Ο πρώτος (σε σταυρούς προτίμησης) δεν είναι (κατ’ ανάγκη) ο καλύτερος

0

Διαβάσαμε τη δήλωση της νεοεκλεγείσας δημάρχου Καβάλας, Δήμητρας Τσανάκα, για τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

Για τη θέση αυτή, είπε, έγινε συμφωνία, πριν τις εκλογές, να τοποθετηθεί ο πρώτος υποψήφιος δικηγόρος του συνδυασμού σε σταυρούς προτίμησης.

Και προηγούμενοι δήμαρχοι έδειξαν μία προτίμηση στους δικηγόρους για τη σημαντική αυτή θέση.

Θυμόμαστε, πρόχειρα, ότι διετέλεσαν πρόεδροι του δημοτικού συμβουλίου οι: Γιώργος Γκόλνας (επί δημαρχίας Λευτέρη Αθανασιάδη), Αχιλλέας Καραγκιοζόπουλος (επί δημαρχίας Στάθη Εριφυλλίδη), Παύλος Γεωργιάδης και Άννα Σπανδώνη (επί δημαρχίας Κωστή Σιμιτσή).

Καταρχάς, θεωρούμε ότι το αξίωμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, δεν πρέπει να είναι «αποκλειστικό προνόμιο» μιας επαγγελματικής ομάδας.

Όσον αφορά την επιλογή του προσώπου, η κατάταξη στις εκλογές είναι ένα κριτήριο, για να επιλέξει ο δήμαρχος, αλλά όχι το δικαιότερο.

Ο αριθμός των ψήφων που θα πάρει ένας υποψήφιος, δεν είναι εχέγγυο για την καταλληλότητά του, ή την επάρκεια, για μία θέση.

Θα αναφέρουμε ένα παράδειγμα, για να εξηγήσουμε τι εννοούμε. Ακούμε, από διάφορους, ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον Μιχάλη Λυχούνα, ο οποίος εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό της Δήμητρας Τσανάκα, αλλά όχι σε υψηλή θέση.

Μεταξύ των πρώτων σε σταυρούς προτίμησης υποψηφίων του ίδιου συνδυασμού, υπάρχουν κάποιοι που δεν είναι καλύτεροι από τον Μ. Λυχούνα. Είναι, όμως, πιο αναγνωρίσιμοι, γι’ αυτό και απέσπασαν περισσότερες ψήφους.

Η ευθύνη του επικεφαλής του συνδυασμού, κατά την άποψη μας, είναι να αναδείξει τα νέα αυτά άξια (στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή τους) άτομα, ανανεώνοντας το στελεχικό δυναμικό και δίνοντας, παράλληλα, κίνητρο και σε άλλους τέτοιους συμπολίτες να ασχοληθούν με τα κοινά.

Δεν προτείνουμε, στη νέα δήμαρχο Καβάλας, να τοποθετήσει πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου τον Μ. Λυχούνα. Προτείνουμε, όμως, να μην εξαντλήσει την πενταετία στη θέση αυτή ο Γιώργος Γραμμένος, αλλά να δοκιμαστεί και ο δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης δικηγόρος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.