Χαρτης φωτιας στις 9 το βραδυ του Σαββατου

Σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016, στο Δημαρχείο Θάσου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκου Μπόλαρη, ο Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Νομού Καβάλας υπέβαλε υπόμνημα με τα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων του νησιού, έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Τα προτεινόμενα μέτρα είναι τα εξής:
– Διαρκής ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, για τους κτηνοτρόφους των οποίων οι πραγματικοί βοσκότοποι, που βόσκουν το ζωικό τους κεφάλαιο, επλήγησαν από τη φωτιά.
– Διευθέτηση του προβλήματος, που θα προκύψει με τις επιλέξιμες για ενισχύσεις εκτάσεις, οι οποίες επλήγησαν από τη φωτιά, μετά την κήρυξή τους ως αναδασωτέες. Συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων, για την κάλυψη των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων, όσο διαρκεί το πρόβλημα.
– Άμεση αποζημίωση από τον ΕΛ.Γ.Α. των κτηνοτρόφων για το ζωικό τους κεφάλαιο που υπέστη ζημιά. Να ληφθεί υπόψη, η πραγματική αδυναμία σε πολλές περιπτώσεις να εντοπιστούν τα ζώα που κάηκαν, όπως και η οικονομική αδυναμία να πληρωθούν τα χρήματα για την εκτίμηση της ζημιάς προς τον ΕΛ.Γ.Α.
– Κάλυψη των κτηνοτρόφων λόγω ανωτέρας βίας, όπου προκύπτει πρόβλημα με τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, τουλάχιστον για δύο έτη.
– Άμεση αποζημίωση για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που επλήγησαν από τη φωτιά.
– Χρηματοδότηση και ενίσχυση για την επαναδόμηση των σταυλικών εγκαταστάσεων και τη μετεγκατάστασή τους, όπου αυτή κριθεί αναγκαία.
– Προνομιακή μοριοδότηση για ένταξη στο πρόγραμμα των νέων αγροτών και σε σχέδια βελτίωσης για όλο το νησί της Θάσου.
– Φορολογική και ασφαλιστική ελάφρυνση και ανοχή για δύο, τουλάχιστον, έτη για τους πληγέντες κτηνοτρόφους.
– Πάγωμα των χρεών προς τις τράπεζες τουλάχιστον για δύο έτη.
– Πρόγραμμα βελτίωσης βοσκοτόπων, κυρίως για τις πληγείσες περιοχές.
– Συγκρότηση επιτροπής που θα ελέγχει και θα πιστοποιεί, για όσο διάστημα χρειαστεί, τους πληγέντες κτηνοτρόφους και θα προτείνει μέτρα στήριξης για την τοπική κτηνοτροφία. Επιτροπή, που θα ενεργοποιείται όποτε προκύπτει άμεση ανάγκη και μετά το τέλος της κατάστασης που έχει προκύψει από τη φετινή πυρκαγιά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.