«Από τις 20 έως και τις 23 Οκτωβρίου 2022, στην αποθήκη του Τελωνείου Καβάλας, εκδηλώθηκαν κρυφές πτυχές του απύθμενου πλούτου της παράδοσης και του τοπίου της υπαίθρου και μας προκάλεσαν να διηγηθούμε τις ιστορίες τους», αναφέρει δελτίο Τύπου, για την φωτογραφική δράση με τίτλο: «RURAL SECRETS/The Unseen Side of Tradition-Παράδοση και σύγχρονη δημιουργία: Με το βλέμμα στο μέλλον, με αποσκευή το παρελθόν», που διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Καβάλας-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεκαοκτώ (18) φωτογράφοι συνυπήρξαν για πρώτη φορά μεταξύ τους σε κοινή ομαδική έκθεση, αρκετοί εξ’ αυτών από τα Βαλκάνια ως εκπρόσωποι των LAG-Lunca Joasă a Siretului (Ρουμανία), LAG Gotse Delchev-Garmen-Hadzhidimovo (Βουλγαρία), LAG-Lider Bistrita Nasaud (Ρουμανία) και Association of Çameli Local Action Group (Τουρκία). Στην έκθεση έλαβαν μέρος και εκπρόσωποι επίσημων φορέων της Καβάλας και των φωτογραφικών συλλογικοτήτων της περιοχής.

Παράλληλα, με καθημερινά φωτογραφικά εργαστήρια από αξιόλογους ανθρώπους του χώρου, αλλά και με οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις με αρχειακό υλικό και ηχητικά εμπνευσμένα από τα δρώμενα της υπαίθρου, το 4ήμερο αυτό μετατράπηκε σε μία σύντομη, αλλά πολύ περιεκτική δημιουργική και βιωματική δράση. Πάνω από πεντακόσια (500) άτομα επισκέφθηκαν την έκθεση και εκατόν πενήντα (150) περίπου συμμετείχαν στα πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια φωτογραφίας «Φωτογραφία μέσω κινητού τηλεφώνου», του Roberto Usurelu από την Ρουμανία, «Φωτογραφία δρώμενων και στιγμών/ρυθμίσεις και τεχνικές σύνθεσης για επική φωτογραφία», του Stratos Agiani και «Η φωτογραφία ως μέσο», του Αλέξανδρου Μόμτσου, μέλους του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν τους συμμετέχοντες φωτογράφους της έκθεσης: David Bodescu (Ρουμανία), Μιχαήλ Κουράγιος (Ελλάδα), Βασίλειος Γιαννούσης (Ελλάδα), Stratos Agiani (Ελλάδα), Roberto Usurelu (Ρουμανία), Ηλίας Κουμουλίδης (Ελλάδα), Νίκος Θωμαΐδης (Ελλάδα), Ιωάννης Μαγδαλασίδης (Ελλάδα), Αλέξανδρος Κατσαμάκης (Ελλάδα), Μαρία Καροφυλλίδου (Ελλάδα),Μάκης Παυλίδης (Ελλάδα), Σταύρος Σταυράκης (Ελλάδα), Velittin Kalinkaya (Τουρκία), Sunay Kalinkara (Τουρκία), Tarik Urgan (Τουρκία), Sezgin Özdemir (Τουρκία), Krastyu Shilev (Βουλγαρία), Dimitar Serafimov (Βουλγαρία).

Ακόμα, ευχαριστούν την Διεύθυνση του Τελωνείου Καβάλας, το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας και τον επιμελητή της έκθεσης, Νικόλαο Σωτηρέλη, για την συμβολή τους στην επιτυχία της διοργάνωσης.

«Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, σε σχέση με τα μέσα δημιουργίας, έκφρασης και έκθεσης, τα δρώμενα αυτά λειτουργούν πολυεπίπεδα προς όφελος των κοινωνιών. Ήρθαμε σε επαφή, συνδιαλεχθήκαμε και ανανεώνουμε το ραντεβού με την παράδοση και την σύγχρονη δημιουργία, με το βλέμμα στο μέλλον και με όχημα το νέο πρόγραμμα CLLD/LEADER ΠΑΑ 2023-2027. Τα μυστικά της υπαίθρου μας δείχνουν τον δρόμο και οι άνθρωποι τον τρόπο», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Η δράση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου διακρατικής συνεργασίας COME AND SEE, του Πολυταμειακού Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER Νομού Καβάλας, το οποίο χρηματοδοτείται (στην περίπτωση της Ελλάδας) από το Υπομέτρο 19.3 του ΠΑΑ 2014-2020.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.