Παρέμβαση στη Βουλή για την Έγκριση της Τροπολογίας Λειτουργίας των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ

0

Ο Βουλευτής Καβάλας Ιωάννης Πασχαλίδης στην παρέμβασή του, στη συνεδρίαση της Βουλής για το νομοσχέδιο «Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας», για την Τροπολογία(1450/61) παράτασης της λειτουργίας των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ για τα σχολικά έτη 2014-2015 και 2015-2016, που έγινε δεκτή από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, ανέφερε τα εξής:

ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΛΓ΄

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να παρουσιάσω όσο πιο αναλυτικά γίνεται τη θέση της Κυβέρνησης για τις βουλευτικές τροπολογίες και τις υπουργικές τροπολογίες, νομοτεχνικές βελτιώσεις ή αποσύρσεις κάποιων παραγράφων, για να είναι καθαρή η εικόνα στο Σώμα.

Ποιες γίνονται δεκτές από τις βουλευτικές τροπολογίες: Όπως μου είπε ο κ. Τραγάκης, προχθές, θα πρέπει να αναφέρομαι μόνο σε αυτές που γίνονται δεκτές βάσει του Κανονισμού. Επομένως, ακολουθώ αυτά που λέει το Προεδρείο. Γίνονται δεκτές, λοιπόν, οι εξής:

Η βουλευτική τροπολογία με γενικό αριθμό 1450 και ειδικό 61 για τις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Είναι μια τροπολογία, την οποία έχουν καταθέσει οι συνάδελφοι κ. Κυριαζίδης και Πασχαλίδης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε.

Το λόγο έχει ο κ. Πασχαλίδης για δύο λεπτά, για να μας εξηγήσει λίγο για την τροπολογία που έγινε δεκτή.

Σύντομα, παρακαλώ, κύριε Πασχαλίδη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα να εξηγήσω στους συναδέλφους σχετικά με τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ και να ευχαριστήσω τον Υπουργό που έκανε δεκτή αυτήν την τροπολογία.

Σύμφωνα με το νέο νόμο οι σχολές μαθητείας που λειτουργούν θα λειτουργούν ως ΣΕΚ, δηλαδή και στο τρίτο έτος θα έκαναν πρακτική άσκηση. Υπάρχει μια διαφορά: Οι σχολές μαθητείας αυτήν τη στιγμή λειτουργούν ως ΕΠΑΣ. Του χρόνου, δηλαδή την επόμενη σχολική χρονιά, θα λειτουργούσαν στο δεύτερο έτος. Άρα, θα υπήρχε ένα κενό δύο ετών όπου οι μαθητές δεν θα μπορούσαν να κάνουν πρακτική άσκηση μεταξύ του ΕΠΑΣ και των ΣΕΚ. Γι’ αυτό, λοιπόν, ζητήσαμε να παραταθούν για δύο χρόνια οι σχολές του ΕΠΑΣ ώστε να μπορούν να λειτουργούν, να μην χάσουν τους εργοδότες, να μπορούν να δουλεύουν τα παιδιά και να μην χαθούν οι επαφές με τους εργοδότες.

Ευχαριστώ τον κύριο Υπουργό.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Παρατείνεται η λειτουργία των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ του Ν. 3475/2006 (Α 146) για τα σχολικά έτη 2014−2015 και 2015-2016 και η λειτουργία τους παύει την 15η Σεπτεμβρίου 2016.

Κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα του παρόντος καταργείται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.