Την ανάγκη να θεσπιστούν κίνητρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα καταστήσουν το υδρογόνο ανταγωνιστικό, σε σχέση με το φυσικό αέριο, επεσήμανε η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, διευθύνουσα σύμβουλος και country manager της Energean στην Ελλάδα (φωτογραφία). Μιλώντας σε συνέδριο του ΔΕΣΦΑ και του Πανεπιστημίου Πειραιώς με θέμα: «Δημιουργώντας την αλυσίδα του υδρογόνου στην Ελλάδα» ανέφερε ότι, σε αντίθεση προς ό,τι είχε συμβεί με την προσπάθεια διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στο ενεργειακό μίγμα, σήμερα τα πάσης φύσεως οικονομικά και χρηματοδοτικά κίνητρα για το υδρογόνο, είναι πολύ περιορισμένα έως και ανύπαρκτα. Αποτέλεσμα, το υδρογόνο, ανανεώσιμο, ή χαμηλότερου αποτυπώματος άνθρακα, να παραμένει μη ανταγωνιστικό προς το φυσικό αέριο, το οποίο καλείται σε ευρύτερη κλίμακα να αντικαταστήσει.

Τόνισε επίσης, ότι στην προσπάθεια δημιουργίας αγοράς υδρογόνου στην Ελλάδα, πρέπει να αποφευχθούν μαξιμαλιστικοί και μη επιτεύξιμοι στόχοι, αλλά και να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως:

-η αποφυγή δημιουργίας νέων σημαντικών εξαρτήσεων από εισαγωγές

-η διασφάλιση της προμήθειας των απαιτούμενων φυσικών πόρων, όπως το νερό

-η ανάπτυξη και λειτουργία των πιστοποιητικών προέλευσης εναρμονισμένων εντός της εσωτερικής αγοράς

-η διασφάλιση των πόρων για τις τεράστιες επενδύσεις που χρειάζονται τόσο στον τομέα των δικτύων, όσο και στην παραγωγή

Η Κατερίνα Σάρδη ανέφερε ότι, η Energean έχει σχεδιάσει μία μονάδα παραγωγής οικολογικού υδρογόνου (EcoH2) στον «Πρίνο», που σε συνδυασμό με την μονάδα αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2), θα λειτουργεί με σχεδόν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς πάνω από το 99% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα αποθηκεύονται. «Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των εκατόν εξήντα εκατομμυρίων ευρώ, η οποία σε πλήρη ανάπτυξη θα είναι σε θέση να δίνει περί τους εκατόν πενήντα τόνους ημερησίως, ήτοι περίπου το τρία τοις εκατό της ισοδύναμης κατανάλωσης φυσικού αερίου της χώρας για το 2021», σημείωσε. Η Energean υπέβαλε πρόταση προς ένταξη του project μονάδας παραγωγής οικολογικού υδρογόνου στα σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (Important Projects of Common European Interest).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.