Ερώτηση για την καταστροφική κακοκαιρία στις δημοτικές κοινότητες Ορφανού και Πιερέων του Δήμου Παγγαίου, που έπληξε περίπου 50 χιλιάδες στρέμματα με αμπέλια, ελαιόδεντρα, αμύγδαλα, σιτηρά και άλλες καλλιέργειες, κατέθεσαν η βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου και οι υπεύθυνοι του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής, Σταύρος Αραχωβίτης και Ολυμπία Τελιγιορίδου. Η ζημιά, σημειώνουν, επηρεάζει την φετινή παραγωγή, η οποία υπολογιζόταν ως εξαιρετικά καλή, όσο κι εκείνη της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου και για τον λόγο αυτό, πρέπει να υπάρξει άμεση, ολική και οριζόντια στήριξη των πληγέντων καλλιεργητών. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κίνδυνος ερημοποίησης της υπαίθρου είναι υπαρκτός, με σοβαρές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή. Οι βουλευτές αναφέρονται στην σημασία καταβολής αποζημίωσης ύψους 100%, υπολογίζοντας το αυξημένο κόστος της τελευταίας χρονιάς, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσεων που εφάρμοσε προσφάτως η Κομισιόν. Προσθέτουν την ανάγκη να «παγώσουν» όλες οι υποχρεώσεις των καλλιεργητών της περιοχής προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και να ανασταλεί η πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων τους. Αναφέρουν, ακόμα, την σημασία πρόληψης παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον, με την επέκταση της χαλαζικής προστασίας από αέρος και στην Π.Ε. Καβάλας. Συγκεκριμένα, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

-Πώς προτίθεται το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, να καλύψει άμεσα το σύνολο των ζημιών που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία, υπολογίζοντας το αυξημένο κόστος παραγωγής των τελευταίων δύο ετών.

-Αν προτίθεται να αιτηθεί στα αρμόδια Υπουργεία, το «πάγωμα» των πληρωμών προς ασφαλιστικά ταμεία και λοιπές τρέχουσες υποχρεώσεις των καλλιεργητών που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία.

-Αν σχεδιάσει, έστω και τώρα, πολιτικές μείωσης του αγροτικού κόστους και πιο συγκεκριμένα, αν εξετάσει με τα συναρμόδια Υπουργεία την εξεύρεση λύσεων για την συγκράτηση των τιμών στα φυτοφάρμακα και στα λιπάσματα, την άμεση επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ειδική επιδότηση για να αντισταθμιστεί η ρήτρα αναπροσαρμογής.

-Αν προτίθεται να αναμορφώσει τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α., ώστε να περιλαμβάνονται και αποζημιώσεις για καταστροφές σε καλλιέργειες που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

-Αν προχωρήσει στην επέκταση της χαλαζικής προστασίας από αέρος (ψεκασμός των νεφών με ιωδιούχο άργυρο από αεροσκάφη, μπαλόνια ηλίου) και επικουρικά τα κανόνια ηχοβολής και τις ρουκέτες ιωδιούχου αργύρου, με σκοπό την πρόληψη παρόμοιων φαινομένων στην περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.