Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας, την Πέμπτη 14 Μαΐου 2020, κυριάρχησαν οι αρνητικές τοποθετήσεις στην εισήγηση της δημοτικής Αρχής, για την έγκριση υπογραφής προσυμφώνου, μεταξύ της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης «Δημωφέλεια» και της κοινοπραξίας T.A.P. (Trans Adriatic Pipeline), για την παραχώρηση ακινήτου της «Δημωφέλεια», με σκοπό την κατασκευή έργου (σταθμού συμπίεσης) του αγωγού φυσικού αερίου. Οι αρνητικές τοποθετήσεις, ωστόσο, είχαν διαφορετική πολιτική χροιά.

Για παράδειγμα, η επικεφαλής του συνδυασμού «Ανάσα για τον Δήμο», Δήμητρα Τσανάκα, δήλωσε αρνητική, γιατί η εισήγηση της «Δημωφέλεια» έπασχε νομικά και όχι τεχνικά. Κάλεσε τον δήμαρχο, Θόδωρο Μουριάδη, να στείλει επιστολή προς την κοινοπραξία T.A.P., για να καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου Καβάλας το χρηματικό ποσό των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στο έργο σύνδεσης της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων με τον αγωγό που μεταφέρει νερό στην Καβάλα από τις πηγές Βοϊράνης, το οποίο είχε συμφωνηθεί μεταξύ του Δήμου, του T.A.P. και της προηγούμενης κυβέρνησης της χώρας (επί υπουργίας Γιώργου Σταθάκη στο Υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας). Ως «ανταποδοτικό όφελος» προς την τοπική κοινωνία, για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου μέσα από τα τενάγη Φιλίππων. «Είναι το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί μας», σημείωσε, για να διασφαλιστούν τα χρήματα και το έργο.

Ο Βαγγέλης Παππάς και οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού του, «Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση», Μανώλης Κελαϊδάκης, Θέμης Καλπακίδης, Νίκος Βογιατζίδης, καθώς και οι: Σπύρος Προυσαεύ, Νίκος Ξανθόπουλος, εκμεταλλεύτηκαν τη συζήτηση, για να συνεχίσουν τις «επαναστατικές κορώνες» εναντίον του T.A.P. και τις κατηγορίες κατά της πρώην δημάρχου, Δ. Τσανάκα, επειδή «άλλαξε ρότα», όπως ανέφερε ο Θ. Καλπακίδης, όσον αφορά την όδευση του αγωγού μέσα από τα τενάγη Φιλίππων.

Είπε και κάτι ακόμα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Καβάλας, το οποίο προκάλεσε προβληματισμό. Επειδή, σχολίασε, η σημερινή διοίκηση του Δήμου είναι άλλη, πρέπει να διεκδικήσει πολλά περισσότερα χρήματα από την κοινοπραξία του T.A.P., που βρίσκεται σε αδυναμία. Αναρωτιόμαστε εάν ο Θ. Καλπακίδης έκανε απεργία πείνας και συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία, για να αποτρέψει την όδευση του αγωγού φυσικού αερίου μέσα από καλλιεργήσιμη γη υψηλής αποδοτικότητας, ή για να βοηθήσει τον Δήμο Καβάλας να διεκδικήσει πολλά περισσότερα χρήματα, από τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ για το έργο ύδρευσης; «Νομίζατε ότι με το έργο αυτό, θα «πηγαίνατε τραίνο» στις δημοτικές εκλογές, αλλά ο T.A.P. σας κορόιδεψε», είπε, περιπαικτικά, ο Μανώλης Κελαϊδάκης, ενώ ο Ν. Βογιατζίδης συμπλήρωσε πως: «κάποιοι «έκλεισαν το μάτι», για να περάσει ο αγωγός από τα τενάγη».

Θα σημειώσουμε ότι, οι Δήμοι δεν χορηγούν άδειες περιβαλλοντικών όρων, παρά μόνο γνωμοδοτούν. Ο Δήμος Καβάλας προσέφυγε στο ανώτατο δικαστικό όργανο της Ελλάδας, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κατά της άδειας περιβαλλοντικών όρων του έργου του T.A.P. Ενός έργου, το οποίο θεωρούνταν εθνικής και στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα! Με την προσφυγή αυτή, θέλησε να στηρίξει τον αγώνα του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου και συγχρόνως, να πετύχει το «μπλοκάρισμα» της όδευσης του αγωγού μέσα από τα τενάγη Φιλίππων. Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή και το έργο συνεχίστηκε κανονικά.

Να σημειώσουμε, ακόμα, ότι την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το μεγάλο αυτό ενεργειακό έργο, άρα και για την όδευση του αγωγού από τα τενάγη Φιλίππων, έδωσε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Κι ενώ ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ως κυβέρνηση, ενέκρινε να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου μέσα από τον μεγαλύτερο τυρφώνα των Βαλκανίων και πολύ κοντά από ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, τον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων, σήμερα διαμαρτύρεται, εντόνως, για το «περιβαλλοντοκτόνο» νόμο που ψηφίστηκε προσφάτως στη Βουλή, για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, επειδή επιτρέπει την αδειοδότηση οικονομικών δραστηριοτήτων εντός προστατευόμενων περιοχών (Natura)!

«Ο T.A.P. και ο Σταθάκης έστησαν το παιχνίδι, για να κάμψουν την αντίσταση των αγροτών. Εμπνευστής του σχεδίου είναι ο Σταθάκης. Ο T.A.P. ήρθε σαν κατακτητής. Εγώ λέω «όχι» στον κατακτητή T.A.P.», ανέφερε ο Βαγγέλης Παππάς, που συμφώνησε με την πρόταση της Δ. Τσανάκα, να δεσμευτεί η κοινοπραξία T.A.P. για το έργο στη Δ.Ε. Φιλίππων, καταθέτοντας τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό.

Έπειτα από μεγάλη σε διάρκεια συζήτηση κι ενώ ζητήθηκε, από μερικούς δημοτικούς συμβούλους, να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, ο δήμαρχος απέσυρε την εισήγηση και είπε ότι θα διαπραγματευτεί με την κοινοπραξία T.A.P. και θα επανέλθει, για να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.