Ο Δήμος Καβάλας, αναφέρει δελτίο Τύπου, με μία σειρά εκδηλώσεων, στο πλαίσιο των «Ελευθέριων» αποτίνει φόρο τιμής στους ένδοξους προγόνους, για τους αγώνες τους για την ελευθερία. Τιμά την ημέρα εκείνη, την 26η Ιουνίου 1913, τότε που ο πλωτάρχης, Αντώνιος Κριεζής, ύψωσε την ελληνική σημαία στην ελεύθερη Καβάλα. Σε μία συμβολική τελετή, ο δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης, θα υψώσει την ελληνική σημαία την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020 στις 10 το πρωί στο χώρο μπροστά από τις Καμάρες, πλησίον του κτιρίου του πρώην δικαστικού μεγάρου, όπου ήταν το 1913 το Διοικητήριο της πόλης και από το μπαλκόνι του, ο πλωτάρχης, Α. Κριεζής, ύψωσε την ελληνική σημαία και ανάγγειλε την ενσωμάτωσης της στον εθνικό κορμό.

Εμείς θα προτείνουμε ο δήμαρχος Καβάλας να «μιμηθεί» τον πλωτάρχη, Α. Κριεζή και να υψώσει την ελληνική σημαία, πάλι, στο εγκαταλελειμμένο δικαστικό μέγαρο, για να στείλει το μήνυμα διαμαρτυρίας προς την κεντρική διοίκηση, για την εγκατάλειψη του εμβληματικού αυτού κτιρίου. Αυτό σημαίνει συμβολική τελετή.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ

Στις 26 Ιουνίου του 1913, το αντιτορπιλικό «Δόξα» κατέπλευσε στον όρμο της Καβάλας και με τη βοήθεια φλογερών πατριωτών Καβαλιωτών, που βοήθησαν στον εντοπισμό των ναρκών στον κόλπο, κατέλαβε την πόλη.Ο πλωτάρχης Α. Κριεζής, μ’ ένα μικρό άγημα ναυτών, αποβιβάστηκε στο σημείο που σήμερα είναι η διασταύρωση των οδών Ερυθρού Σταυρού και Κουντουριώτη και κατευθύνθηκε προς το Διοικητήριο της πόλης (το παλιό Δικαστήριο), υπό τις ζητωκραυγές εκατοντάδων Ελλήνων που κατέβηκαν από κάθε γωνιά της πόλης, όπου ύψωσε την ελληνική σημαία.

Από το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», ο αρχηγός του ελληνικού στόλου, ναύαρχος Π. Κουντουριώτης, έστειλε ένα αξέχαστο ραδιοτηλεγράφημα: «Εξ Αβέρωφ τη 27 Ιουνίου, ώρα 5 και 30μ.μ. Σήμερον επισήμως προκηρύχθη η κατάληψις της Καβάλας. Εκαθαρίσαμεν τα περίχωρα από τους κομιτατζήδες και ικανούς Βουλγάρους στρατιώτας αδέσποτους. Ο ενθουσιασμός είναι μέγιστος. Οι Τούρκοι συμμετέχουσι πλήρως αυτού. Κουντουριώτης».

Μεγάλη και διπλή η εορτή για την πόλη και την περιοχή. Αγαλλίαση και ευφροσύνη καταλαμβάνει όλους τους σύγχρονους Φιλιππησίους, όλους εμάς τους κατοίκους της ευλογημένης αυτής περιοχής, τα «τέκνα αγαπητά και περιπόθητα», όπως αποκαλούμαστε στην προς Φιλιππησίους επιστολή από τον απόστολο των εθνών, Παύλο.Γιορτάζουμε τα 107 χρόνια ελεύθερης, ελληνικής και δημιουργικής Καβάλας.Διαβάστε και δείτε την ιστορία της απελευθέρωσης της πόλης στο fb Δήμος Καβάλας Municipality of Kavala.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.