• Δεν μας εκπλήσσει η αρνητική τροπή που έχουν πάρει τα εθνικά ζητήματα και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία έτη. Όταν τα σοβαρά αυτά ζητήματα χειρίζονται ανίκανα και επικίνδυνα άτομα, είναι λογικό και επόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε μεγάλα πλήγματα. Δεν είναι δυνατό, για παράδειγμα, να ακούγεται από το στόμα του τέως πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι πρότεινε (στον σημερινό πρωθυπουργό), είτε να επεκτείνει η Ελλάδα τη ζώνη θαλάσσιας κυριαρχίας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο πέλαγος, είτε να επισπεύσει τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.) με την Αίγυπτο, είτε να επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια την υφαλοκρηπίδα νοτίως και ανατολικώς της Κρήτης.
  • Η δήλωση αυτή, βεβαίως, δεν δείχνει άγνοια για το θαλάσσιο δίκαιο, αλλά έχει συγκεκριμένο στόχο. Όπως και η προτροπή ορισμένων «φωστήρων» αναλυτών και πολιτικών προσώπων, περί «τμηματικού» καθορισμού της Α.Ο.Ζ. με την Αίγυπτο, εξαιρώντας από τη συμφωνία το νησί του Καστελόριζου! Πως μπορεί ο διεθνής παράγοντας να πάρει στα σοβαρά την Ελλάδα, όταν ακούγεται από τα χείλη ενός πρωθυπουργού πως πρέπει να γίνει μερική χρήση του δικαιώματος των 12 ναυτικών μιλίων; Θα κάνουμε επέκταση στα νησιά του Ιονίου πελάγους, αλλά όχι στο Αιγαίο, γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει από την Ιταλία! Θα αναγνωρίσουμε ότι, έχουμε το δικαίωμα να επεκτείνουμε την υφαλοκρηπίδα στο Ιόνιο πέλαγος, αλλά όχι στο Αιγαίο πέλαγος, γιατί η Τουρκία μας απειλεί με casus belli! Το (αναφαίρετο) δικαίωμα της Ελλάδας, για την επέκταση της υφαλοκρηπίδας σε όλο το μήκος της επικράτειας, δεν είναι λάστιχο που άλλοτε το «τεντώνουμε» και άλλοτε το «συρρικνώνουμε». Με τις «τσαρλατανιές», δεν γίνεται να «χτίσουμε» σοβαρό προφίλ και να δείξουμε στους «συμμάχους» πως υπερασπιζόμαστε το εθνικό δίκαιο, που είναι και διεθνές δίκαιο.
  • Και δίπλα στους επικίνδυνους πολιτικούς, έχουμε τους «μαϊντανούς» γεωστρατηγικούς αναλυτές, που καθημερινά εμφανίζονται στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών, με σκοπό να εντείνουν την ανασφάλεια και να εκφοβίσουν τον ελληνικό λαό. Είναι τρεις συγκεκριμένα, οι οποίοι με τον μανδύα της επιστημοσύνης τους, διασπείρουν τον φόβο στους ευάλωτους πολίτες. Πρόκειται για το μέλος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνο Φίλη και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελο Συρίγο, Δημήτρη Καιρίδη. Ο δεύτερος, μάλιστα, παρά τον μειλίχιο λόγο του, φαίνεται να ηδονίζεται όταν αναφέρεται στην ισχύ της Τουρκίας και στην ηγετική προσωπικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπάρχουν και οι τουρκολάγνοι, δυστυχώς, στην Ελλάδα.
  • Αυτή, ωστόσο, είναι η «εικονική πραγματικότητα». Διότι, το φρόνημα του ελληνικού λαού είναι υψηλότατο και το ηθικό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ακμαιότατο! Ο λαός και το στρατευμένο κομμάτι του, ευτυχώς, έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα των περιστάσεων και είναι ψυχολογικά έτοιμοι να αντιδράσουν στην απειλή. Και η αντίδραση θα είναι δυναμική! Οι κυβερνώντες οφείλουν να αφουγκραστούν τον «παλμό» των Ελλήνων και να φροντίσουν για το σοβαρό πρόσωπο απέναντι στη διεθνή κοινότητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.