερσονήσου, ο φάρος της Παναγίας προσφέρει μία πανοραμική θέα του λιμανιού, της αμφιθεατρικά χτισμένης Καβάλας, του κόλπου της και του νησιού της Θάσου.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, είναι «αποκομμένος» από τον αυλόγυρο του παρακείμενου δημοτικού σχολείου, λόγω των εργασιών που έγιναν από την 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Ε.Β.Α.) στο παράλιο τείχος του φρουρίου.

Οι εργασίες τελείωσαν, όπως είπε στον «Κ.Τ.» η προϊσταμένη της 12ης Ε.Β.Α., Σταυρούλα Δαβάκη, αλλά ο χώρος παρέμεινε περιφραγμένος και χωρίς πρόσβαση, για λόγους ασφάλειας των μαθητών του σχολείου και των επισκεπτών.

Ο Δήμος Καβάλας έχει έτοιμη μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής, από την εκκλησία της Παναγίας μέχρι το μονοπάτι που οδηγεί στο λιμάνι, αλλά το έργο δεν εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. «Υποθέτω ότι θα ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο», μας είπε η Στ. Δαβάκη και συμπλήρωσε ότι η μελέτη εγκρίθηκε, με κάποιες παρατηρήσεις, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.).

Στην πορεία, όμως, ανέκυψε άλλο εμπόδιο, το οποίο αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς μερικών ακινήτων στην περιοχή της ανάπλασης. Η υπόθεση βρίσκεται υπό νομική διερεύνηση και αναμένεται η σχετική ενημέρωση από πλευράς Δήμου Καβάλας.

Φαίνεται πως λόγω του φόρτου εργασίας και του χρόνου που απαιτεί η έρευνα, το θέμα «έχει μπει στο αρχείο» και θα επανέλθει, θέλουμε να πιστεύουμε, στην προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Η ανάπλαση θεωρείται σημαντική, γιατί ο χώρος, όπως προαναφέραμε, αποτελεί τουριστικό τοπόσημο για την Καβάλα και ο Δήμος πρέπει να τον αξιοποιήσει ανάλογα. Εάν, φυσικά, επιθυμεί να αυξήσει την επισκεψιμότητα της πόλης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.