-Η λεγόμενη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, για τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις συναλλαγές των πολιτών με τον Δήμο Καβάλας, έπρεπε να είναι ψηλά στις προτεραιότητες των υποψηφίων δημάρχων και ιδιαίτερα της δημοτικής Αρχής. Η πανδημία του κορονοϊού covid-19, είναι μία μεγάλη ευκαιρία για να επισπευστεί η υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου. Ωστόσο, έπειτα από δύο έτη στην διοίκηση, ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Γιάννης Προμούσας, δήλωσε πως πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. «Δεν θα γίνουν όλα από την μια μέρα στην άλλη, όμως θα υπάρχουν ευκολίες στις ψηφιακές υπηρεσίες. Θέλουμε να έχουμε έναν σύγχρονο Δήμο, που θα δίνει ευέλικτες υπηρεσίες στους δημότες. Και ο Δήμος, θα είναι πιο αποδοτικός, με λιγότερες εργασίες και περισσότερα έσοδα. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, όμως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Σιγά-σιγά, θα τα εφαρμόσουμε όλα», είπε.

-Στην περίοδο της πανδημίας, η κεντρική διοίκηση «προίκισε» τους Δήμους και τον Δήμο Καβάλας, με αρκετούς πόρους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην υγειονομική κρίση και τις επιπτώσεις από την αναστολή πολλών λειτουργιών τους. Κατά την άποψη μας, τα χρήματα αυτά, το μεγαλύτερο μέρος τουλάχιστον, έπρεπε να επενδυθεί για την άμεση μετάβαση στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών. Δυστυχώς, οι περισσότεροι πόροι δαπανήθηκαν σε δευτερεύουσες και τριτεύουσες «ανάγκες», με πενιχρό αποτέλεσμα στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών. Το παραδέχτηκε, άλλωστε, ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Καβάλας στη δήλωση που έκανε. Η ευκαιρία που πρόσφερε η πανδημία, δεν αξιοποιήθηκε από την δημοτική Αρχή. Και την ευθύνη έχει, θεωρούμε, ο επικεφαλής, δηλαδή ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης.

-Για ενάμισι έτος, καταρχάς, άφησε κενή την θέση του αντιδημάρχου οικονομικών, που είναι η πιο σημαντική αντιδημαρχία στην διοίκηση του Δήμου. Ο αντιδήμαρχος έχει αρμοδιότητα την καλή οργάνωση του οικονομικού μηχανισμού, την εξεύρεση λύσεων για την μείωση των δαπανών και για την ενίσχυση των εσόδων. Ο Θ. Μουριάδης νόμισε ότι περιστέλλοντας ορισμένες δαπάνες, θα κάνει τον Δήμο Καβάλας εύρωστο οικονομικά. Οι περιστολές που έκανε, δεν απέδωσαν στην πράξη. Αντιθέτως, δημιούργησαν πρόβλημα σε άλλους τομείς της δραστηριότητας του Δήμου. Ήταν, επομένως, περικοπές, που προκάλεσαν «ασφυξία» στην λειτουργία του Οργανισμού. Οι επιλογές του, επίσης, δεν «νοικοκύρεψαν» την κατάσταση κι αν δεν δινόταν η σημαντική οικονομική ενίσχυση από την κεντρική διοίκηση, λόγω του covid-19, θα γινόταν περισσότερο αντιληπτό το μέγεθος της ζημιάς.

-Αφού κατάλαβε πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην διαχείριση (και) των οικονομικών του Δήμου, αποφάσισε να τοποθετήσει αντιδήμαρχο. Το μεγάλο «πακέτο» της βοήθειας από το κράτος δόθηκε. Η επόμενη ενίσχυση προς τους Δήμους, αν δοθεί, θα είναι σαφώς μικρότερη, γιατί η «πηγή» της χρηματοδότησης δεν είναι ανεξάντλητη. Ο αντιδήμαρχος, λοιπόν, θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει το όραμα για έναν «Σύγχρονο Δήμο», όπως λέγεται ο συνδυασμός του Θ. Μουριάδη, με πολύ λιγότερους πόρους από εκείνους που διαχειρίστηκε ο δήμαρχος το προηγούμενο διάστημα.

-Αλλά, καλείται να εργαστεί και με τις οικονομικές Υπηρεσίες σε συνεχή υποστελέχωση, λόγω της κινητικότητας των υπαλλήλων. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν περιμένουμε να γίνουν τα απαραίτητα βήματα έως και το έτος 2023, που οι δημότες θα κληθούν να εκλέξουν νέα διοίκηση στον Δήμο Καβάλας. Ο Γιάννης Προμούσας, θα κάνει ότι μπορεί, με τις οικονομικές γνώσεις που έχει, για να συμμαζέψει, απλά, τα ασυμμάζευτα!


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.