• Στη συνέντευξη Τύπου για τα «επικείμενα» του Περιγιαλίου, ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, εμφανίστηκε μαζί με τον νομικό σύμβουλο του συλλόγου κατοίκων της περιοχής. Ο δήμαρχος ανέλαβε προσωπικά αρκετά ζητήματα του Δήμου, όχι γιατί θέλει να δείξει πόσο εργατικός είναι και πόσο ενδιαφέρεται για τον τόπο. Ο λόγος είναι, η αντικειμενική αδυναμία των στενών συνεργατών του, κυρίως των αντιδημάρχων, να είναι αποτελεσματικοί. Ωστόσο, όφειλε να έχει μαζί του στη συνέντευξη, για να κάνει μία τόσο σοβαρή ανακοίνωση, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο της Τεχνικής Υπηρεσίας. Εκτός κι αν είχε ανειλημμένη υποχρέωση και δεν μπορούσε να παραβρεθεί.
  • Δεν είναι σωστό, κατά την άποψη μας, ο δήμαρχος να υποβαθμίζει τους αιρετούς συνεργάτες του κι ας μην τους εμπιστεύεται για να παράξουν έργο. Επειδή διετέλεσε αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, μπορεί να καταλάβει πόσο άσχημο είναι ο δήμαρχος να μην συνεργάζεται με τους αντιδημάρχους του. Ο Θ. Μουριάδης, δεν πρέπει να έχει την αυταπάτη πως οι δημότες είναι αφελείς. Αντιλαμβάνονται εάν υπάρχει πρόβλημα συνεργασίας στη δημοτική Αρχή, γιατί το πρόβλημα έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα.
  • Ο Θ. Μουριάδης στηρίζεται σε μερικούς ειδικούς συμβούλους, για να ασκήσει διοίκηση. Αλλά, οι ειδικοί σύμβουλοι δεν είναι αιρετοί. Δεν αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη για τις πράξεις, τις παραλείψεις, ή τα λάθη τους. Αναμφίβολα, ο νυν δήμαρχος ασκεί την πιο μοναχική διοίκηση στην ιστορία του Δήμου Καβάλας! Είναι, όμως, επιλογή του. Εκείνος δεν εμπιστεύεται τους συνεργάτες του. Κι εκείνος απομάκρυνε τις υπόλοιπες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, γιατί θέλει να πραγματοποιήσει το δικό του «όραμα» για τον «Σύγχρονο Δήμο».
  • Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει ποιο είναι το πνεύμα του σχεδίου «Κλεισθένης» στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έλεγαν, προεκλογικά, πως θα ωθήσει τις παρατάξεις στη συνεργασία. Αλλά, πως θα συνεργαστούν οι παρατάξεις που διεκδικούν τον ίδιο στόχο, τη διοίκηση του Δήμου, με διαφορετικά προγράμματα και «οράματα»; Είναι δημοκρατικό, να επιβάλλεται η συνεργασία από το εκλογικό αποτέλεσμα; «Εγώ είμαι ο δήμαρχος, εγώ κέρδισα το εξήντα δύο τοις εκατό των ψήφων κι εγώ θα διοικήσω τον Δήμο», δήλωσε ο Θ. Μουριάδης. «Εμείς έχουμε την πλειοψηφία των εδρών στο δημοτικό συμβούλιο», απάντησε η Δήμητρα Τσανάκα. Συνεργασία υπήρχε και πριν το σχέδιο του «Κλεισθένη» και οι Δήμοι διοικούνταν ομαλά. Μήπως με τον όρο «συνεργασία», ο εμπνευστής του «Κλεισθένη» εννοούσε συν-διοίκηση, την οποία δεν θέλουν ο Θ. Μουριάδης και δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων με τις περισσότερες έδρες;
  • Πως θα συνεργαστούν αυτοί που δεν θέλουν να συν-διοικήσουν; Δηλαδή, ο δήμαρχος θα καταθέτει τις προτάσεις του και οι υπόλοιπες παρατάξεις θα τις εγκρίνουν; Κι αυτό θεωρείται συνεργασία και δημοκρατική διαδικασία; Ο δήμαρχος Καβάλας και άλλοι δήμαρχοι σαν κι αυτόν, με την μειοψηφία των εδρών στο δημοτικό συμβούλιο, είναι εγκλωβισμένοι στο σημερινό σύστημα λειτουργίας των Δήμων, το οποίο έκανε την τοπική αυτοδιοίκηση περισσότερο υποχείριο στην κεντρική διοίκηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.