• Αυτό που θέλει να κάνει η δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας και ο καλλιτεχνικός διαχειριστής του φεστιβάλ, όπως εκτιμά καρντάσι, είναι η αποφολκλοροποίηση του Cosmopolis. Γι’ αυτό και θα καταργηθούν οι χορευτικές επιδείξεις από τα πολυμελή χορευτικά συγκροτήματα των χωρών που συμμετέχουν στη διοργάνωση.
  • Δεν καταλαβαίνω, καρντάσια, γιατί το φολκλόρ είναι θέαμα κατώτερης αισθητικής και γιατί «υποβαθμίζει» το φεστιβάλ Cosmopolis. Εάν ισχύει αυτό που γράφτηκε περί αποφολκλοροποίησης, ενισχύει την άποψη ότι η δημοτική Αρχή και ο καλλιτεχνικός διαχειριστής θέλουν να μεταλλάξουν το έθνικ φεστιβάλ της Καβάλας.
  • Ποια σχέση μπορεί να έχουν η κλασική μουσική και τα σπορ στη φύση μ’ ένα έθνικ φεστιβάλ; Δηλαδή, με μία διοργάνωση που έχει στόχο να αναδείξει τα παραδοσιακά λαϊκά στοιχεία, όπως εκφράζονται στην τέχνη ενός έθνους και φέρει κοντά λαούς με διαφορετική πολιτισμική κουλτούρα;
  • Αφαιρώντας από το φεστιβάλ Cosmopolis το βασικό στοιχείο της λαϊκής παράδοσης, καταργείται στην ουσία ο χαρακτήρας του. Επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα νέο φεστιβάλ, που θα απευθύνεται σε άλλο κοινό, αλλά διατηρώντας ένα ισχυρό όνομα.
  • Οι Έλληνες και οι Καβαλιώτες στην προκειμένη περίπτωση αγαπούν την λαϊκή παράδοση, τα τραγούδια, τις φορεσιές και τους χορούς. Όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των ξένων λαών. Αρκετοί συμπολίτες δεν είχαν και πολύ πιθανό να μην έχουν ποτέ την ευκαιρία στη ζωή τους, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να γνωρίσουν άλλες χώρες και τον πολιτισμό τους.
  • Το έθνικ φεστιβάλ Cosmopolis τους έδινε τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με συνανθρώπους από μακρινές και πιο κοντινές χώρες, να δούνε την λαϊκή τους παράδοση και να συμμετέχουν όλοι μαζί σε μία όμορφη γιορτή των διαφορετικών πολιτισμών. Σε κάθε γιορτή, επομένως, κυριαρχούν η μουσική, το τραγούδι και ο χορός. Το φολκλόρ στο φεστιβάλ Cosmopolis δεν ενοχλούσε, γιατί δεν γινόταν με φθηνό, χυδαίο, ή εμπορικό τρόπο. Το Cosmopolis διαφέρει από τα διάφορα «φολκλορικά» φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ένα σύγχρονο λαϊκό πανηγύρι σε αστικό κέντρο. Ο λαϊκός χαρακτήρας του πρέπει να διαφυλαχθεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.