Το πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας, που είχε κατά νου ο νομοθέτης με το σχέδιο «Κλεισθένης» στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, «πήγε περίπατο» στην πρώτη τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας με τη νέα του σύνθεση. Ο λόγος ήταν, η εκλογή των μελών των διοικητικών συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων (Δ.Ε.Υ.Α.Κ., «Δημωφέλεια», ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Δ.Ω.Κ., «Κοινωνική Αλληλεγγύη και Προσχολική Αγωγή, σχολικές επιτροπές) και η διαφορετική νομική, αλλά κυρίως πολιτική, ερμηνεία στον τρόπο ανάδειξής τους.

Πέρα από τους νομικούς, που έβαλαν συγκεκριμένους προβληματισμούς σχετικά με τις διατάξεις των νόμων, διαφάνηκε και μία διχογνωμία σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ του δημάρχου, Θόδωρου Μουριάδη και των επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων. Η επιθυμία του Θ. Μουριάδη, όπως δήλωσε, είναι τα διοικητικά συμβούλια των δημοτικών επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων του Δήμου, τουλάχιστον κατά τα 3/5, να στελεχωθούν από συμπολίτες που δεν είναι αιρετοί, δηλαδή δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά καταξιωμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες. «Θέλω να υπάρχει ανεξαρτησία και διαφάνεια στη λειτουργία τους», τόνισε, ενώ άφησε αιχμή για το προηγούμενο καθεστώς.

Προηγουμένως, η επικεφαλής του συνδυασμού «Ανάσα για τον Δήμο», Δήμητρα Τσανάκα, διαφώνησε με την επιλογή αυτή του δημάρχου και τη συμμετοχή μη αιρετών στα διοικητικά συμβούλια. «Έχετε ένα δημοτικό συμβούλιο με πολύ αξιόλογους συναδέλφους, που εξελέγησαν με μεγάλη διάθεση να δουλέψουν για τον Δήμο. Είναι όλοι και όλες άξια άτομα. Δεν πρέπει να τα περιφρονήσετε. Σας ζητώ να κάνετε την υπέρβασή σας και να επιλέξετε κάποια από αυτά. Και όχι «εξωκοινοβουλευτικούς», αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τον χαρακτηρισμό αυτό. Δώσαμε τα «κλειδιά» του Δήμου στο Επιμελητήριο και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας; Ήρθαμε αποφασισμένοι ως παράταξη, να μη ψηφίσουμε κανένα από τα πρόσωπα που θα υποδείξετε», είπε.

Ο Άρης Βέρρος, ο Μάκης Παπαδόπουλος, ο Βαγγέλης Παππάς και οι δημοτικοί σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν, επίσης, ζήτησαν από τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Κώστα Πεφάνη, να αποσύρουν το θέμα, γιατί ενοχλήθηκαν από τη στάση του δημάρχου να επιλέξει τα πρόσωπα χωρίς καμία συνεννόηση μαζί τους. Τελικά, το θέμα αποσύρθηκε, προκειμένου να γίνει αυτή η συνεννόηση μεταξύ των παρατάξεων.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.