-Στην πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό εθνικής άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου, Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης, δήλωσε (με αυταρέσκεια), ότι: «Η κυβέρνηση ανέκτησε τον έλεγχο του μεταναστευτικού, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της απέναντι στον ελληνικό λαό. Μειώσαμε τις ροές, φέτος, στο χαμηλότερο της δεκαετίας. Οι ροές ήταν μειωμένες κατά ενενήντα εννέα τοις εκατό, σε σχέση με την κρίση του 2015. Ως αποτέλεσμα, μειώσαμε σε τριάντα τέσσερις, από εκατόν είκοσι μία, τις δομές φιλοξενίας, που προ διετίας λειτουργούσαν στην χώρα και ολοκληρώσαμε την ανάκτηση του ελέγχου λειτουργίας τους, με τον ορισμό διοικητή του Υπουργείου μετανάστευσης και ασύλου σε κάθε δομή. Αποσυμφορήσαμε ουσιαστικά τα νησιά, αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα, από τις επιπτώσεις των ροών των προηγούμενων ετών» και πρόσθεσε: «Κρίσιμη παραμένει, για την θωράκιση της χώρας, η ολοκλήρωση του εθνικού συστήματος υποδοχής, παρέχοντας τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για σύντομη παραμονή στις ακριτικές περιοχές της χώρας και αφετέρου, ισχυρό αίσθημα ασφάλειας και για τους διαμένοντες και για το προσωπικό και για τις τοπικές κοινωνίες».

-Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του «εθνικού συστήματος υποδοχής», της παροχής των κατάλληλων συνθηκών διαμονής και φιλοξενίας στους αλλοδαπούς που εισέρχονται (παράνομα) στην Ελλάδα, της καλλιέργειας του αισθήματος ασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες και, το κυριότερο, της αποσυμφόρησης των ακριτικών περιοχών, η κυβέρνηση κατασκευάζει μεγάλες δομές (οικισμούς) σε επιλεγμένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το ίδιο επιχείρησε να κάνει στον ακριτικό Νομό Έβρου, με την επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) στο Φυλάκιο Ορεστιάδας. Ο ξεσηκωμός, ωστόσο, της τοπικής κοινωνίας ματαίωσε τον κυβερνητικό σχεδιασμό και ο αλαζόνας υπουργός, Νότης Μηταράκης, έφυγε άρον-άρον και υπό έντονες αποδοκιμασίες από την περιοχή!

-Στην Χίο, επίσης, κάτοικοι και φορείς, ενωμένοι, απέτρεψαν την αποβίβαση των μηχανημάτων που θα άρχιζαν την κατασκευή μεγάλης δομής, ενός μικρού χωριού στην ουσία, στην περιοχή Θόλος, για την φιλοξενία μεταναστών. Το έργο, σημειωτέον, ανέλαβε η ίδια τεχνική εταιρεία, που θα κάνει την μεγάλη ανάπλαση στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα.

-Στην Σάμο εγκαινιάστηκε ένας «πρότυπος οικισμός», για την διαμονή χιλίων και πλέον μεταναστών στο νησί (φωτογραφία), ενώ δεν επιλύθηκε το στεγαστικό πρόβλημα των σεισμόπληκτων κατοίκων! Θεωρούμε ότι, η κατασκευή των οικιστικών αυτών κέντρων στα ακριτικά νησιά, αποτελεί σαφές μήνυμα προς το ευρύ κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί κι άλλες ροές, ενώ πρέπει να δοθεί η ακριβώς αντίθετη εικόνα.

-Στην Καβάλα, τέλος, ο τέως υπουργός προστασίας του πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε δηλώσει ότι, η δομή φιλοξενίας αλλοδαπών αιτούντων άσυλο στο Περιγιάλι, θα αδειάσει έως το τέλος του έτους 2020. Πριν από λίγες ημέρες έφυγε και το έτος 2021 και η δομή βρίσκεται σε λειτουργία, ενώ τοποθετήθηκε και διοικητής! Επειδή δεν περιμένουμε από τον οσφυοκάμπτη δήμαρχο να «ορθώσει ανάστημα». Επειδή οι υπόλοιποι τοπικοί άρχοντες και φορείς βρίσκονται σε «σιγή ασυρμάτου». Εναποθέτουμε την ελπίδα, για την εφαρμογή των (ομόφωνων) αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου στους Καβαλιώτες και τις Καβαλιώτισσες. Δηλαδή, να συσπειρωθούν, όπως οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών και να απαιτήσουν την απομάκρυνση της δομής από τον αστικό ιστό της Καβάλας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.