Στα 89 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι πόροι, που έχει ήδη διαθέσει και δεσμεύσει η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για την υγεία, την πρόνοια και την κοινωνική συνοχή, γεγονός που την κατατάσσει στις τρεις πρώτες θέσεις των Περιφερειών της χώρας, μαζί με την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που διαθέτουν τους περισσότερους πόρους για την υγεία.

Αυτό ανέφερε, σύμφωνα με δελτίο Τύπου, ο περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, στη σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων της Περιφέρειας: Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Ρούφο, Διδυμοτείχου, Χρήστο Καπετανίδη, Κομοτηνής, Μάγδα Γιαμουστάρη, Ξάνθης, Έλενα Ροφαέλα, Καβάλας, Ντίνο Κλειτσιώτη, Δράμας, Νίκη Καρατζόγλου, τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρη Τσαλικάκη (ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης), τον αντιπεριφερειάρχη υγείας, Κώστα Βενετίδη, την εκτελεστική γραμματέα της Περιφέρειας, Ζωή Κοσμίδου, τον γενικό διευθυντή δημόσιας υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, Λουκά Γεωργίου και τον προϊστάμενο της μονάδας προγραμματισμού και αξιολόγησης της ειδικής Υπηρεσίας διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας, Παναγιώτη Κουδουμάκη.

Στόχος της σύσκεψης, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης, ήταν: «Να καταγράψουμε τις ανάγκες των νοσοκομείων σε εξοπλισμό και σε ανθρώπινο δυναμικό, όπως τις έχουν ιεραρχήσει οι διοικήσεις τους, για να τις χρηματοδοτήσουμε, προκειμένου τα νοσοκομεία να μπορούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις, που ενδεχομένως προκύψουν».

Σύμφωνα με τον Χρ. Μέτιο, η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. διέθεσε 33 εκατομμύρια ευρώ, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, που καλύπτει ανάγκες σε καρδιολογικές, νεφρολογικές, ορθοπαιδικές, ακτινολογικές, χειρουργικές, πνευμονολογικές και άλλες κλινικές, σε όλα τα Γενικά Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας: 8,8 εκ. € στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 3,3 εκ. € στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, 2,9 εκ. € στο νοσοκομείο Κομοτηνής, 1,9 εκ. € στο νοσοκομείο Ξάνθης, 5,2 εκ. € στο νοσοκομείο Καβάλας, 3,4 εκ. € στο νοσοκομείο Δράμας, 2,5 εκ. € στα Κέντρα Υγείας, αλλά και για δράσεις που υλοποιούν φορείς, όπως το Ε.Κ.Α.Β. (Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας), οι Δήμοι κ.λπ.

Αυτή τη στιγμή και για την ενίσχυση των νοσοκομείων της Περιφέρειας απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, έχουν δεσμευθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης επιπλέον 12,8 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια διέθεσε 25 εκατομμύρια ευρώ, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για δράσεις που συνδέονται με την υγεία, την πρόνοια και την κοινωνική συνοχή, είτε άμεσα, όπως είναι η ψυχική υγεία, η υποστήριξη ατόμων με άνοια, η καταπολέμηση των εξαρτήσεων, είτε έμμεσα, όπως για παράδειγμα, η υποστήριξη ατόμων με αναπηρία για την κοινωνική τους ένταξη.

Επιπλέον, την Παρασκευή 15 Μαΐου 2020, με εισήγηση του περιφερειάρχη στην επιτροπή παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας, εγκρίθηκε πρόσθετη ενίσχυση του τομέα της υγείας με 11 εκατομμύρια ευρώ, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για δύο δράσεις: 7,8 εκατομμύρια ευρώ, για την πρόσληψη 229 ατόμων ιατρικών, νοσηλευτικών και άλλων ειδικοτήτων, σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας και 3,2 εκατομμύρια ευρώ, για την πρόσληψη 44 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων σε χώρους μεταναστών και προσφύγων. Τέλος, η Περιφέρεια διέθεσε 7 εκατομμύρια ευρώ, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων Δράμας και Διδυμοτείχου (5,5 και 1,5 εκ. ευρώ αντίστοιχα).


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.