Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. στη συνάντηση εργασίας του έργου WASTENET στη Νικομήδεια Τουρκίας

0

Στη Νικομήδεια (Izmit) της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε η 4η τακτική συνάντηση του έργου WASTENET, με τη συμμετοχή του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.), Δημήτρη Καζανίδη.

Η συνάντηση άρχισε με ένα συνέδριο, όπου παρουσιάστηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από τους εταίρους του έργου, για την αξιοποίηση λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον, για τη διαχείριση αστικών λυμάτων με τη χρήση τεχνητών υγροτόπων.

Η υλοποίηση της πρώτης φάσης του WASTENET, ανέφερε ο επιστημονικός συντονιστής του έργου και πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (Δ.Π.Θ.), Γιώργος Συλαίος, αναδεικνύει τα συστήματα φυσικής επεξεργασίας λυμάτων, ως μία εξαιρετικά αποτελεσματική και ανταγωνιστική διέξοδο, για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων στον τομέα της διαχείρισης αστικών λυμάτων.

Αυτό ισχύει ειδικά στους μικρούς αγροτικούς οικισμούς, όπου οποιαδήποτε άλλη λύση έχει απαγορευτικό κόστος, ενώ αντίθετα, η διαιώνιση της υφιστάμενης κατάστασης, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους περιβαλλοντικής υποβάθμισης περιοχών ιδιαίτερης αξίας και ενδιαφέροντος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το έργο προσέλκυσε την προσοχή του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας στον Εύξεινο Πόντο, που αποτελεί και τον κυριότερο θεσμό διακρατικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και όπου η χώρα μας ασκεί την προεδρία το τρέχον εξάμηνο.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του οργανισμού, παρακολούθησε τις εργασίες του εργαστηρίου την πρώτη ημέρα της συνάντησης και εξέφρασε την πρόθεση του να διερευνήσει τρόπους στενότερης συνεργασίας με τους συντελεστές του έργου.

Επιπλέον, έγινε εκτενής αναφορά στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου την περίοδο 19, 20 και 21 Ιουνίου 2015 στην Καβάλα και το οποίο θα εστιάζει σε βιώσιμες λύσεις στον τομέα της διαχείρισης αστικών λυμάτων.

Τι είναι το WASTEnet

Το έργο WASTEnet έχει διετή διάρκεια, με την ολοκλήρωση του να τοποθετείται το φθινόπωρο του 2015, από 01/07/2013 έως 30/06/2015, με εγκεκριμένο συνολικό προϋπολογισμό € 633.302,33, συγχρηματοδοτούμενο κατά 90% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας 2007-2013» και κατά 10% από εθνικούς πόρους.

Στόχος του έργου, είναι η διάδοση της τεχνολογίας των τεχνητών υγροτόπων ως φιλική προς το περιβάλλον, χαμηλού κόστους και καινοτόμα μέθοδο επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, με έμφαση στην εφαρμογή της στις αγροτικές κοινότητες.

Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι η Δ.Ε.Υ.Α.Κ., ενώ συμμετέχουν: το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Αρμενίας, το Κρατικό Πανεπιστήμιο Ηλία της Γεωργίας, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης του Δέλτα του Δούναβη της Ρουμανίας, η Περιφέρεια της Οδησσού (Ουκρανία), η μη-κυβερνητική οργάνωση ECO-TIRAS της Μολδαβίας και από την Τουρκία, το Πανεπιστήμιο της Γιάλοβα και η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Μητροπολιτικού Δήμου του Kocaeli (περιοχή Νικομήδειας).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.