-«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι γερασμένο και όχι ελκυστικό. Μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης, θα δούμε πως θα χτίσουμε ένα νέο σύστημα υγείας, ικανό να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών», δήλωσε ο Καβαλάρχης. Προς το παρόν, η κυβέρνηση θα μαζέψει χρήματα από τα πρόστιμα, για να κάνει τα «μερεμέτια»!

-Αλήθεια, για πότε εκτιμάται η λήξη της υγειονομικής κρίσης; Ρωτάω, καρντάσια, γιατί καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε, μόνο, για εκτιμήσεις που αφορούν στα κρούσματα, στις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση αναφέρει ότι, έως το τέλος του έτους, θα φτάσουμε στους 20.000 θανάτους. Εντάξει, αυτό μπορείτε να το παίξετε «στάνταρ», ίσως και over, στο στοίχημα.

-Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ή Ε.Σ.Υ. σε συντομογραφία, ιδρύθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1983, με τον νόμο 1397/1983, από τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου. Σκοπός του ήταν, η ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη των αναγκών του ελληνικού πληθυσμού και όσων διαμένουν στην Ελλάδα, μέσω της παροχής ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες υγείας, πρέπει να παρέχονται απρόσκοπτα και ισότιμα σε ΟΛΟΥΣ τους πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική τους κατάσταση, μέσα από ένα ενιαίο και αποκεντρωμένο σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει, σήμερα, 322 Κέντρα Υγείας, 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (Το.Μ.Υ.) και 73 νοσοκομεία.

-Τα Κέντρα Υγείας και οι Το.Μ.Υ. αποτελούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.), δηλαδή το «ανάχωμα» για την προστασία των νοσοκομείων. Είναι ένα ερώτημα, πόσο λειτούργησε το «ανάχωμα» αυτό στην τρέχουσα υγειονομική κρίση, ώστε να μην πιέζονται τα νοσοκομεία. Αυτό που έγινε, είναι η μετακίνηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία. Έτσι, «ενισχύθηκαν», προσωρινά, τα νοσοκομεία, αλλά αποδυναμώθηκαν τα Κέντρα Υγείας, δηλαδή η πρώτη βαθμίδα υγείας, στην οποία μπορούν να προσφεύγουν οι πολίτες των αστικών κέντρων και της υπαίθρου.

-Δεν είναι λογικό, καρντάσια, να υπάρχουν 561 δομές Π.Φ.Υ. στην χώρα και όλο το βάρος να πέφτει στα 73 νοσοκομεία. Όταν δεν λειτουργεί το «ανάχωμα», θα αυξάνεται η πίεση στις μονάδες που βρίσκονται στα μετόπισθεν.

-Αν κάνετε την αφαίρεση, καρντάσια, θα προκύψει ότι, το Ε.Σ.Υ. έχει ηλικία 38 έτη. Αν ήταν άνθρωπος, θα λέγαμε πως βρίσκεται στο άνθος της ηλικίας και στην παραγωγική περίοδο της ζωής του. Γιατί, λοιπόν, είναι γερασμένο και μη ελκυστικό; Ποιος ευθύνεται που γέρασε και έγινε μη ελκυστικό; Σίγουρα όχι μόνο όσοι κυβερνούν σήμερα, ή πριν από αυτούς, ή πριν από μία δεκαετία. Μάλλον, όλες οι κυβερνήσεις έβαλαν το «λιθαράκι» τους, για να φτάσουμε στο σημερινό απογοητευτικό αποτέλεσμα.

-Πως, επομένως, αυτοί που συνέβαλαν στην αποδόμηση, θα «χτίσουν» ένα νέο Ε.Σ.Υ., το οποίο θα είναι ελκυστικό και θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.