Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Νομού Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέχεια της κοινοβουλευτικής του παρέμβασης για τον Ναυτικό Όμιλο Καβάλας (Ν.Ο.Κ.), κατέθεσε ερώτηση και για τον Όμιλο Θαλασσίων Αθλημάτων Καβάλας (Ο.Θ.Α.Κ.). Ο Ν. Παναγιωτόπουλος, αναφέρει το δελτίο Τύπου, στηρίζει το αίτημα του ομίλου, για την ανανέωση, ή την παράταση της μίσθωσης των κτιριακών εγκαταστάσεών του από τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας και ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας, να επιληφθούν του θέματος, τονίζοντας ότι όπως και στην περίπτωση του Ν.Ο.Κ., το ζήτημα αφορά ουσιαστικά στη βιωσιμότητα του Ο.Θ.Α.Κ. Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριοι υπουργοί,

Η επικείμενη λήξη της σύμβασης μίσθωσης των κτηριακών εγκαταστάσεων του Ομίλου Θαλάσσιων Αθλημάτων Καβάλας (Ο.Θ.Α.Κ.) από τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας (Ο.Λ.Κ.) στις 06/12/2018 και η εκκρεμότητα, είτε ανανέωσης, είτε παράτασής της, συνιστά ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για τον όμιλο, καθώς από αυτή εξαρτάται η οικονομική και κατ’ επέκταση συνολική βιωσιμότητά του.

Ο Ο.Θ.Α.Κ. από τα τέλη Ιουλίου, με επίσημο έγγραφό του προς τον «Οργανισμό Λιμένος Καβάλας Α.Ε.», έχει αιτηθεί, είτε για την ανανέωση, είτε για την παράταση της μίσθωσης των κτιρίων του στην παραλιακή ζώνη του λιμένος Καβάλας, με τους όρους με τους οποίους αυτή ήδη ισχύει σήμερα, με βάση το από 05/12/2003 Ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης, για διάστημα δέκα πέντε (15) ετών, ήτοι με διάρκεια από 6 Δεκεμβρίου 2018 έως και 6 Δεκεμβρίου 2033.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι σε λιγότερο από δύο μήνες η σύμβαση λήγει, το ζήτημα δεν έχει διευθετηθεί, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση τόσο στα μέλη και φίλους του ομίλου, όσο και στην τοπική κοινωνία της Καβάλας. Ανησυχία, που όπως και στην περίπτωση του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας, έχει ενταθεί μετά και την επίσημη παρουσίαση μελέτης του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στις αρχές του χρόνου για την αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Καβάλας, για τα οποία έχει την ευθύνη ανάπτυξης και με δεδομένο το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που αυτά παρουσιάζουν.

Επισημαίνεται ότι, ο Ο.Θ.Α.Κ. από την ίδρυσή του το 1947 έως σήμερα στεγάζει τα γραφεία του σε περιοχή που ανήκει στον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας. Ο χώρος παραχωρήθηκε στον όμιλο με την υπ’ αρ. 8/17.2.1976 απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής και επικυρώθηκε με την υπ’ αρ. 56758/19.3.1976 απόφαση του νομάρχη Καβάλας. Στο χώρο αυτό, ο όμιλος, με δαπάνες των μελών του κατά τα έτη 1976 έως 1978, έκτισε διώροφο κτίριο, όπου στεγάζονται το σύνολο των εγκαταστάσεών του, δηλαδή τα γραφεία, το εντευκτήριο, το γυμναστήριο και η αποθήκη υλικού. Τον Δεκέμβριο του 2003, ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας παραχώρησε με το προαναφερόμενο ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης, διάρκειας δέκα πέντε (15) ετών, το κτήριο στον Ο.Θ.Α.Κ.

Με δεδομένο ότι, η ανανέωση, ή η παράταση της μίσθωσης είναι ουσιαστικά μονόδρομος, προκειμένου ο όμιλος να επιβιώσει και να μπορεί να καλύπτει τις οικονομικές του υποχρεώσεις και να συνεχίσει την απρόσκοπτη προσφορά του στην τοπική κοινωνία, αλλά και στο σύνολο του ναυταθλητικού κόσμου της χώρας,

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί,

Είναι στις προθέσεις των Υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, να εξετάσουν θετικά το αίτημα του Ο.Θ.Α.Κ. για ανανέωση, ή παράταση της μίσθωσης και να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις διευθέτησης του ζητήματος με το ΤΑΙΠΕΔ προς αυτή την κατεύθυνση;».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.