Η δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας και η Αδελφότητα των Απανταχού Ηρακλειτσιανών διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Ε. Πατέλη με τίτλο: «Χώροι λατρείας των Ελληνορθόδοξων της ανατολικής Θράκης, πριν τη μεγάλη έξοδο», τηνΤετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 19:00 (7 το απόγευμα) στην αίθουσα εκδηλώσεων της βιβλιοθήκης (4ος όροφος).Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Νίκος Καραγιαννακίδης (ιστορικός), Κωνσταντίνος Παπακοσμάς (πρώην αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού-τουρισμού Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.) και ο συγγραφέας.

Ο Μιχάλης Πατέλης, είναι ένας σημαντικός συλλέκτης, που στα συρτάρια του συνωστίζονται έγγραφα, φωτογραφίες, αντικείμενα και κάθε είδους πολύτιμο συλλεκτικό πετράδι της ιστορίας της Θράκης. Είναι άνθρωπος φιλότιμος, συνεισφέρει σε όσους πραγματοποιούν εκθέσεις για τη Θράκη ό,τι του ζητηθεί, ώστε να εκτίθενται κομμάτια από το υλικό του, για να βλέπει και να μαθαίνει ο κόσμος. Δεν μένει, όμως, μόνο στις εκθέσεις των άλλων με την παραχώρηση υλικού. Από καιρό σε καιρό, μας εκπλήσσει ευχάριστα με εκδόσεις σημαντικών βιβλίων, που καλλιεργούν τη γνώση για τη Θράκη και την ιστορία της.

Γεννήθηκε στο Σουφλί το 1953. Από το 1978 ασχολείται με τη συλλογή λαογραφικού και ιστορικού υλικού από την τριχοτομημένη Θράκη. Διοργάνωσε πάνω από 20 ατομικές εκθέσεις κι έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές ομαδικές. Εκτός από το βιβλίο που θα παρουσιαστεί εξέδωσε τα ακόλουθα έργα: «Οδοιπορικό στο χθες» (1994), «Σουφλίου Εγκώμιον» (2000), «Ιερά Μητρόπολις Σουφλίου 1924-1934» (2002), «Αλεξανδρούπολη: Οικονομίας Πανόραμα 1870-1970» (2007), «Ο Τύπος του Έβρου, 1890-2010» (2010). Επιπλέον, τεκμήρια και φωτογραφικό υλικό από τις συλλογές του κοσμούν πάνω από 30 βιβλία διαφόρων Θρακών συγγραφέων και αρκετά τοπικά.

Το βιβλίο «Χώροι λατρείας των Ελληνορθόδοξων της ανατολικής Θράκης, πριν την μεγάλη έξοδο» περιέχει σε ξεχωριστά κεφάλαια τις Μητροπόλεις της ανατολικής Θράκης πριν από το 1922, τους ναούς, τις μονές και τα αγιάσματα, τα ιερά κειμήλια κι ένα πολύτιμο πίνακα πόλεων και χωριών ανατολικά του ποταμού Έβρου, όπου εντοπίζονται από κτίσματα, ή ερείπια, από τη βιβλιογραφία, ή από αναμνήσεις, ναοί, παρεκκλήσια, μονές και αγιάσματα.  Το κύριο σώμα, όμως, του βιβλίου με τις Μητροπόλεις τους ναούς, τους ναΐσκους, τις μονές, τα αγιάσματα και τα διασωθέντα ιερά κειμήλια, είναι αυτό που προκαλεί το μεγάλο ενδιαφέρον του αναγνώστη. Δεκάδες φωτογραφιών, σύγχρονων και παλαιών, κοσμούν το βιβλίο και παρέχουν χρηστικές πληροφορίες για τους μελετητές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.