• Το θέατρο είναι, καταρχάς, μία τέχνη. Είναι και θέαμα. Ως θέαμα, πρέπει να ευχαριστεί τον θεατή που το παρακολουθεί και πληρώνει το εισιτήριο του. Τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), είναι μία «ειδική κατηγορία» θεατρικών Οργανισμών. Ο στόχος τους είναι, η ανάπτυξη της τέχνης του θεάτρου σε τοπικό επίπεδο και η ψυχαγωγία των πολιτών της περιφέρειας. Πρόκειται, όπως ανέφερε γνωστός ηθοποιός, για «κέντρα παραγωγής πολιτισμού και εκπαίδευσης». Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με τους ιδιωτικούς θεατρικούς Οργανισμούς (θιάσους), των οποίων ο στόχος είναι η επιβίωση, άρα το κέρδος.
  • Εδώ και αρκετά έτη, η οικονομική στήριξη των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. από την κεντρική διοίκηση (Υπουργείο Πολιτισμού) και τους Δήμους, είναι συνεχώς μειούμενη. Στην Καβάλα, ωστόσο, οι δημοτικές Αρχές επέλεξαν να κρατήσουν ζωντανό το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και να το βοηθήσουν, στο μέτρο της οικονομικής δυνατότητας που υπάρχει, να επιτελέσει τον ρόλο του. Παρά την οικονομική στενότητα, καταφέρνει να έχει μία αξιοπρεπή εικόνα, να δημιουργεί και να προσφέρει ψυχαγωγία στο κοινό.
  • Την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020, μετά το μεσημέρι, δόθηκε συνέντευξη Τύπου στο δημοτικό θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου», για να παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, το πρόγραμμα της β΄ καλλιτεχνικής περιόδου 2019-2020. Στο τέλος της παρουσίασης, ρωτήθηκαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, εάν γίνεται οι παραστάσεις της (κεντρικής) παραγωγής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., που βασίζεται στο έργο του Αμερικανού συγγραφέα, Τένεσι Γουίλιαμς, με τίτλο: «Ο γυάλινος κόσμος», να έχουν δωρεάν είσοδο.
  • Ο Θοδωρής Γκόνης απάντησε αρνητικά, εξηγώντας πως το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αλλά πρέπει να καλύπτει τα έξοδα των παραγωγών του. Αυτό είναι κάτι λογικό. Πρόσθεσε, όμως, ότι το «τζάμπα» δεν εκτιμάται από τον κόσμο. Αυτό, κατά την άποψη μας, πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη.
  • Ο Δήμος Καβάλας επιχορηγεί, κάθε έτος, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με κάποιο χρηματικό ποσό, προκειμένου να καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες του, αλλά και για να υλοποιήσει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Το αντίτιμο του εισιτηρίου που πληρώνουν οι δημότες, για να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις, δεν είναι «ανταποδοτικό τέλος». Πιστεύουμε ότι, είναι υποχρέωση των διοικήσεων του Δήμου και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., να παρέχουν δωρεάν θεατρική παιδεία στους δημότες. Δεν ζητάμε, από τη διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., να μη πληρώνουν εισιτήριο οι Καβαλιώτες, για να παρακολουθήσουν στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου», ή στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, ή σε άλλο χώρο, ξένες παραγωγές, αλλά να κάνει «δώρο» στους δημότες τη δυνατότητα να δούνε, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, τη δουλειά του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του τόπου τους.
  • Ο πρόεδρος, Σωκράτης Μποζούδης, ασπάστηκε την τοποθέτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Όμως, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, δεν είναι αρμόδιος για την πολιτική που θα εφαρμόσει η δημοτική Αρχή στον τομέα του πολιτισμού και ειδικότερα του θεάτρου. Εάν ο Δήμος Καβάλας θέλει και μπορεί να καλύψει το κόστος μιας παραγωγής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και να καλέσει τους δημότες να δούνε τις παραστάσεις δωρεάν, δεν χρειάζεται να ερωτηθεί ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος. Η δουλειά του είναι, να ετοιμάσει την παραγωγή και να παρουσιάσει ένα άρτιο θέαμα. Αν ο Δήμος αδυνατεί να πληρώσει όλο το κόστος, μπορεί να συμπληρωθεί από τα εισιτήρια που θα κοπούν στην περιοδεία εκτός Καβάλας. Πρέπει να δοκιμαστεί στην πράξη το εγχείρημα, γιατί είναι άδικο να απορριφθεί στη θεωρία. Η απόφαση είναι, καθαρά, της δημοτικής Αρχής.
  • Υ.Γ. Στη συνέντευξη Τύπου ήταν παρών και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πολιτισμού, παιδείας και αθλητισμού, Απόστολος Μουμτσάκης, ο οποίος δεν τοποθετήθηκε επί του ερωτήματος. Μπορούσε να πει, ότι θα μεταφέρει την πρόταση στον δήμαρχο και θα την εξετάσουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.