• Επειδή η λαϊκή ρήση λέει: «φύλαγε τα ρούχα σου, για να έχεις τα μισά», είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, από την εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα. Κι αυτό, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως όλοι οι πολίτες, θα εφαρμόζουν τα ατομικά μέτρα υγιεινής. Δυστυχώς, ένα υψηλό ποσοστό, ίσως το υψηλότερο, των πολιτών, δεν έχει βάλει στην «κουλτούρα» του, για παράδειγμα, το συχνό πλύσιμο των χεριών, που είναι ένα απλούστατο, πλην όμως πολύ σημαντικό μέτρο ατομικής υγιεινής, το οποίο προφυλάσσει όχι μόνο απέναντι στον κοροναϊό, αλλά και σε άλλες ασθένειες.
  • Έως ότου δοθούν ξεκάθαρες οδηγίες προς τον γενικό πληθυσμό και μάθουμε περισσότερα για τον νέο ιό που απειλεί την παγκόσμια κοινότητα, πρέπει να ληφθούν μερικά μέτρα, που θα αποτρέψουν τη γρήγορη εξάπλωσή του. Οι πολίτες δεν πρέπει να δυσφορούμε, ούτε να φοβόμαστε την παραμικρή κοινωνική επαφή. Η καθημερινή ζωή δεν μπορεί να παραλύσει, αλλά ούτε να συνεχιστεί σαν να μην υπάρχει απειλή. Απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή, η καλύτερη αντίδραση είναι η διατήρηση της ψυχραιμίας.
  • Οι απλοί πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών, τουλάχιστον στο αρχικό κρίσιμο στάδιο, για να μη ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο. Διότι, η ανεξέλεγκτη κατάσταση θα προκαλέσει απώλεια της ψυχραιμίας και, στη συνέχεια, πανικό! Ο πανικός οφείλεται στο φόβο. Και ο φόβος προέρχεται από την ελλιπή ενημέρωση, ή την παραπληροφόρηση. «Προσπαθούμε να καταστείλουμε τον πανικό στους πελάτες μας. Ο κόσμος είναι ώριμος και ακούει τις οδηγίες μας», είπε η Σίσσυ Ρακιντζή, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας.
  • Η δήλωση αυτή, της προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου, δημιουργεί αισιοδοξία. Είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία των μέτρων και για την αντιμετώπιση μιας γενικής απειλής, να συνεργαστούν οι πολίτες. Σύντομα, πιστεύουμε, η εξάπλωση του ιού θα αναχαιτιστεί, αφού η επιστημονική κοινότητα θα βρει τη λύση για να τον περιορίσει. Όπως συνέβη με ιό HIV (Aids) και με άλλους θανατηφόρους ιούς. Ο HIV, μάλιστα, μπορεί να θεραπευτεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα σταματήσουν τα προληπτικά μέτρα.
  • Ο κίνδυνος με τη λήψη μέτρων, είναι να προκαλέσουν αυτά τον πανικό στο γενικό πληθυσμό! Ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει τη σοβαρότητα μιας κατάστασης, αλλά να αισθάνεται πως οι αρμόδιες Αρχές έχουν τον έλεγχο. Ας αποφύγουμε, επομένως, την υπερβολή ακολουθώντας μία κλιμακούμενη τακτική, η οποία θα εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων και τον ρυθμό εξέλιξης της νόσου. Για ένα χρονικό διάστημα οι μαζικές συναθροίσεις μπορούν να περιοριστούν, αλλά όχι να καταργηθούν και να κλείσουμε τον κόσμο στα σπίτια του «παρέα» με τον φόβο! Εκτός από τους πολίτες, οφείλουν να έχουν ψυχραιμία κι αυτοί που αποφασίζουν για τα μέτρα.
  • Καταλήγοντας, προτρέπουμε τους συμπολίτες να υιοθετήσουν τις συνήθειες ατομικής υγιεινής, για να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα να νοσήσουν από οποιαδήποτε μεταδοτική ασθένεια. Οι Αρχές, επίσης, θα κάνουν το καθήκον τους, για να προστατέψουν τη δημόσια υγεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.