Δεμένος με σκοινιά από το αυτοκίνητό του, για να μην παρασυρθεί από το ορμητικό νερό, ο υδρολόγος μηχανικός και μηχανικός υδραυλικών έργων, υποψήφιος διδάκτορας του Τομέα Υδραυλικών Έργων, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Θωμάς Παπαλάσκαρης, πραγματοποίησε το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 μέτρηση του ρυθμού της διερχόμενης παροχής νερού στην εκκίνηση της κεντρικής αποστραγγιστικής τάφρου των τεναγών Φιλίππων.

Από την μέτρηση προέκυψε ότι διέρχονται από την συγκεκριμένη θέση, την εποχή αυτή (μετά τις έντονες βροχοπτώσεις), περίπου 146.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως (m3/day), δηλαδή με αναγωγή, 53.243.833,230 κυβικά μέτρα νερού ετησίως (m3/year). Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με μέτρηση του ρυθμού της διερχόμενης παροχής νερού, που έγινε τον Απρίλιο του 2014 στην ίδια θέση, αυτός βρέθηκε ίσος με περίπου 183.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως (m3/day), δηλαδή 66.572.496,00 κυβικά μέτρα νερού ετησίως (m3/year). Δηλαδή, μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου επτά ετών και οκτώ μηνών, υπήρξε μία διαφοροποίηση του ρυθμού της διερχόμενης παροχής νερού στην κεντρική αποστραγγιστική τάφρο των τεναγών Φιλίππων, όπου ο ρυθμός διερχόμενης παροχής νερού σε ανοιξιάτικες συνθήκες πλημμύρας εμφανίζεται να είναι 1,25 φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο σε χειμερινές συνθήκες πλημμύρας.

Σε μελλοντικό χρόνο, θα γίνει προσπάθεια να μετρηθεί και ο ρυθμός διερχόμενης παροχής νερού και σε άλλες θέσεις τόσο της κεντρικής αποστραγγιστικής τάφρου, όσο και των άλλων δευτερευόντων αποστραγγιστικών τάφρων, ώστε να διαμορφωθεί μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την υδρολογική συμπεριφορά του δικτύου αποστραγγιστικών τάφρων στα τενάγη σε όλη την έκταση της πεδιάδας. Οι μετρήσεις παροχών νερού αποτελούν μέρος μιας σειράς μετρήσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν τόσο στο συγκεκριμένο ανάπτυγμα δικτύου αποστραγγιστικών τάφρων, όσο και στα υπόλοιπα ποτάμια, ρέματα και φράγματα του Νομού Καβάλας, με αποκλειστικά ίδια οικονομικά και άλλα μέσα, αφιλοκερδώς, χωρίς καμία υλική στήριξη, χρησιμοποιώντας ελεύθερο χρόνο. Το σύνολο των μετρήσεων, ενδεχόμενα θα χρησιμοποιηθεί από τις αρμόδιες Αρχές, για τις μελέτες υδραυλικών έργων στον Νομό Καβάλας και αφιερώνονται στους κατοίκους του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.