-Ο Κώστας Αντωνιάδης έκανε μία δήλωση, που σηκώνει αρκετή συζήτηση. Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, είπε, αν δεν έχει μία πλήρη θητεία, δεν μπορεί να δείξει το έργο που θέλει. Και πρόσθεσε ότι, η συγκεκριμένη θέση έχασε το κύρος που είχε επί νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

-Πράγματι, ο νομάρχης ήταν, καρντάσια, ο απόλυτος άρχοντας του Νομού, ενώ ο περιφερειάρχης διοριζόταν από την κεντρική διοίκηση! Μετά την αλλαγή του νόμου, ο περιφερειάρχης εκλέγεται και εκείνος ορίζει τους αντιπεριφερειάρχες (χωρικούς και θεματικούς), ενώ προσπαθεί, όπως είναι λογικό, να κρατήσει την πολιτική ισορροπία μέσα στην παράταξη και να μοιράσει αρμοδιότητες και χρόνο, χωρίς να επηρεαστεί η απόδοση της διοικητικής ομάδας.

-Έτσι όπως λειτουργεί η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αναρωτιέμαι αν ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, δηλαδή ο παλιός νομάρχης, ασκεί την διοίκηση στην Περιφερειακή του Ενότητα, ή αν είναι «εκτελιστικό όργανο» της πολιτικής του περιφερειάρχη. Επειδή οι αντιπεριφερειάρχες είναι «αναλώσιμοι», πιστεύω ότι προσπαθούν να ικανοποιήσουν τον επικεφαλής της διοίκησης και του συνδυασμού, παρά την κοινωνία που εκπροσωπούν, προκειμένου να διατηρήσουν την θέση τους.

-Κάποτε, ο νομάρχης χάραζε την πολιτική και τους στόχους για όλο τον Νόμο και ο (διορισμένος) περιφερειάρχης υλοποιούσε τους στόχους αυτούς, ως «ενδιάμεσος κρίκος» μεταξύ της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης. Ο νομάρχης είχε απευθείας πρόσβαση στα Υπουργεία, για τα έργα που σχεδίαζε και ήθελε να κάνει, χωρίς να ζητήσει την μεσολάβηση του περιφερειάρχη. Αλλά, ήταν και διαφορετική η σχέση του κόσμου με τον νομάρχη και τον περιφερειάρχη. Οι πολίτες αισθάνονταν πιο κοντά στον νομάρχη, παρά στον περιφερειάρχη. Ίσως να οφείλεται στην απώλεια της σχέσης αυτής, η αποστασιοποίηση του κόσμου από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και η αδυναμία να γίνει πράξη η λεγόμενη ενδοπεριφερειακή συνείδηση.

-Είναι δύσκολο, νομίζω, ο περιφερειάρχης να δημιουργήσει στενή σχέση με τους κατοίκους όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων. Σε κάποιους θα είναι περισσότερο και σε άλλους λιγότερο αγαπητός. Θεωρώ ότι πρέπει να αναβαθμιστεί η θέση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη και να αποκτήσει την αίγλη του παλιού νομάρχη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.