-«Υπάρχει κανείς σήμερα, που αμφισβητεί ότι είναι ιδιοκτήτης της ακτής «Καλαμίτσα» η ΕΤ.Α.Δ.;», ρώτησε ο πρώην δήμαρχος Καβάλας και νυν θεματικός αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κωστής Σιμιτσής. Βεβαίως και υπάρχει, θα του απαντήσουμε. Είναι η ΕΤ.Α.Δ.!

-Το έτος 2020, η διοίκηση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου άσκησε αγωγή εναντίον του Δήμου Καβάλας, γιατί αντιλήφθηκε, έπειτα από 16 έτη, ότι η ακτή ήταν εγγεγραμμένη στο Κτηματολόγιο με ιδιοκτήτη τον Δήμο Καβάλας! Η εγγραφή στο Κτηματολόγιο έγινε το έτος 2004, επί δημαρχίας Στάθη Εριφυλλίδη, «πολύ σωστά» όπως ανέφερε ο Κ. Σιμιτσής. «Όταν άρχισε να φτιάχνεται το Κτηματολόγιο εδώ στην Καβάλα, ο τότε δήμαρχος, ο κύριος Εριφυλλίδης, πολύ σωστά, δήλωσε μαζί με το οικόπεδο του γυμναστηρίου και το οικόπεδο της Καλαμίτσας στην θάλασσα. Όμως, ο Ε.Ο.Τ. εκείνα τα χρόνια, δεν ασχολούνταν με τις υποθέσεις του, ήταν μία διαλυμένη Υπηρεσία και για την Καλαμίτσα κανείς δεν έκανε ένσταση επί της κατάρτισης του Κτηματολογίου. Άρα, έγινε η πρώτη ανάρτηση και φαίνεται στο Κτηματολόγιο, ότι ιδιοκτήτης της Καλαμίτσας σ’ εκείνο το κομμάτι, το δυτικό και το ανατολικό, είναι ο Δήμος Καβάλας», είπε.

-Η εγγραφή του οικοπέδου της Καλαμίτσας στο Κτηματολόγιο, από τον Στ. Εριφυλλίδη, δεν έγινε τυχαία! Ο πρώην δήμαρχος έκανε δήλωση ακινήτου αποκτηθέντος με χρησικτησία. Η χρησικτησία συνιστά τρόπο πρωτότυπης απόκτησης κυριότητας κινητού, ή ακινήτου και διακρίνεται σε τακτική και έκτακτη. Η τακτική χρησικτησία έχει τρία αναγκαία προαπαιτούμενα για να πραγματωθεί. Το τρίτο από αυτά είναι: «νομή του κινητού για τουλάχιστον τρία (3) έτη και του ακινήτου για τουλάχιστον δέκα (10) έτη, ενώ για την έκτακτη (χρησικτησία) η μοναδική προϋπόθεση που θέτει ο νόμος, είναι να υφίσταται συνεχόμενη νομή του κινητού, ή του ακινήτου, για είκοσι (20) έτη». Ο αείμνηστος Λευτέρης Αθανασιάδης συμφώνησε με τον Ε.Ο.Τ. (Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού) την παραχώρηση, κατά χρήση, της ακτής «Καλαμίτσα» το έτος 1984. Επομένως, ο Στ. Εριφυλλίδης έγραψε το οικόπεδο της Καλαμίτσας στο Κτηματολόγιο, έπειτα από είκοσι (20) έτη συνεχόμενης νομής του ακινήτου, δηλαδή το έτος 2004! Μήπως ο Ε.Ο.Τ. γνώριζε το νομικό αυτό δικαίωμα του Δήμου Καβάλας, γι’ αυτό δεν αντέδρασε στην εγγραφή του οικοπέδου της Καλαμίτσας, αλλά και του οικοπέδου που κατασκευάστηκε το σημερινό αθλητικό κέντρο «Αλεξάνδρα Δήμογλου», στο Κτηματολόγιο;

-Στο μεταξύ, ο Ε.Ο.Τ. μεταβίβασε (σ.σ. Γιάννης κερνούσε, Γιάννης έπινε) το εγγραμμένο στο Κτηματολόγιο οικόπεδο της Καλαμίτσας στην ΕΤ.Α.Δ., χωρίς να ρωτήσει τον νόμιμο ιδιοκτήτη, δηλαδή τον Δήμο Καβάλας! Και ρωτάμε το εξής: «Γιατί δεν αντιλήφθηκε την παρανομία αυτή, για να αντιδράσει, η τότε δημοτική Αρχή;». Αντιθέτως, έκανε αίτηση στην Κτηματική Υπηρεσία, για να αλλάξει θέση η γραμμή αιγιαλού, ώστε να νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα κτίσματα που κατασκεύασε ο Ε.Ο.Τ. στην ακτή Καλαμίτσα, τα οποία περιήλθαν αργότερα, με την «μαϊμού» μεταβίβαση, στην ΕΤ.Α.Δ. και οδήγησαν την Πολεοδομία του Δήμου Καβάλας, να επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο στην ΕΤ.Α.Δ. «Όταν επιβλήθηκε, επί διοίκησής μου, το πρόστιμο στην ΕΤ.Α.Δ., η ΕΤ.Α.Δ. διαπιστώνει ότι στο Κτηματολόγιο φαίνεται κακώς εγγεγραμμένος ο Δήμος Καβάλας ως ιδιοκτήτης και όχι εκείνη και έκανε, πριν από δύο χρόνια, δικαστήριο», δήλωσε ο Κ. Σιμιτσής.

-Τα πράγματα είναι απλά, φίλτατε Κ. Σιμιτσή. Η ΕΤ.Α.Δ. έχει δύο επιλογές. Να αναγνωρίσει την κυριότητα που έχει ο Δήμος Καβάλας στην ακτή «Καλαμίτσα», ή να πληρώσει (όλο) το πρόστιμο που επέβαλε η Υπηρεσία της Πολεοδομίας! Δεν μπορεί να έχει την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Δηλαδή, να αποφύγει το πρόστιμο και να νοικιάσει την ακτή στον Δήμο Καβάλας. Και κάτι ακόμα, φίλτατε Κ. Σιμιτσή. Ο νόμος δεν αποτελεί τίτλο ιδιοκτησίας ενός ακινήτου. Η κυριότητα του ακινήτου κατοχυρώνεται με την εγγραφή του στο Κτηματολόγιο. Κι αυτό έπραξε ο Δήμος Καβάλας. Απορούμε γιατί το δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε η ΕΤ.Α.Δ., αγνόησε την σοβαρή αυτή παράμετρο στην απόφασή του.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αγαπητοί φίλοι του «Καθημερινού Τύπου», ο συμπαθής Κ. Κοϊβέρογλου πριν γράψει σχετικά με νομικά ζητήματα καλό θα ήταν να συμβουλευτεί έναν νομικό, ώστε να μην υποπέσει ξανά σε σφάλματα.

    • Τα γραφόμενα του συμπαθούς συντάκτη μας, Κωνσταντίνου Κοϊβέρογλου, στηρίζονται στα νομικά επιχειρήματα που κατέθεσε ο συμπαθής, επίσης, αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κωστής Σιμιτσής, ο οποίος αντί να διαφωτίσει τους Καβαλιώτες και τις Καβαλιώτισσες, για το ζήτημα της ακτής “Καλαμίτσα”, προκάλεσε μεγαλύτερη σύγχυση. Το ζήτημα, κατά την άποψη μας, είναι απλό. Ο Δήμος Καβάλας έχει την μεγάλη ευκαιρία να αποκτήσει την ακτή και να την αποδώσει στον Καβαλιώτικο λαό, χωρίς να παρακαλάει μία εταιρεία που κάνει real estate (τον κτηματομεσίτη) για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου. Όσον αφορά την συμβουλή ενός νομικού δεν χρειάζεται, διότι ο “σύμβουλος” είναι ο έγκριτος Κ. Σιμιτσής!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.