-Μας προκάλεσε αρνητική, έως πολύ αρνητική, εντύπωση, η φραστική επίθεση που έκανε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας/Θάσου, Χρήστος Παπαδόπουλος, εναντίον των συναδέλφων του γιατρών, οι οποίοι δεν εμβολιάστηκαν και επηρεάζουν με την στάση τους, όπως ισχυρίστηκε, τους ασθενείς τους. Οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε, στην συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων των επιστημονικών συλλόγων της Καβάλας, ήταν ακραίες και αυταρχικές. Είναι αυταρχικό, θεωρούμε, να καλεί τους συναδέλφους του, που έχουν διαφορετική επιστημονική εκτίμηση, να «συμμορφωθούν» με την «γραμμή» των διαφόρων Οργανισμών υγείας και των επιστημονικών συλλόγων, αλλιώς πρέπει να καταθέσουν τα ιατρικά πτυχία τους και να κλείσουν τα ιατρεία τους!

-Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις επιστημονικοί σύλλογοι της Καβάλας (Ιατρικός, Οδοντιατρικός, Φαρμακευτικός) αναφέρεται ότι: «Διευκρινίζουμε ότι, οι επιστημονικοί σύλλογοι δεν είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο των εμβολιασμών των ιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών. Οι επιστημονικοί σύλλογοι ζητούν πιστή εφαρμογή του νόμου περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στις ιδιωτικές δομές υγείας». Κατά την άποψη μας, είναι θετικό και θεμιτό να υπάρχουν περισσότερες από μία απόψεις και να εκφράζονται ελεύθερα και δημόσια. Μέσα από τον διάλογο προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα και το κυριότερο ενημερώνονται καλύτερα οι πολίτες. Σε κάθε ζήτημα πρέπει να μιλούν οι ειδικοί, δηλαδή εκείνοι που έχουν την γνώση. Για την (δημόσια) υγεία, λοιπόν, θα μιλήσουν οι υγειονομικοί και κυρίως οι γιατροί.

-Ο νομίατρος Καβάλας, Χρ. Παπαδόπουλος, όπως και άλλοι που συμφωνούν μαζί του, είτε προσπαθούν να απαξιώσουν τους συναδέλφους τους που εκφράζουν διαφορετική άποψη για την διαχείριση της πανδημίας του covid-19, είτε εκτοξεύουν αφορισμούς εναντίον τους! Μεταξύ των επιστημόνων που κατακρίνουν, ωστόσο, υπάρχουν έγκριτοι, διακεκριμένοι και με πολυετή πείρα στην επιστήμη. Υπάρχουν γιατροί, που έχουν δώσει τα «διαπιστευτήρια» τους στην κοινωνία. Πως αυτοί οι γιατροί, ξαφνικά, έγιναν «τσαρλατάνοι» που παραπληροφορούν τον κόσμο και πρέπει να καταθέσουν τα πτυχία και να κλείσουν τα ιατρεία τους; Πως είναι δυνατό, αυτοί οι επιστήμονες, να διακυβεύουν το επιστημονικό κύρος τους διασπείροντας αναλήθειες που βασίζονται σε αμφιλεγόμενες έρευνες; Εάν οι επιστήμονες αυτοί λένε αναληθή και αντιεπιστημονικά πράγματα, τα οποία αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία, πρέπει να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις από τους επιστημονικούς συλλόγους που ανήκουν.

-Από την άλλη πλευρά, εδώ και αρκετούς μήνες μιλούν στα Μέσα Ενημέρωσης ορισμένοι «επιστήμονες», οι οποίοι κάνουν εκτιμήσεις, προβλέψεις και απειλούν τον ελληνικό λαό με υγειονομική συμφορά, χωρίς να χρησιμοποιούν επιστημονικά επιχειρήματα και πιστοποιημένες έρευνες. Οι άνθρωποι αυτοί συνεχίζουν να εμφανίζονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς και να ακούγονται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, χωρίς να καλούνται να δώσουν εξηγήσεις από τους φορείς που ανήκουν. «Έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν την προσωπική τους άποψη», θα πείτε. Αλλά, το ίδιο κάνουν και οι συνάδελφοι τους που έχουν διαφορετική προσέγγιση, όμως κινδυνεύουν με δίωξη.

-Σε τελική ανάλυση, ο γιατρός, ανεξαρτήτως της προσωπικής του άποψης, οφείλει να ενημερώνει τον ασθενή του, να προτείνει, αλλά να αφήνει τον ασθενή να αποφασίσει. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στον δημόσιο διάλογο, για την ακρίβεια γίνονται παράλληλοι μονόλογοι και όχι αντιπαράθεση επιστημονικών επιχειρημάτων, σχετικά με τα ζητήματα της πανδημίας του covid-19. Η παρέμβαση του Χρ. Παπαδόπουλου ήταν ατυχής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.