Η Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), παρουσιάζει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της β΄ καλλιτεχνικής θεατρικής περιόδου 2021-2022 (Ιανουάριος, Φεβρουάριος) προσαρμοσμένο στις συνθήκες της πανδημίας. Αναλυτικά οι εκδηλώσεις είναι οι ακόλουθες:

Ιανουάριος 2022

Παρασκευή 21, στις 21:00 (9 το βράδυ)

Πόλις Πολιτισμός

«Η κυρά της Ρω», του Γιάννη Σκαραγκά (θεατρικός μονόλογος)

Ο Γιάννης Σκαραγκάς γράφει για την ζωή μιας γυναίκας που έγινε θρύλος μέσα από την ελπίδα, την γενναιότητα και την εξαιρετική της τρυφερότητα. Η παράσταση βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του βραβευμένου Γιάννη Σκαραγκά και είναι εμπνευσμένη από την ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της Ελληνίδας χήρας που έγινε γνωστή ως Κυρά της Ρω, από το όνομα του μικρού νησιού, στο οποίο έζησε μόνη από τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο έως τα βαθιά γεράματά της. Μετά  την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Δέσποινα Αχλαδιώτη έγινε μία ηρωική φυσιογνωμία.

Γραμμένο με ιδιαίτερη ποιητικότητα, συμπόνια και χιούμορ και με τον αέρα της καθηλωτικής ερμηνείας της Φωτεινής Μπαξεβάνη, η Κυρά της Ρω είναι μία συγκλονιστική παράσταση που αρχίζει από μία εποχή και έναν τόπο, για να περιγράψει μία πανανθρώπινη ιστορία, μία παράσταση που τιμά όλα όσα αντιπροσωπεύει η κοινή μας ανθρωπιά. Πρόκειται για μία διαχρονική ιστορία για γυναίκες που αγωνίζονται να βρουν την θέση τους, σε έναν κόσμο χωρίς μνήμη και χώρο γι’ αυτές.

Ερμηνεία: Φωτεινή Μπαξεβάνη

Σκηνοθεσία-σκηνικά-κοστούμια: Σταύρος Λίτινας

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Μουσική-σχεδιασμός ήχου: Φωτεινή Μπαξεβάνη

Τα τραγούδια της παράστασης τραγουδάει η Βιολέτα Ίκαρη. Έπαιξαν οι μουσικοί: Φώτης Σιώτας (βιολί, βιόλα), Δημήτρης Λάππας (κιθάρα, τζουράς), Νίκος Παραουλάκης (νέι, πνευστά), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά).

Φωτογραφίες-βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας

Τιμές εισιτηρίων: 10€ (προπώληση), 13€ (κανονικό), 10€ (φοιτητικό, ανέργων)

Σάββατο 29, Κυριακή 30, στις 21:00 (9 το βράδυ)

Ομάδα «Σημείο Μηδέν»

«Αναφορά σε μία ακαδημία» του Φραντς Κάφκα (περφόρμανς)

Η ομάδα «Σημείο Μηδέν» συνεχίζει την ερευνητική της εργασία πάνω στο έργο του Φραντς Κάφκα.Ο κεντρικός ήρωας του διηγήματος «Αναφορά σε μία Ακαδημία», είναι ο πίθηκος Rotpeter. Μία ομάδα κυνηγών της εταιρείας Χάγκενμπεκ τον πυροβόλησε σε μία ζούγκλα της Χρυσής Ακτής, καθώς πήγαινε με την αγέλη του να πιούνε νερό. Δέχτηκε δύο σφαίρες, με αποτέλεσμα τον ευνουχισμό του. Κατόπιν, τον αιχμαλώτισαν, τον μετέφεραν στο πλοίο τους και τον έκλεισαν σε ένα κλουβί. Αυτός, σε κατάσταση σοκ, έχοντας χάσει την μνήμη της ως τώρα ζωής του, πάσχισε να διαφύγει. Τότε άρχισε να παρατηρεί αυτούς που ήταν γύρω του και προσπάθησε να τους μιμηθεί. Οι άνθρωποι με την σειρά τους, παίζοντας με το άγριο ζώο, άρχισαν να το βασανίζουν. Οι ναύτες έχοντας αποδεχθεί την καταπίεση που υφίστανται αυτοί οι ίδιοι, με χαρακτηριστική άνεση την ασκούσαν σε ένα ήδη τραυματισμένο και ανήμπορο άγριο ζώο. Όταν το καράβι έφτασε στο Αμβούργο, ο Rotpeter μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στον ζωολογικό κήπο και το βαριετέ (μουσικό θέατρο). Διάλεξε το βαριετέ. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην ανθρώπινη συμπεριφορά και πλέον παρουσιάζει ως περφόρμανς την ίδια την διαδικασία του βίαιου εξανθρωπισμού του.

Μετάφραση: Ιωάννα Μεϊτάνη

Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος

Σκηνική εγκατάσταση: Σπύρος Μπέτσης

Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης

Κοστούμια: Σάββας Στρούμπος, Ρόζυ Μονάκη

Ηχητικό τοπίο: Λεωνίδας Μαριδάκης

Ηθοποιοί:Έλλη Ιγγλίζ, Έβελυν Ασουάντ, Ρόζυ Μονάκη, Άννα Μαρκά-Μπονισέλ,

Μπάμπης Αλεφάντης, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ντίνος Παπαγεωργίου.

Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό, 10€ (φοιτητικό, ανέργων, ατόμων με αναπηρίες, συνοδός ατόμου με αναπηρία, άτομα άνω των 65 ετών, Ο.Λ.Μ.Ε., Δ.Ο.Ε., ομαδικές κρατήσεις άνω των 7 ατόμων).

Κυριακή 30, ώρα 11:00-14:00

Σάββας Στρούμπος-Ομάδα «Σημείο Μηδέν»

«Η επιστροφή του Διονύσου» (work demonstration)

Στην work demonstration, θα αναλυθούν, πρακτικά και θεωρητικά, οι βασικές αρχές εκπαίδευσης των ηθοποιών (μέθοδος Θεόδωρου Τερζόπουλου). Θα παρουσιαστούν κομμάτια από την σωματική και φωνητική άσκηση των ηθοποιών, ένα μέρος της δουλειάς με τον λόγο, όπως και μέρος της άσκησης της αποδόμησης.

Εισηγητής: Σάββας Στρούμπος

Συμμετέχουν ηθοποιοί της Ομάδας «Σημείο Μηδέν».

Φεβρουάριος 2022

Πέμπτη 10, Παρασκευή 11, στις 21:00 (9 το βράδυ)

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

«Το υπόμνημα» του Θοδωρή Ιωσηφίδη (θεατρικό αναλόγιο)

Ένα κείμενο του Θοδωρή Ιωσηφίδη για τον σύγχρονο πολιτισμό, τους ανθρώπους που τον προσδιορίζουν και που προσδιορίζονται από αυτόν. Μουσείο σύγχρονης τέχνης. Μία νέα έκθεση. Πέντε άνθρωποι, από διαφορετική θέση και με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, συγκρούονται σε ένα παιχνίδι εξουσίας και συμφερόντων γύρω από την «τέχνη». Υπάρχει νικητής σε μία τέτοια μάχη; Το έργο, ο καλλιτέχνης, το μουσείο, η πολιτική, τα χρήματα… Τι απ’ όλα αυτά καθορίζει την σύγχρονη τέχνη και σε ποιον απευθύνεται; Ένα έργο που φωτίζει ό,τι μπορεί να κρύβεται πίσω από «το υπόμνημα» ενός έργου τέχνης.

Σκηνοθεσία: Λάζαρος Βαρτάνης, Στέφανος Παπατρέχας

Φωτογραφίες: Αγάπη Καλογιάννη

Γραφιστικά: Λιλή Νταλανίκα

Ερμηνεύουν: Λάζαρος Βαρτάνης, Αλέξανδρος Καναβός, Σύνθια Μπατσή, Μαίρη Ξένου, Στέφανος Παπατρέχας, Γεωργία Πιερρουτσάκου.

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό, 8€ (φοιτητικό, ανέργων άνω των 65 ετών, ατόμων με αναπηρίες).

Σάββατο 12, ώρα 12:00-14:00

ONORIO ΑΜΚΕ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

«Τεχνικές και εργαλεία με βάση τα επτά σωματικά επίπεδα του Jacques Lecoq» (σεμινάριο)

Έξι ηθοποιοί προσκαλούν επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, καθώς και όσους αγαπούν το θέατρο, σε ένα δίωρο σεμινάριο. Μέσα από την θεωρητική κατανόηση της τεχνικής του Lecoq, αλλά και μέσα από πρακτικές ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς, πρόκειται να αναζητήσουμε τεχνικές που θα γίνουν χρήσιμα εφόδια για την σωματική δομή οποιουδήποτε ρόλου.

Εισηγητές: Λάζαρος Βαρτάνης, Αλέξανδρος Καναβός, Σύνθια Μπατσή, Μαίρη Ξένου, Στέφανος Παπατρέχας, Γεωργία Πιερρουτσάκου.

Σάββατο 12, στις 21:00 (9 το βράδυ)

ONORIO ΑΜΚΕ

«Ονόριο-Τα ανομήματα ενός εγκληματία», του Στέφανου Παπατρέχα (θεατρική παράσταση)

Μία σκοτεινή μεσαιωνική ιστορία του Στέφανου Παπατρέχα γεμάτη αγωνία, μυστήριο και ανατροπές. Μεσαίωνας. Οι ισορροπίες ενός μοναστηριού διαταράσσονται από μία μοναχή, που φέρνει την αμαρτία. Μία δούκισσα βασανίζεται από τις ενοχές της και τιμωρείται μέσα από δαίμονες του ύπνου. Τσιγγάνοι στήνουν γλέντι και ξεγελούν ανυποψίαστους διαβάτες. Κι ένας μυστηριώδης άνθρωπος, παρών σε όλα, εξαπατάει τους πάντες, γλιστρώντας ανάμεσά τους και καταργώντας κάθε νόμο. Μία παράσταση που κινείται ανάμεσα στην θεατρική μαγεία και τον σκληρό ρεαλισμό. Ένα έργο για την αλήθεια, τον νόμο, την ηθική και την εξαπάτηση.

Σκηνοθεσία: Λάζαρος Βαρτάνης-Στέφανος Παπατρέχας

Σκηνικά-κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη

Σχεδιασμός φωτισμών: Τάκης Λυκοτραφίτης

Επιμέλεια κίνησης: Μαρίνα Μαυρογένη

Βοηθός σκηνοθέτης: Λιλή Νταλανίκα

Φωτογραφίες παράστασης: Λιλή Νταλανίκα – Ελπίδα Μουμουλίδου

Βοηθός σκηνογράφου & ενδυματολόγου – Φροντιστής: Ιωάννα Καλαβρού

Ερμηνεύουν: Λάζαρος Βαρτάνης, Αλέξανδρος Καναβός, Σύνθια Μπατσή, Μαίρη Ξένου, Στέφανος Παπατρέχας, Γεωργία Πιερρουτσάκου.

Σημείωση: Επειδή η παράσταση έχει σκηνές γυμνού και σκηνές βίας, είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό, 8€ (φοιτητικό, ανέργων άνω των 65, ατόμων με αναπηρίες).

Σάββατο 19, Κυριακή 20, στις 21:00 (9 το βράδυ)

Εταιρεία «Θεάτρου Άσκηση»

«Η αδερφή μου», του Σταύρου Ζουμπουλάκη (θεατρική παράσταση)

Η αφοπλιστική, εξομολογητική απλότητα της αφήγησης του Σταύρου Ζουμπουλάκη τρυπάει σαν βέλος το κέντρο της καρδιάς και προκαλεί εσωτερικό ρίγος, οδηγώντας τελικά στην λύτρωση. Μέσα από την επιληψία της αδερφής του, που σφράγισε την ζωή της και, με έναν άλλο τρόπο και την δική του, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης θέλησε να μας μιλήσει για την αρρώστια, τον πόνο, την χαρά, την πίστη και πάνω απ’ όλα, για την καλοσύνη και την αγάπη. Ένα κείμενο, τελικά, παρηγορητικό. Ο συγγραφέας, μας χαρίζει ένα άκρως εξομολογητικό και βαθιά προσωπικό αφήγημα, το οποίο φτάνει σε μας ως ένα μείζον θεολογικό σχόλιο, μία υπαρξιακή και ταυτόχρονα οικουμενική διερώτηση πάνω στο ζήτημα της αγάπης, της πίστης, αλλά και της αρρώστιας.

Σκηνοθεσία-σύλληψη: Περικλής Μουστάκης

Επιμέλεια σκηνικού χώρου-κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Φωτισμοί: Χάρης Δάλλας

Μουσική επιμέλεια: Φραγκίσκη Μουστάκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Ματθίλδη Τούμπουρου

Φωτογραφίες: Σοφία Μανώλη, Γιάννης Πρίφτης

Παίζουν: Δώρα Στυλιανέση, Άλκης Ζούπας.

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό, 8€ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων άνω των 65, ατόμων με αναπηρίες).

Σάββατο 26, Κυριακή 27, Δευτέρα 28, στις 21:00 (9 το βράδυ)

Kouinta Theatre ProductionsΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

«Μια μέρα όταν ήμασταν νέοι», του Νικ Πέιν (θεατρική παράσταση)

Ένα έργο του Νικ Πέιν που φωτίζει τις επιδράσεις του πολέμου στις ζωές δύο απλών ανθρώπων στην διάρκεια 60 χρόνων. Ένα έργο για την αγάπη, την απώλεια και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Ένα ταξίδι στον χρόνο, γεμάτο από την ελπίδα της νιότης και τις ματαιώσεις της ζωής, την δύναμη της μοίρας, που αφήνει ανεξίτηλα τα χαμόγελα και τις πληγές στις ανθρώπινες ψυχές. Ένα νεαρό ερωτευμένο ζευγάρι, ο Λέοναρντ και η Βάιολετ, περνούν μαζί την πρώτη τους νύχτα στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Δίνουν αιώνιους όρκους αγάπης, ενώ η σκιά του β΄ παγκοσμίου πολέμου απλώνεται απειλητική και έτοιμη να γκρεμίσει τα όνειρα τους. Όταν οι βόμβες θα αρχίσουν να πέφτουν, η ζωή τους δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Θα συναντηθούν είκοσι χρόνια μετά, όταν η ζωή τους θα έχει πάρει διαφορετικούς δρόμους και μερικές δεκαετίες αργότερα, όταν θα αναπολήσουν τις μέρες που ήτανε νέοι.

Μετάφραση-σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Σκηνικά: Michelangelo Bevilacqua

Κοστούμια: Δομνίκη Βασιαγεώργη

Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας

Μουσική επιμέλεια: Λίανα Τζερεφού

Βίντεο: Μάνος Μπατζόλης

Φωτογραφίες: Μαρία Τσακίρη

Ηθοποιοί: Παύλος Σταυρόπουλος, Ναταλία Άννα Βασιλέκα.

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό, 8€ (φοιτητικό, ανέργων άνω των 65, ατόμων με αναπηρίες).

Λόγω των ειδικών συνθηκών, αγορά εισιτηρίων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά με την χρήση χρεωστικής, ή πιστωτικής κάρτας. Σε περίπτωση ματαίωσης της παράστασης, θα υπάρξει ανακοίνωση σχετικά με την επιστροφή του αντίτιμου του εισιτηρίου. Για την είσοδο του κοινού στις παραστάσεις του θεάτρου «Αντιγόνη Βαλάκου», απαιτείται επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις. Άρνηση επίδειξης των πιστοποιητικών, ή έλλειψη αυτών, καθιστά την είσοδο στο θέατρο μη επιτρεπτή στον κάτοχο εισιτηρίου, χωρίς αξίωση επιστροφής του αντιτίμου που κατεβλήθη για την αγορά αυτού. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών Αρχών, με προτεραιότητα την δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες. Η είσοδος, η έξοδος και η παραμονή στον χώρο του θεάτρου, γίνεται με την χρήση μη ιατρικής μάσκας. Είναι υποχρεωτική η τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση, όσο και κατά την διάρκεια των παραστάσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. Απαγορεύεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη των παραστάσεων. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510220876-2510220877 (ώρες γραφείου).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.