Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος, δεν πρόλαβε να μιλήσει στον δήμαρχο, Θόδωρο Μουριάδη, για τα σχέδια που είχε για την αγαπημένη πόλη του, την Καβάλα, αφού ήρθε ο θάνατος. Ο Θ. Μουριάδης θυμήθηκε το τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον αείμνηστο σκηνοθέτη και λογοτέχνη, με καταγωγή από την Καβάλα, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. «Τότε συνειδητοποίησα, με πόσο σημαντικές προσωπικότητες έρχεται σε επαφή ένας δήμαρχος. Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε να συναντηθούμε, για να συζητήσουμε κάποια σχέδια που είχε για την πόλη που αγάπησε πολύ. Δυστυχώς, τον πρόλαβε ο θάνατος», είπε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο, την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020, με αφορμή το διήμερο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (Σ.Φ.Γ.Τ.), στον θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρος», στη μνήμη του Λευτέρη Ξανθόπουλου.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι το έργο του εκλιπόντα είναι σημαντικό, αλλά γι’ αυτό θα μιλήσουν οι ειδικοί. Εκείνος ανακοίνωσε πως θα βρεθεί με τους κληρονόμους του, για να συναποφασίσουν κάτι που θα αφορά τη μνήμη του.

«Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος ήταν, πάνω απ’ όλα, ποιητής, ζούσε ποιητικά. Δεν επεδίωξε την αυτοπροβολή. Είχε τη δική του φιλοσοφία για τη ζωή και ήθελε να διαφυλάξει την αθωότητά του. Με την παρουσία και το έργο του, ωστόσο, επιδρούσε στους άλλους ανθρώπους. Προσωπικά θαυμάζω το έργο αυτό», είπε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας (Δ.Ω.Κ.), Κοσμάς Χαρπαντίδης, ενώ ο εκπρόσωπος του Σ.Φ.Γ.Τ., Διαμαντής Σταγγίδης, παρουσίασε το πρόγραμμα του διήμερου αφιερώματος. Το Σάββατο 1 Αυγούστου 2020, ανέφερε, θα είναι αφιερωμένο στο λογοτεχνικό έργο του εκλιπόντος. Και την Κυριακή 2 Αυγούστου 2020, θα προβληθεί η κινηματογραφική ταινία «Καλή πατρίδα σύντροφε», που είναι, ίσως, το πιο χαρακτηριστικό δείγμα της κινηματογραφικής δουλειάς του.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, επίσης, ο δήμαρχος Καβάλας ανακοίνωσε ότι επικοινώνησε με τον συνάδελφο του, Χριστόδουλο Μαμσάκο, του Δήμου Δράμας, προκειμένου να διερευνήσουν τη δυνατότητα πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο γειτονικών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και συγκεκριμένα μεταξύ των φεστιβάλ Φιλίππων και ταινιών μικρού μήκους.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.