Παρέμβαση του συνδυασμού «Σωστή Επιλογή» για τους αγρότες του Δήμου Παγγαίου

0

Ο συνδυασμός «Σωστή Επιλογή» του Δήμου Παγγαίου απέστειλε επιστολή προς τους υπουργούς οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, με θέμα την θέσπιση μέτρων ανακούφισης των γεωργών και των κτηνοτρόφων του Δήμου, σχετικά με το ενεργειακό κόστος (αγροτικό πετρέλαιο) παραγωγής. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον υπουργό εθνικής άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και στους βουλευτές Καβάλας, Γιάννη Πασχαλίδη, Μακάριο Λαζαρίδη, Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου. Η επιστολή αναφέρει τα ακόλουθα:

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί, βουλευτές

Σε λάθος κατεύθυνση και άδικη χαρακτηρίζουν οι αγρότες του Δήμου Παγγαίου την απόφαση της κυβέρνησης, με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί, για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022, μόνο για τους νέους και τους συνεταιρισμένους αγρότες.

Σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε, η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. αφορά μόνο νέους αγρότες και όσους συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα, που σημαίνει ότι από τους 600.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, περίπου 100.000 με 120.000 πληρούν τα κριτήρια της ενίσχυσης. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εκτός του μέτρου είναι πάνω από 450.000 αγρότες, αλλά και τους κτηνοτρόφους, που κρατούν σήμερα την ζωντάνια της περιφέρειας και ειδικά των χωριών, που στην περιοχή μας είναι ζωτικής σημασίας η παρουσία και η βιωσιμότητά τους.

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί, βουλευτές

Θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστό ότι, στον Δήμο Παγγαίου κατοικούν και καλλιεργούν αγρότες που είναι κομμάτι της κοινωνίας που ζει σε μία από τις πιο φτωχές Περιφέρειες της Ελλάδας και της Ευρώπης και το μοναδικό τους εισόδημα προέρχεται από την ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα. Οι ζημιές λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι συχνές και τις περισσότερες φορές, οι αποζημιώσεις κουτσουρεμένες, ή και μηδαμινές. Κάθε μέτρο προστασίας και ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος είναι και μία μονάδα επιβίωσης των αγροτών μας.

ΖΗΤΟΥΜΕ:

-Να θεσμοθετηθεί το «αγροτικό πετρέλαιο» στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με μέτρο τα λίτρα ανά προϊόν και ανά μέγεθος των κτηνοτροφικών μονάδων βάσει των ΟΣΔΕ.

-Να προχωρήσετε σε μείωση του αγροτικού ρεύματος με το ίδιο μέτρο.

-Να αποφύγετε να προκαλέσετε διχασμό στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, μέσα από ένα αγαθό ενέργειας όπως είναι το πετρέλαιο.

Σας παρακαλούμε, λοιπόν, να σκύψετε σοβαρά στο πρόβλημα και να δώσετε λύσεις.Τα περιθώρια είναι στενά και τα χωριά αδειάζουν. Μία ακόμα μαζική μετανάστευση θα αποτελέσει ταφόπλακα για το δημογραφικό, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία έχει μόνο αρνητικούς δείκτες!

Την επιστολή υπογράφει ο επικεφαλής του συνδυασμού, Δημήτρης Μπαταλογιάννης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.