Ο Σχεδιασμός του ΠΕΠ Ανατ. Μακεδονίας Θράκης 2014-2020

0

Στον αναθεωρημένο στρατηγικό σχεδιασμό και τις νέες προτεραιότητες του Σχεδίου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, καθώς και του Προγράμματος Καινοτομίας και Έξυπνης Εξειδίκευσης 2014-2020, που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναφέρθηκε ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης.

Αναφέρθηκε στην «ιδιαίτερα αρνητική οικονομική θέση της Περιφέρειας και τον κατήφορο των τελευταίων ετών, αιτία του οποίου ήταν ότι τα προηγούμενα χρόνια παρουσίασε κοινότυπο συντηρητισμό στους στόχους και στα προγράμματα, με αποτέλεσμα τη διαπιστωμένη πλέον αναδιαρθρωτική-αναπτυξιακή αδράνεια στην Περιφέρεια και τη διαρκή πτώση του εγχώριου κατά κεφαλή ΑΕΠ, πιθανόν κάτω του 50% της Ευρώπης των 28…. Το πρόγραμμα δεν επιτρέπεται να παραβλέπει το γεγονός ότι διανύσαμε και διανύουμε μια σκληρή κρίση με τεράστιες παρενέργειες και αποδομητικά αποτελέσματα στην περιφερειακή οικονομία και κοινωνία, που ακόμη δεν έχουν αποτυπωθεί στα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία…»

Ανέφερε ότι «συμπεριλαμβάνεται στο Σχέδιο ΠΕΠ νέα ολοκληρωμένη αναδιαρθρωτική πρόταση μας τοποθετούμενη στον πυρήνα της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής του ΠΕΠ-ΑΜΘ, ως δομικό της στοιχείο και ως νέος πυλώνας και πεδίο, ο τουρισμός, σε όλες του τις εναλλακτικές μορφές, σε δωδεκάμηνη βάση, συμπεριλαμβανομένου και του μαζικού. Η πρόταση εισάγεται ως καινοτομία δια της έξυπνης εξειδίκευσης, με στόχο να καταστεί η Περιφέρεια και τουριστικός προορισμός αριστείας (ως δέσμη επιμέρους και διακριτών προορισμών), με ισχυρά μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και στοιχεία έδρασης το άθικτο περιβάλλον, την καλά διατηρημένη παράδοσή μας ,τις μνήμες και τα μνημεία του κάθε μορφής πολιτισμού μας. Έτσι θα επιτευχθεί πολυτομεακή και πολλών πεδίων χρηματοδότηση. Όλα αυτά με παράλληλη ενίσχυση των παραδοσιακών τομέων ανάπτυξης, του αγροτοδιατροφικού, της μεταποίησης και των πάγιων υπηρεσιών. Στόχος μας οι εισροές νέων εισοδημάτων, η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, η εξωστρέφεια, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή…»

«..Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να κινηθεί σε συνέργεια με το ΠΑΑ και το διασυνοριακό Ελλάδας Βουλγαρίας..» τόνισε.«Ως στόχο προσδιορίζουμε» συνέχισε, «στο τέλος της 5ετίας την αύξηση του περιφερειακού ΑΕΠ κατά 20%, κάτι που θεωρούμε επιτεύξιμο…. Ανησυχία και περιορισμό των προγραμματικών μας στόχων αποτελεί η ύπαρξη ενταγμένων έργων στο ΠΕΠ 2007-2013 ύψους 135.000.000 ευρώ, που θα μεταφερθούν στο νέο ΠΕΠ 2014-2020…Ανέφερε ότι σταθερή θέση και γνώμονας των εντάξεων νέων έργων προσδιορίζεται η καθαρή συνεισφορά στην αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, η καταπολέμηση της ανεργίας και η αναπτυξιακή-κοινωνικοοικονομική αναγκαιότητά τους… Οι πόροι είναι πεπερασμένοι και το κάθε ευρώ πρέπει να είναι αποδοτικό άμεσα. Όμοια και οι μελέτες πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στην λιτότητα με επαρκές αποτέλεσμα, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες, χωρίς σπατάλες… Αυτή η Περιφέρεια μπορεί, είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σκληρά, οργανωμένα, αποτελεσματικά και με καθαρούς στόχους…».


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.