Αφού άκουσε την κριτική τις προηγούμενες ημέρες και μετά την ανακοίνωση ότι οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας εντάσσονται, από την ερχόμενη σχολική περίοδο 2018-2019, στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος της διετούς προσχολικής εκπαίδευσης, ο Κώστας Μπαντίκος, διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας, «πέρασε στην αντεπίθεση» με μία συνέντευξη Τύπου.

Το πρωί της Παρασκευής 27 Απριλίου 2018, στο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο (Π.Ε.Κ.) Καβάλας, παρουσίασε στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης τη δική του εκδοχή για τη διαδικασία που έγινε, έως ότου συντάξει την εισήγησή του και την αποστείλει στο Υπουργείο Παιδείας. Έπειτα από την έρευνα που έκανε στα σχολεία του Νομού, φάνηκε ότι υπάρχουν οι υποδομές για τη φιλοξενία του συνόλου των νηπίων και προ-νηπίων.

Στη συνέχεια, είπε, συγκροτήθηκαν οι επιτροπές, που προέβλεπε ο νόμος που ψηφίστηκε, για να γνωμοδοτήσουν για κάθε Δήμο. Στις επιτροπές αυτές συμμετείχαν ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή εκείνος, ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Απόστολος Μουμτσάκης και ο δήμαρχος του Δήμου. «Με μεγάλη έκπληξη άκουσα και διάβασα τις τελευταίες ημέρες, ότι οι δήμαρχοι παραπλανήθηκαν. Μάλλον παραπλανήθηκα εγώ», σχολίασε.

Στις συναντήσεις που έγιναν στους τέσσερις Δήμους, ανέφερε, οι δήμαρχοι εξέφρασαν ορισμένες επιφυλάξεις, αλλά κανείς δεν διατύπωσε την κάθετη άρνησή του. Έγινε συζήτηση για τα αριθμητικά στοιχεία, αλλά καμία ψηφοφορία. Ούτε συντάχθηκε πρακτικό για τα θέματα που συζητήθηκαν. Άλλωστε, σημείωσε, ο νόμος δεν όριζε να γίνει ψηφοφορία και να συνταχθεί πρακτικό συνεδρίασης.

Αφού τελείωσε τις συναντήσεις με τους δημάρχους (σ.σ. στην περίπτωση του Δήμου Παγγαίου στη συνάντηση παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Καλλινικίδης, λόγω υποχρέωσης του δημάρχου) συνέταξε την εισήγησή του, στην οποία παρουσίαζε όλα τα αριθμητικά στοιχεία, κατέγραψε τις επιφυλάξεις των δημάρχων και κατέληγε με τη θετική γνωμοδότηση για την ένταξη στο πρόγραμμα όλων των Δήμων της Π.Ε. Καβάλας. «Θεώρησα, από τη συζήτηση που έκανα με τους δημάρχους, ότι δεν συντρέχει λόγος για αρνητική εισήγηση. Τα ζητήματα που τέθηκαν είναι διαχειρίσιμα και θα αντιμετωπιστούν στην πορεία. Δεν κατανοώ, επομένως, την αντίδραση που προκλήθηκε. Οι δήμαρχοι θα παρέχουν τις υποδομές, τις οποίες δεν φρόντισαν τόσα χρόνια να δημιουργήσουν κι εμείς, οι υπηρεσιακοί παράγοντες, θα κάνουμε την εισήγηση», δήλωσε, ενώ λίγο αργότερα παραδέχτηκε πως οι συνθήκες στις υπάρχουσες σχολικές μονάδες δεν είναι τέλειες, αλλά έχουν περιθώριο βελτίωσης.

Καταλήγοντας, κάλεσε τους εμπλεκόμενους να κρατήσουν έξω από το χώρο της εκπαίδευσης τις πολιτικές σκοπιμότητες και τα συντεχνιακά συμφέροντα και όλοι μαζί, να συμβάλλουν στην υλοποίηση του προγράμματος. Ερωτηθείς για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, την υλικοτεχνική υποδομή και την πρόσληψη εκπαιδευτικών (νηπιαγωγών), απάντησε ότι για τα ζητήματα αυτά θα υπάρξει μέριμνα από το Υπουργείο Παιδείας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.