• Ένας λόγος, ο βασικότερος κατά την άποψη μας, που οι δύο μεγάλες διοικητικές αναδιαρθρώσεις, με τις ονομασίες «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης», είχαν σοβαρά προβλήματα στην πράξη, είναι η πολιτική σκοπιμότητα που στήθηκαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η ίδρυση του «Καλλικρατικού» Δήμου Παγγαίου, με τη συγχώνευση πέντε Δήμων, από τους πρώην έντεκα (αν δεν κάνουμε λάθος) «Καποδιστριακούς» στο Νομό Καβάλας! Έτσι, δημιουργήθηκε ένας Δήμος μαμούθ σε έκταση, αλλά μικρότερος σε πληθυσμό από άλλους στο Νομό, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και στην Ελλάδα.
  • Ο Δήμος αυτός έχει μεγάλα προβλήματα στη διοίκηση και στη λειτουργία του, τα οποία επισημάνθηκαν πριν υλοποιηθεί το εγχείρημα. Πριν την εφαρμογή του «Καλλικράτη» υπήρξαν και τοπικές αντιδράσεις, για τη διατήρηση της αυτονομίας ορισμένων περιοχών. Μία τέτοια αντίδραση υπήρξε, αν θυμόμαστε σωστά, από τους κατοίκους της Κοινότητας Θεολόγου στη Θάσο, που ζητούσαν να παραμείνει αυτόνομη και να μην ενταχθεί στον ενιαίο Δήμο του νησιού.
  • Μία ακόμα «φωνή», όπως πληροφορηθήκαμε, έλεγε τότε ότι η ενσωμάτωση του «Καποδιστριακού» Δήμου Φιλίππων στο νέο «Καλλικρατικό» Δήμο Καβάλας είναι παράνομη και αντισυνταγματική! Κι αυτό, διότι ο παλιός Δήμος Φιλίππων είναι σε ποσοστό άνω του 50% ορεινός και υπάγεται σε ειδικός καθεστώς. Επίσης, είχε διοικητική επάρκεια και τον χαρακτήρα του ιστορικού.
  • Αυτή η «φωνή» επιμένει στην αυτονόμηση της περιοχής των Φιλίππων και εκπρόσωπος της δήλωσε, προσφάτως, σε τοπικό Μέσο Ενημέρωσης, ότι συγκεκριμένος βουλευτής ασχολείται με το θέμα.
  • Οι υποστηρικτές της διατήρησης του Δήμου Φιλίππων, ανέφερε ο εκπρόσωπος της κίνησης, είχαν τη διαβεβαίωση από τους βουλευτές Πα.Σο.Κ. του Νομού Καβάλας, ότι ο Δήμος δεν θα διαλυθεί, αλλά μερικές ημέρες αργότερα, ανακοινώθηκε το σχέδιο «Καλλικράτης»! Πως μπορούν, άραγε, να πιστέψουν σήμερα τον συγκεκριμένο βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα που έχουν;
  • Επίσης, πως είναι σε θέση ένας φιλόλογος, να αξιολογήσει ότι η απόσχιση της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, από τον «Καλλικρατικό» Δήμο Καβάλας, θα ωφελήσει τους κατοίκους της περιοχής; Αρκούν τα στοιχεία της ορεινότητας, της ιστορικότητας και της διοικητικής επάρκειας, για να λειτουργήσει ένας Δήμος; Εμείς θεωρούμε, ότι αν συνεχίσει αυτόνομα την πορεία της η Δημοτική Ενότητα Φιλίππων, θα βρεθεί σε δυσμενέστερη θέση, από εκείνη που βρισκόταν πριν ενταχθεί στον «Καλλικρατικό» Δήμο Καβάλας.
  • Όσον αφορά τον φιλόλογο-βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος καλλιεργεί φρούδες προσδοκίες σε μερίδα των κατοίκων της περιοχής των Φιλίππων, είναι λυπηρό που ενισχύει την τάση για διάλυση του Δήμου Καβάλας, ενώ υπηρέτησε τον Δήμο αυτό ως δημοτικός σύμβουλος! Εξαρχής, έπρεπε να δηλώσει στα μέλη της «αυτονομιστικής κίνησης», ότι δεν θα βοηθήσει στη διάσπαση ενός Δήμου, που για ένα «φεγγάρι» ασχολήθηκε με τα προβλήματά του και το κυριότερο, αναδείχτηκε πολιτικά από τον Δήμο αυτό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.