Ο υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι, καταβλήθηκαν 62 εκατομμύρια ευρώ προς όφελος των επιχειρήσεων της Π.Ε. Καβάλας

0

Ο βουλευτής Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στον οποίο και εξέθεσε τα ζητήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, βρισκόμενος σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, κατέθεσε τις ακόλουθες προτάσεις:

-Να συνεχιστεί και να διευρυνθεί το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής, μέτρο το οποίο αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

-Να δοθεί παράταση της αναστολής πληρωμής φόρων και εισφορών έως και το πρώτο τρίμηνο του 2021 και νομοθέτηση νέας ρύθμισης αποπληρωμής των συσσωρευμένων υποχρεώσεων σε 120 δόσεις, προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

-Να υπάρξει νομοθέτηση ρυθμίσεων υπέρ των ξενοδοχειακών μονάδων και των εργαζομένων τους.

-Να προχωρήσει ο συμψηφισμός της κρατικής ενίσχυσης 4% στις επιχειρήσεις της Π.Ε. Καβάλας με υφιστάμενες και μελλοντικές οφειλές του Δημοσίου.

-Να υπάρξει μείωση φορολογικών συντελεστών και εισφορών.

Ο υπουργός άκουσε με προσοχή τις προτάσεις και απάντησε με στοιχεία. Με τα έως τώρα δεδομένα, καταβλήθηκαν προς όφελος των επιχειρήσεων της Π.Ε. Καβάλας 62 εκατομμύρια ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν δοθεί 25,4 εκ. ευρώ σε 7.716 επιχειρήσεις, ενώ μέσω τραπεζικού δανεισμού έχουν εξασφαλισθεί 41,4 εκ. ευρώ σε 282 επιχειρήσεις. Ο υπουργός τόνισε πως τόσα πολλά χρήματα, σε βάθος εξαμήνου, δεν έχουν δοθεί ποτέ άλλοτε στην Π.Ε. Καβάλας, κάτι που αποδεικνύει πως η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο της Καβάλας στην πανδημία.
Όσον αφορά τη συνέχιση και διεύρυνση της επιστρεπτέας προκαταβολής, διεμήνυσε πως αυτό θα γίνει άμεσα, εξασφαλίζοντας περίπου 10 εκ. ευρώ, αν όχι περισσότερα, για τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Καβάλας. Επίσης, υπογράμμισε πως με βάση τον αλγόριθμο του Υπουργείου, οι επιχειρήσεις με την μεγαλύτερη πτώση τζίρου πριμοδοτούνται. Σε γενικό επίπεδο, διεμήνυσε ότι: α) θα δοθούν στις ελληνικές επιχειρήσεις περίπου 1 δις ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και περίπου 3 δις μέσω του εγγυοδοτικού προγράμματος δανεισμού, β) θα συνεχιστεί το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως το τέλος του έτους, δ) θα δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν πληγεί και τον Οκτώβριο.

Σχετικά με την αναστολή πληρωμής φόρων και οφειλών, ο υπουργός επεσήμανε πως υπάρχει τέτοια πρόβλεψη έως τον Απρίλιο του 2021, για τις επιχειρήσεις που διαπίστωσαν αδυναμία πληρωμής την περίοδο που ήταν σε εφαρμογή τα μέτρα για την πρόληψη της πανδημίας, ενώ στις περιπτώσεις που η αδυναμία πληρωμής διαπιστώθηκε μετά το lockdown, αυτό θα αξιολογηθεί σε μετέπειτα στάδιο.

Τόνισε πως κατατέθηκε προς ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου οικονομικών, το οποίο εμπεριέχει ρυθμίσεις για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς και τη θεσμοθέτηση της αναστολής εργασίας, την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων και ενσήμων από το κράτος, σε απάντηση των ανησυχιών των επιχειρηματιών που του μετέφερε ο βουλευτής. Με το ίδιο νομοσχέδιο, δίνεται λύση και στον συμψηφισμό της κρατικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις της Π.Ε. Καβάλας ύψους 4% με τις οφειλές προς το Δημόσιο (συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων).

Τέλος, όσον αφορά την μείωση των φορολογικών συντελεστών και εισφορών, δήλωσε πως ό,τι μπορεί να γίνει θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.). Ο Γιάννης Πασχαλίδης ευχαρίστησε τον υπουργό για τις εμπεριστατωμένες απαντήσεις και για τη γενικότερη συνεισφορά του Υπουργείου σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα. «Ο υπουργός ήταν πολύ καλά ενημερωμένος για την κατάσταση που επικρατεί στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, δίνοντας καίριες και ακριβείς απαντήσεις στα ζητήματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες της περιοχής μας. Όπως μου τόνισε, καλώς, ή κακώς, όλοι ξέρουμε πως δεν μπορούμε να φτάσουμε στο επίπεδο που ήμασταν πέρυσι, καθώς διερχόμαστε ύφεση οκτώ τοις εκατό. Με τα μέτρα που λαμβάνουμε και θα λάβουμε, βρισκόμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις, δρώντας με το σκεπτικό πως όποια επιχείρηση έχει ανάγκη, θα βοηθιέται. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, πως είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτό και κάνουμε ό,τι δυνατό για να τα καταφέρουμε», δήλωσε ο βουλευτής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.