Την μετονομασία της σήραγγας στην οροσειρά Σύμβολο στην Εγνατία οδό, σε σήραγγα «Νικολάου Μάρτη», ζητά ο βουλευτής Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης. Το αίτημα, που έχει έντονο συμβολισμό για την Καβάλα, αλλά και την Μακεδονία γενικότερα, υπέβαλε με επιστολή στον πρόεδρο και στον διευθύνοντα σύμβουλο της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.», την οποία κοινοποίησε και στον υπουργό υποδομών και μεταφορών, Κ. Καραμανλή.

Αιτιολογώντας το σκεπτικό της πρότασης σημειώνει ότι: «Η μαχητική και ασυμβίβαστη προσωπικότητα του Νικολάου Μάρτη, με καταγωγή από την Μουσθένη Καβάλας, αλλά και η καταλυτική συμβολή του στην μελέτη, τεκμηρίωση και προαγωγή της ελληνικότητας της Μακεδονίας καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του και απ’ όλες τις θέσεις που υπηρέτησε, οφείλουν να αναγνωριστούν και να τιμηθούν».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στη συγγραφή, από τον αείμνηστο Νικόλαο Μάρτη, του βιβλίου «Η πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας», το οποίο το 1985 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και συγκίνησε κάθε Έλληνα. Παράλληλα, αφόπλισε κάθε πλαστογράφο με την αυθεντικότητα, την πολυσυλλεκτικότητα των στοιχείων και τη σφαιρική θωράκιση της ελληνικότητας και μοναδικότητας της Μακεδονίας και των Μακεδόνων.

Εκφράζει την πεποίθηση ότι, τόσο ως πολίτες, αλλά και ως θεσμικοί εκπρόσωποι, έχουμε την υποχρέωση να μεριμνούμε για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ενίσχυση προτύπων, που έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Στο πλαίσιο αυτό και σε αναγνώριση μνήμης και τιμής, αλλά και αφορμή γνώσης της προσφοράς και της συμβολής» του Νικολάου Μάρτη, ο Μ. Λαζαρίδης ζητά την προώθηση του αιτήματος υπόψιν του διοικητικού συμβουλίου της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.».

Επίσης, η πρόταση του Μ. Λαζαρίδη, για την αλλαγή του κανονισμού και της οργάνωσης του ΕΛ.Γ.Α. μ’ ένα νέο νόμο, που θα διευκολύνει τις εκτιμήσεις και τις αποζημιώσεις των αγροτών, φαίνεται ότι υλοποιείται. Σχεδόν 3,5 μήνες μετά τη διατύπωση της πρότασης από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Μ. Βορίδης, στη διάρκεια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, προανήγγειλε ότι εντός των επομένων ημερών, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν στον ΕΛ.Γ.Α. «Οι ρυθμίσεις αυτές, θα περιορίζουν διάφορα ανορθολογικά κόστη στον ΕΛ.Γ.Α. και θα βελτιώνουν την κατάστασή του», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Βελτιώνοντας τη δημοσιονομική κατάσταση του Οργανισμού, θα μπορέσει αυτός να εξυγιανθεί ταμειακά και επομένως, να βελτιώσει και τον χρόνο αποπληρωμής και καταβολής των ζημιών».

Στην ομιλία του στη Βουλή στις 3 Μαρτίου 2020, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ο Μ. Λαζαρίδης είχε τονίσει: «Γι’ αυτό, κύριε υπουργέ, θεωρώ άμεση ανάγκη την αλλαγή του κανονισμού και της οργάνωσης του ΕΛ.Γ.Α. μ’ ένα νόμο-πλαίσιο, που θα διευκολύνει τις εκτιμήσεις και τις αποζημιώσεις των αγροτών. Γιατί, φαντάζομαι θα συμφωνήσετε κι εσείς, ότι δεν γίνεται οι σταφυλοπαραγωγοί του Μυρτόφυτου, της Φωλιάς, του Ελαιοχωρίου, των Ελευθερών και γενικότερα του Παγγαίου και του Νέστου στην Καβάλα, να έχουν πληγεί από το χαλάζι τον περασμένο Ιούνιο κι ακόμα να μην έχουν πάρει τις αποζημιώσεις τους».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.