-Η συνεργασία του Ναυταθλητικού Ομίλου Καβάλας (Ν.Ο.Κ.) «Αργοναύτες» με τον Όμιλο Θαλασσίων Αθλημάτων Καβάλας (Ο.Θ.Α.Κ.) πήρε επίσημη μορφή, αν και δεν ολοκληρώθηκε η τυπική διαδικασία ίδρυσης του νέου σωματείου, το οποίο θα φέρει την ονομασία: «Ναυτικός Όμιλος Θαλασσίων Αθλημάτων Καβάλας» (Ν.Ο.Θ.Α.Κ.).

-Στο νέο σωματείο θα λειτουργήσουν τμήματα: κλασικής κολύμβησης, συγχρονισμένης κολύμβησης, υδατοσφαίρισης και ιστιοπλοΐας, ενώ ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καβάλας «Αργοναύτες» θα παραμείνει ως σύλλογος για άτομα με αναπηρίες, με σκοπό την άθληση και την θεραπεία.

-Για να είμαστε ειλικρινείς, η παραπάνω εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης, σε διοικητικό και κατ’ επέκταση σε αγωνιστικό επίπεδο, του ιστορικού και κραταιού, για δεκαετίες, Ναυτικού Ομίλου Καβάλας (Ν.Ο.Κ.). Μετά την διοργάνωση του αγώνα ιστιοπλοΐας FINN MASTERS, με παγκόσμιο χαρακτήρα, άρχισε στον Ν.Ο.Κ. μία φθίνουσα πορεία. Η πτώση προκάλεσε εσωτερικό διοικητικό πρόβλημα και κατέληξε στην αδρανοποίηση του σωματείου, έπειτα από ένα «σχίσμα» από το οποίο «γεννήθηκε» ο Ν.Ο.Κ. «Αργοναύτες». Μερικά μέλη της διοίκησης Ναυτικού Ομίλου Καβάλας, συγκεκριμένα, αποχώρησαν και ίδρυσαν τον Ν.Ο.Κ. «Αργοναύτες» με βασικό τμήμα την υδατοσφαίριση.

-Φαίνεται πως στην συνέχεια, οι πρώην διοικητικοί παράγοντες του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας ήρθαν σε επαφή με τους διοικούντες τον Ο.Θ.Α.Κ. κι έπειτα από συνεχείς συναντήσεις και διαβουλεύσεις, όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση, αποφάσισαν να συνεργαστούν. Στην πράξη έγινε, κατά την άποψη μας, μία έμμεση απορρόφηση του «ακέφαλου» διοικητικά Ναυτικού Ομίλου Καβάλας, από τον Όμιλο Θαλασσίων Αθλημάτων Καβάλας, για να προκύψει νέο σωματείο που συνδυάζει τις παλιές ονομασίες και θα έχει διοικητικά στελέχη από τα πρώην δύο μεγάλα ναυταθλητικά σωματεία της Καβάλας. Έτσι κλείνει, άδοξα θεωρούμε, ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στον τοπικό αθλητισμό, αλλά και την τοπική ιστορία, γιατί στα δύο σωματεία (Ν.Ο.Κ.-Ο.Θ.Α.Κ.) «ανατράφηκαν» γενιές Καβαλιωτών, μεταξύ αυτών και ο νυν υπουργός εθνικής άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος υπήρξε αθλητής υδατοσφαίρισης στον Ν.Ο.Κ.

-Η διάλυση του Ν.Ο.Κ. είναι μία δυσάρεστη είδηση και ευχόμαστε να μετριαστεί η λύπη, με την αναγέννηση του ναυταθλητισμού στην πόλη, που θα φέρει η ίδρυση του νέου σωματείου Ν.Ο.Θ.Α.Κ. και η συνεργασία των παραγόντων του χώρου. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι η διοικητική κρίση στον Ν.Ο.Κ. θα μπορούσε να ξεπεραστεί, αλλά μάλλον δεν επεδίωξαν οι εμπλεκόμενοι να διατηρήσουν «ζωντανό» το ιστορικό σωματείο. Η ανακοίνωση της συμφωνίας για την ίδρυση του Ν.Ο.Θ.Α.Κ. δημιουργεί χαρμολύπη. Συγχρόνως, δημιουργεί και προσδοκία ότι, η διοίκηση του Ν.Ο.Θ.Α.Κ. θα συνεχίσει την παράδοση που «έχτισε» ο Ν.Ο.Κ., πρωτίστως, αλλά και ο Ο.Θ.Α.Κ., κάνοντας την Καβάλα πρωταγωνίστρια στα αθλήματα του υγρού στοιχείου (στην πισίνα και την θάλασσα). Οι συνεχιστές θα σηκώσουν «βαρύ φορτίο» και τους ευχόμαστε να πετύχουν στο έργο τους.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θεωρώ ότι η διάλυση του ΝΟΚ από μόνη της αποτελεί ένα θλιβερό γεγονός. Ο ΝΟΚ κακά τα ψέματα ηταν το βαρύ όνομα στην πόλη όσον αφορά τα θαλάσσια σπορ, ήταν δλδ όπως ο ΑΟΚ στο ποδόσφαιρο. Ίσως οι πολλές δραστηριότητες, ισως μεγάλα οικονομικά ανοίγματα, ισως η έλλειψη ικανών παραγόντων οδήγησε στην διάλυση του σωματείου με έτος ίδρυσης το μακρινό 1945. Ας ελπίσουμε το νέο σωματείο ο ΝΟΘΑΚ να είναι άξιος συνεχιστής της ιστορίας του ΝΟΚ, χωρίς να παραβλέπω την σημαντική παρουσία του ΟΘΑΚ στα θαλάσσια δρώμενα της πόλης. Το σίγουρο είναι ότι θα εκλείψει ο ανταγωνισμός που υπήρχε ανάμεσα στα δύο σωματεία στον τομέα της κολύμβησης. Ας ελπίσουμε ότι από αυτή την απορρόφηση του ενός σωματείου από το άλλο θα προέλθει η αναγέννηση του υγρού στίβου της Καβάλας με διακρίσεις σε πανελλήνιο επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.