• Δεν αμφισβητεί την πρόθεση κανενός, είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ότι η συμφωνία που υπογράφηκε στις Πρέσπες, μεταξύ εκπροσώπων των κυβερνήσεων της Ελλάδας και των Σκοπίων, για την ονομασία του γειτονικού κράτους, είναι για καλό σκοπό. Για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή και τις γεωπολιτικές σταθερές, ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές. Αυτό, αγαπητέ υπουργέ Εθνικής Άμυνας, δεν μπορούμε να το πούμε ένα χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Στα Βαλκάνια είδανε και βλέπουν πολλά τα μάτια μας! Η Τουρκία, για παράδειγμα, αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και το διεθνές Δίκαιο, που έχουν μεγαλύτερη ισχύ και κύρος από μία διακρατική συμφωνία (σ.σ. Πρέσπες).
  • Μπορούμε να αποκλείσουμε ότι, οι γείτονες Σκοπιανοί θα αμφισβητήσουν τη συμφωνία με την Ελλάδα, επειδή θέλουν να αποκαλούνται «Μακεδόνες» και όχι πολίτες της «βόρειας Μακεδονίας»; Αν θέλετε την άποψη μας, η συμφωνία δεν θα μακροημερεύσει, γιατί δεν ικανοποιεί τους Σκοπιανούς. Είμαστε βέβαιοι, ότι θα κάνουν οτιδήποτε, για να μην την εφαρμόσουν. Και θα περιμένουν να βρεθεί μία άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα και ένας άλλος πρωθυπουργός, που θα επαναδιαπραγματευθεί, ώστε να πετύχουν την απάλειψη του γεωγραφικού προσδιορισμού. Περιμένουμε, επομένως, νέες προκλήσεις από τους Σκοπιανούς και περισσότερη πίεση από τον «εξωτερικό παράγοντα» στο συγκεκριμένο ζήτημα.
  • Η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας, αγαπητέ υπουργέ Εθνικής Άμυνας, πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και διαρκή διπλωματική εγρήγορση, διότι οι προπαγανδιστές δουλεύουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Οφείλει να «καιροφυλακτεί» στο πρώτο ολίσθημα από την πλευρά της κυβέρνησης των Σκοπίων, όχι για να ζητήσει την απαρέγκλιτη εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά για να προσβάλλει τη συμφωνία και να την ακυρώσει. Θεωρούμε ότι έχει το (νομικό) δικαίωμα να καταγγείλει μονομερώς την αθέτηση οποιουδήποτε όρου της συμφωνίας από το δεύτερο συμβαλλόμενο μέρος. Δεν πρόκειται για διεθνή συνθήκη, αλλά για διακρατική συμφωνία.
  • Για να επέλθει, επίσης, η σταθερότητα στην ταραγμένη, πάντα, βαλκανική χερσόνησο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές προς τα Σκόπια και τους λοιπούς γείτονες, ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους να «παίζουν παιχνίδια» σε βάρος της Ελλάδας, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και ο μοναδικός πυλώνας που εγγυάται τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.
  • Και επιτέλους, υπουργέ, μία ελληνική κυβέρνηση πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση σε διπλωματικό επίπεδο, να διεκδικήσει τα νόμιμα και να πάψει να βρίσκεται «στριμωγμένη στη γωνία». Ο στόχος στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, φίλτατε Ν. Παναγιωτόπουλε, πρέπει να είναι η επιστροφή στην απόφαση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει ποτέ κράτος με την ονομασία «Μακεδονία» και οποιοδήποτε παράγωγο στα βόρεια σύνορα της. Έτσι θα επικρατήσει η σταθερότητα στην περιοχή και όχι με το «γκριζάρισμα» των συνόρων και της ιστορίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.