Ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», είναι αντίθετος στο κρατικό μονοπώλιο των ιαματικών πηγών

0

Ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», με επικεφαλής τον Κώστα Κατσιμίγα, απέστειλε δελτίο Τύπου, για το νομοσχέδιο που αφορά στις ιαματικές πηγές και την ένταξη τους στην εταιρεία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας», που προωθεί η κυβέρνηση. Αναλυτικά αναφέρονται τα ακόλουθα: «Στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο, η παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία πρότεινε να εισαχθεί ως κατεπείγον θέμα, για την έκδοση ψηφίσματος αντίθεσης του σώματος την επιχειρούμενη από το Υπουργείο τουρισμού μεταβίβαση όλων των ιαματικών πηγών της χώρας σε κρατική Ανώνυμη Εταιρεία, με τίτλο: «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας». Ήδη, από τις 12 Φεβρουαρίου, ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (Σ.Δ.Ι.Π.Ε.) έχει εκφράσει την αντίθεσή του θεωρώντας ότι, με το νομοσχέδιο πλήττονται τα συμφέροντα της αυτοδιοίκησης και ακυρώνεται ο αναπτυξιακός της ρόλος. Ο Σ.Δ.Ι.Π.Ε. καλεί τους Δήμους της χώρας, τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (Π.Ε.Δ.), τις Περιφέρειες και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), να εναντιωθούν στα σχέδια της κυβέρνησης. Για την υπόθεση έχουν ήδη εκφραστεί αρνητικά στην επιχειρούμενη υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων της αυτοδιοίκησης από το κράτος δεκάδες δημοτικά συμβούλια, αλλά και η Κ.Ε.Δ.Ε.

Η μονίμως μη ενημερωμένη η διοίκηση της Περιφέρειας, ζήτησε να αποσυρθεί η πρόταση και να εισαχθεί ως θέμα στο προσεχές (άγνωστο πότε) περιφερειακό συμβούλιο, ώστε να υπάρξει εκτενής ενημέρωση. Είναι γνωστό ότι, στην περιφέρειά μας υπάρχουν οι παρακάτω ιαματικές πηγές, που ανήκουν κατά κυριότητα στους Δήμους: Δήμος Παρανεστίου/Θέρμες, Δήμος Καβάλας/Λασπόλουτρα Κρηνίδων, Δήμος Μύκης/Θέρμες, Δήμος Αβδήρων/ιαματικές πηγές Ποταμιάς, Δήμος Αλεξανδρούπολης/Λουτρά Τραϊανουπόλεως, Δήμος Σαμοθράκης/Θέρμα. Επίσης, στην κυριότητα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ανήκουν τα Λουτρά Ελευθερών Δήμου Παγγαίου.

Καλούμε τους ενδιαφερόμενους Δήμους, τους περιφερειακούς συμβούλους, τους βουλευτές της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να εκφράσουν με επιχειρήματα την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη υφαρπαγή περιουσίας της αυτοδιοίκησης, την οποία πολύ πιθανό είναι, εάν το νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους, να μεταβιβάσουν τις Πηγές στο Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. και στη συνέχεια να πουληθούν σε ιδιώτες σε εξευτελιστικές τιμές, αφαιρώντας από τους πολίτες την δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες που δεν έχουν σχέση μόνο με την ευεξία, αλλά και με την ανθρώπινη υγεία. Η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από μία απρόσωπη ανώνυμη κρατική εταιρεία, αλλά αποκλειστικά και μόνο από φορείς της αυτοδιοίκησης, που γνωρίζουν καλύτερα τις τοπικές συνθήκες και προοπτικές και ενδιαφέρονται για την περιφερειακή ανάπτυξη καλύτερα από τους υπηρετούντες το συγκεντρωτικό αθηναϊκό κράτος».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.