-Ο ρόλος του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής, Παναγιώτη (Νότη) Μηταράκη, στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από την γειτονική Τουρκία εξελίσσεται σε ύποπτος. Ο υπουργός, βεβαίως, δεν ενεργεί αυτόβουλα, αλλά βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού. Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει να γίνουν «ανακατατάξεις» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Η πρώτη αλλαγή αφορά στην «αναβάθμιση» του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) στο Φυλάκιο Ορεστιάδας. Η αναβάθμιση, όπως υποσχέθηκε ο υπουργός, έγκειτε στη δημιουργία 35 νέων θέσεων εργασίας, στη βελτίωση των εγκαταστάσεων και των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά το κυριότερο, στην αύξηση του αριθμού των φιλοξενούμενων στη δομή.

-Η ανάπτυξη στη Θράκη, που ευαγγελίζεται η ειδική διαπαραταξιακή επιτροπή του ελληνικού Κοινοβουλίου, με επικεφαλής τη βουλευτή Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, παίρνει σάρκα και οστά! Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με την σιωπηρή αποδοχή, δυστυχώς, του περιφερειάρχη, Χρήστου Μέτιου, προορίζεται να γίνει de facto περιοχή φιλοξενίας δομών με μετανάστες. Διότι, εκτός από το Κ.Υ.Τ. στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, η κυβέρνηση θέλει να «αναβαθμίσει» και τη δομή στο Περιγιάλι, μεταφέροντας από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα την υπηρεσία που εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου.

-Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός προστασίας του πολίτη και ο Π. Μηταράκης, είχαν υποσχεθεί ότι, έως το τέλος του έτους 2020, η δομή στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» θα αδειάσει από τους μετανάστες που φιλοξενούνται. Ωστόσο, φαίνεται πως η δομή αυτή θα συνεχίσει να υποδέχεται τους μετανάστες που εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα, από την ελληνοτουρκική μεθόριο και θα είναι επιφορτισμένη με το «ξεκαθάρισμα» τους. Δηλαδή, θα δέχεται τα αιτήματα χορήγησης ασύλου όσων επιθυμούν να υποβάλλουν τέτοιο αίτημα. Και στη συνέχεια, θα αξιολογεί ποιοι από τους αιτούντες πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση του ασύλου.

-Γεννάται, επομένως, το εξής (εύλογο) ερώτημα. Ποιος είναι ο ρόλος των Κ.Υ.Τ. που βρίσκονται στα σύνορα, δηλαδή στον Έβρο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου; Γιατί πρέπει οι εισερχόμενοι μετανάστες, να υποβάλλουν το αίτημα για άσυλο στην Καβάλα, την Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Λάρισα και την Αθήνα, ενώ υπάρχουν Κέντρα Ταυτοποίησης στις πύλες εισόδου της χώρας; Αν είναι υψηλός ο φόρτος εργασίας, λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων, οφείλει η κυβέρνηση να στελεχώσει τα Κ.Υ.Τ. με το απαραίτητο προσωπικό. Όπως ενίσχυσε τη δύναμη φύλαξης των συνόρων με περισσότερους συνοριακούς φύλακες.

-Αν συλλαμβάνονται μετανάστες στην ενδοχώρα, πρέπει να μεταφέρονται στα Κ.Υ.Τ. κι εκεί να γίνεται η διαδικασία απέλασής τους, αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το άσυλο. Από κει και πέρα, όσοι λαμβάνουν το άσυλο, η κυβέρνηση πρέπει να έχει συγκεκριμένη πολιτική για την ενσωμάτωσή τους στον κοινωνικό ιστό. Έτσι λειτουργεί ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, προοδευτικό και ευρωπαϊκό κράτος. Σε αντίθεση με την γειτονική Τουρκία, που ενθαρρύνει την παράνομη διακίνηση ατόμων που εισέρχονται στο έδαφος της.

-Η κοινωνία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, πρέπει να αντιδράσει στις πονηρές σκέψεις του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής, των κυβερνώντων και της επιτροπής των βουλευτών του Κοινοβουλίου για την ανάπτυξη της περιοχής. Η Ελλάδα δεν θα γίνει, εκτός από τουριστικός προορισμός και προορισμός των μεταναστών στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε καινούργια τουριστικά καταλύματα (και εργοστάσια) και όχι δομές φιλοξενίας μεταναστών.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.