Ο προπονητής της Νίκης Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ανδρεάδης, δεν ξεπέρασε, εύκολα, το αρνητικό αποτέλεσμα της ομάδας του στο παιχνίδι με αντίπαλο τον Αθλητικό Όμιλο “Καβάλα” το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 και βρήκε ως “φάρμακο” μία απόφαση του διαιτητή, η οποία, όπως ισχυρίζεται, αδίκησε τη φιλοξενούμενη ομάδα, προκάλεσε εκνευρισμό στις παίκτριες και έφερε την ήττα με 3-2 σετ!

Νιώθοντας “πνιγμένος” από την αδικία, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο διαδίκτυο το ακόλουθο μακροσκελές σχόλιο: “Είναι στιγμές, που δεν ξέρω, πραγματικά, αν πρέπει να πεις κάποια πράγματα, ή να τα κρατήσεις μέσα σου. Αυτό που συνέβη, όμως, στο χθεσινό αγώνα της ομάδας μου στην Καβάλα, δεν μπορώ να το κρατήσω μέσα μου. Όχι ότι μου συμβαίνει για πρώτη φορά στην 23χρονη παρουσία μου σε πάγκους ομάδων, όμως θα μπορούσα να πω πως αυτό που έγινε χθες, ήταν ο ορισμός της “κλοπής” αποτελέσματος.

Η ομάδα μου, λοιπόν (ΝΙΚΗ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ), έπαιξε χθες στην Καβάλα με την ομάδα του Α.Ο.Κ. Ο συγκεκριμένος αγώνας, που ήταν πολύ σημαντικός και για τις δύο ομάδες, ήταν συγκλονιστικός, με απίθανες φάσεις και κράτησε για 2:30 ώρες. Οι αθλήτριες και των δύο ομάδων κατέθεσαν πραγματικά την ψυχή τους και στα 5 σετ που παίχτηκαν, για την πολυπόθητη νίκη. Και όλη αυτή η πραγματική “διαφήμιση” για το άθλημα μας, αμαυρώθηκε, θα έλεγα, μέσα σε πέντε λεπτά στο 4ο σετ, όταν ο διαιτητής της αναμέτρησης αποφάσισε να γίνει εκείνος ο πρωταγωνιστής του αγώνα. Πιο συγκεκριμένα, στο 4ο σετ κι ενώ η ομάδα μου προηγούνταν 2-1 στα σετ και 13-7 στο σκορ, δεν δόθηκε από τον διαιτητή μία εξόφθαλμη πιαστή πάσα σε μία φάση διαρκείας. Και δεν έφτανε αυτό, αφού μετά τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες, μας έδωσε και “2” παρακαλώ κόκκινες κάρτες οπότε μέσα σε δευτερόλεπτα το σκορ από 13-7, που ήταν, έγινε 14-10 κι ενώ παίχτηκαν μόνο δύο πόντοι. Όπως καταλαβαίνετε, από εκείνη τη στιγμή ο αγώνας “χάλασε”, οι αθλήτριες μου δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν όλη αυτή την αδικία που είχε προηγηθεί, εκνευρίστηκαν, είχαν πολλά νεύρα και φυσικά όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να το εκμεταλλευτεί η αντίπαλη ομάδα και να φτάσει αυτή στην κατάκτηση του 4ου σετ με 25-23 και τελικά στην κατάκτηση του αγώνα με 3-2 σετ.

Κι εδώ τίθεται το ερώτημα. Πως είναι δυνατό να θέλουμε να αναβαθμίσουμε αυτό το προϊόν που λέγεται βόλεϊ, όταν χωρίς να υπάρχουν παρατηρητές διαιτησίας, υπάρχει ατιμωρησία για κακές διαιτησίες και λανθασμένες αποφάσεις; Ο διαιτητής ως ο “άρχων” του εκάστοτε αγώνα, έχει το δικαίωμα να τιμωρεί τις διαμαρτυρίες των αθλητών, προπονητών, παραγόντων κ.λπ. δίνοντας κόκκινες κάρτες, δηλαδή πόντους, όπου κι όποτε θέλει. Τον διαιτητή που σφάλει με τις αποφάσεις του ποιος θα τον κρίνει και θα τον τιμωρήσει; Νομίζω πως αν θέλουμε να έχουμε σοβαρά και αξιόπιστα πρωταθλήματα, πρέπει να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Δεν με ικανοποιεί προσωπικά που ακόμα και ο αντίπαλος προπονητής, όπως και άλλοι σχετικοί με το άθλημα, μου έδωσαν δίκιο για τη συγκεκριμένη φάση. Αυτό, άλλωστε, το γνώριζα.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ την ομάδα της Καβάλας για την προσπάθεια και την τελική νίκη της. Όπως επίσης, να ευχηθώ περαστικά και στην αθλήτρια της Καβάλας, Στέλλα Ντίτσα, που τραυματίστηκε στους πρώτους πόντους του αγώνα και να έχει γρήγορη ανάρρωση. Για να μη ξεχάσω το σπουδαιότερο, ένα μεγάλο μπράβο στις αθλήτριες μου για τον αγώνα που έδωσαν”.

Το σχόλιο μας…

Καταρχάς, οποισδήποτε θεωρεί ότι αδικήθηκε σ’ ένα παιχνίδι, από τη διαιτησία, οφείλει να υποβάλλει ένσταση, είτε στη διάρκεια, είτε μετά τη λήξη του, αναφέροντας τα συγκεκριμένα σημεία που αδικήθηκε. Έτσι, θα επιληφθούν η περιφερειακή Ένωση και η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, για να κρίνουν τις αποφάσεις του διαιτητή. Εφόσον δεν υπάρχουν παρατηρητές στα παιχνίδια, για να αξιολογούν τους διαιτητές, έχουν το δικαίωμα οι συμμετέχοντες (παράγοντες, προπονητές, παίκτες), να ζητήσουν την παρέμβαση της διοργανώτριας αρχής με το νόμιμο τρόπο. Αφού, ο Γιάννης Ανδρεάδης, θέλει να “εξυγιάνει” το άθλημα της πετοσφαίρισης, μπορεί να κάνει την ένστασή του και να “τιμωρήσει” τον διαιτητή που τον αδίκησε! Μία ανάρτηση, με σοβαρή μάλιστα καταγγελία περί “κλοπής” αποτελέσματος, στο διαδίκτυο, δεν αποτελεί επίσημη ένσταση.

Μάλλον, η διοργανώτρια αρχή πρέπει να καλέσει τον προπονητή του συμπαθέστατου συλλόγου της Αλεξανδρούπολης, για να δώσει εξήγηση σχετικά με την ανάρτηση που έκανε στο διαδίκτυο, περί “αλλοίωσης” του αποτελέσματος του παιχνιδιού, που αποτελεί, κατά την άποψη μας, δυσφήμηση για το όμορφο άθλημα της πετοσφαίρισης και δυσάρεστο “παραλειπόμενο” ενός εξίσου όμορφου παιχνιδιού.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό του Γιάννη Ανδρεάδη, ότι το “λάθος” του διαιτητή και οι κόκκινες κάρτες, απολύτως δικαιολογημένες, που δέχτηκαν εκείνος κι ένας παράγοντας που καθόταν στον πάγκο της Νίκης Αλεξανδρούπολης, επηρέασαν την ψυχολογία των παικτριών του και, τελικά, την απόδοσή τους στη συνέχεια του παιχνιδιού, δεν μπορεί να γίνει πιστευτός, ούτε από έναν αδαή φίλαθλο. Λάθη έγιναν από τους δύο διαιτητές στο συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά “εις βάρος” και των δύο ομάδων. Μπορεί και η πλευρά του Α.Ο. “Καβάλα”, να αναφέρει ανάλογη φάση, για την οποία διαμαρτυρήθηκε ο προπονητής της Νίκης Αλεξανδρούπολης, αλλά ο Α.Ο.Κ. θέλει να προστατέψει το άθλημα και όχι να δημιουργήσει εντυπώσεις και άλλοθι για την ήττα. Τέτοιες φάσεις, που περιέγραψε ο Γιάννης Ανδρεάδης, δηλαδή διπλή μπάλα (πιαστή πάσα) συμβαίνουν αρκετές μέσα σ’ ένα παιχνίδι και δεν συνιστούν “τρομερή” παράβαση (σ.σ. είναι στην κρίση του διαιτητή να την καταλογίσει).

Κι ενώ θα μπορούσε να αφήσει τη φάση αυτή να περάσει και να προστατέψει την ομάδα του, που προηγούνταν με σκορ 13-7, όπως ανέφερε, επέλεξε να διαμαρτυρηθεί άκομψα και να εξάψει τους γύρω του, με συνέπεια να τιμωρηθεί η ομάδα με δύο κόκκινες κάρτες και ισάριθμους πόντους. Αλλά, ο Γιάννης Ανδρεάδης, “ζητάει τα ρέστα” με ανάρτηση στο διαδίκτυο “κατόπιν εορτής”! Αυτό, λυπούμαστε πολύ, αποτελεί (μεγάλη) πρόκληση.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.