• Περιμέναμε από τον Θόδωρο Μουριάδη να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της επαφής που πραγματοποίησε στην ΕΤ.Α.Δ. (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου) για την ακτή Καλαμίτσα, ή έστω να κάνει μία δήλωση για την επικείμενη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από την Μυτιλήνη στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» στο Περιγιάλι, δύο ζητήματα που απασχολούν έντονα την τοπική κοινωνία.
  • Όμως, εκείνος έσπευσε να βγάλει δελτίο Τύπου, για να καυτηριάσει το «υβριστικό παραλήρημα» του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας, Γιώργου Γραμμένου, στην τελευταία συνεδρίαση (σ.σ. τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019), στην οποία ο ίδιος ήταν απών! Δηλαδή, πήρε θέση έχοντας ως γνώμονα τα δημοσιεύματα Μέσων Ενημέρωσης και ότι του μετέφεραν κάποιοι. Πρόλαβε, μάλιστα, την απάντηση που έδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το ίδιο θέμα!
  • Στην ανακοίνωση της Ν.Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ωστόσο, οι «σύντροφοι» υπερβαίνουν τα εσκαμμένα και κάνουν ωμή παρέμβαση στη λειτουργία ενός θεσμικού οργάνου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Καλούν τη δήμαρχο Καβάλας, έστω και στο παρά πέντε, να απομακρύνει από τη θέση του τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και να διασπείρει ψευδείς και αδιασταύρωτες πληροφορίες!
  • Κανένας δήμαρχος και σε κανένα Δήμο της Ελλάδας, δεν μπορεί να παύσει τον εκλεγμένο πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Μπορεί να προτείνει την αλλαγή προσώπου στα μέσα της θητείας, όπως έγινε στο παρελθόν, αλλά η εισήγηση πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Επίσης, έχουν δικαίωμα οι παρατάξεις της μειοψηφίας να καταθέσουν μομφή εναντίον του προέδρου, εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος από τον κανονισμό λειτουργίας αριθμός δημοτικών συμβούλων και να κινηθεί η διαδικασία αντικατάστασης. Ο δήμαρχος είναι φιλοξενούμενος στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, που είναι το κυρίαρχο όργανο στον Δήμο.
  • Όσον αφορά τις αδιασταύρωτες και ψευδείς πληροφορίες που διασπείρει η δήμαρχος Καβάλας, για την έλευση νέων προσφύγων και μεταναστών στη δομή φιλοξενίας του Περιγιαλίου, προκαλεί έκπληξη η υπόδειξη. Η Δήμητρα Τσανάκα δεν μετέφερε ποτέ αδιασταύρωτες και ψευδείς πληροφορίες στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, με σκοπό να παραπλανήσει το όργανο που αποφασίζει για τα μεγάλα και τα μικρότερα ζητήματα του Δήμου. Δεν το έκανε στο ζήτημα του μετωπικού σταθμού διοδίων στην Εγνατία οδό, ούτε θα το έκανε σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Απλά, εξέφρασε την αγωνία της, ενημέρωσε τους συναδέλφους της και, κυρίως, θέλησε να προστατέψει τον νέο δήμαρχο, Θόδωρο Μουριάδη.
  • Μπορούσε στο τέλος της θητείας της, περίπου 2,5 μήνες πριν παραδώσει τη «σκυτάλη» στον νέο δήμαρχο, να μην ανακατευτεί. Να αφήσει την «καυτή πατάτα» στα χέρια του Θ. Μουριάδη και μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2019, να συνεχίσει ασκώντας κριτική από το έδρανο της «μειοψηφίας» (σ.σ. με 12 έδρες).
  • Πως είναι αδιασταύρωτες και ψευδείς οι πληροφορίες, όταν ο ίδιος ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ότι γίνονται εργασίες επέκτασης των εγκαταστάσεων στη δομή του Περιγιαλίου, για να μπορεί να φιλοξενεί έως και 800 άτομα. Δηλαδή, 300 επιπλέον σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Μπορεί να γνωρίζει η κοινωνία της Καβάλας ότι είναι έτσι, μόνο για 800 άτομα, όταν απαγορεύεται στους κατοίκους η πρόσβαση στο καμπ;
  • Ο Δ. Βίτσας, επίσης, δήλωσε τον Νοέμβριο του 2018, όταν ήρθε να επιθεωρήσει τη δομή φιλοξενίας στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», ότι δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που διαβιούν σ’ αυτή. Μερικούς μήνες μετά, ωστόσο, η δομή επεκτείνεται, για να ανέλθει η δυναμικότητα στα 800 άτομα! Και ποιος μπορεί να αποκλείσει την περαιτέρω επέκταση, ώστε οι φιλοξενούμενοι να υπερβούν τα χίλια άτομα;
  • «Η δομή του «Ασημακοπούλου» ανανεώνεται διαρκώς, σε ότι αφορά τις οικογένειες προσφύγων που διαμένουν εκεί, άρα, διατηρεί τον χαρακτήρα του Κέντρου προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων», έγραψε συνάδελφος σε τοπική εφημερίδα. Νομίζουμε ότι μερικοί παίζουν με τις λέξεις. Οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δήλωσαν ότι το παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» αποτελεί πρόσκαιρη λύση για τη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών, που μεταφέρθηκαν από τον καταυλισμό του Εσκί Καπού. Οι έξι μήνες λειτουργίας, όμως, έγιναν τρία έτη και σήμερα πραγματοποιούνται εργασίες, ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα στα 800 άτομα!
  • «Η μέχρι σήμερα παραμονή των προσφύγων στην Καβάλα (σ.σ. δεν είναι όλοι μόνο πρόσφυγες, όσοι διαβιούν στη δομή του Περιγιαλίου), δεν έχει διαταράξει την κοινωνική ειρήνη», σχολίασε ο ίδιος συνάδελφος. Πρέπει να συζητήσει με τους κατοίκους του Περιγιαλίου, για να σχηματίσει καλύτερη εικόνα και άποψη. Επίσης, ο λόγος που δεν διαταράχθηκε η κοινωνική ειρήνη στην υπόλοιπη πόλη, είναι το «βέτο» που έβαλε η δήμαρχος, να έρχονται μόνο ομογένειες και ασυνόδευτα παιδιά, καθώς και ο διαχειρίσμος αριθμός. Όταν η κυβέρνηση επιχείρησε να μεταφέρει ένα μικρό αριθμό ατόμων, που ήταν ανεπιθύμητα στο κέντρο φιλοξενίας των Βρασνών στη Χαλκιδική, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» αντέδρασαν έντονα και τελικά, ματαίωσαν την μεταφορά!
  • Το «υβριστικό παραλήρημα» του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας είναι καταδικαστέο, αλλά αποτελεί «ξέσπασμα» για τον εμπαιγμό της κοινωνίας της Καβάλας στο ζήτημα της δομής φιλοξενίας στο Περιγιάλι (και όχι μόνο), σε συνδυασμό με τη στεναχώρια από το αποτέλεσμα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών. Η στεναχώρια για το αποτέλεσμα των εκλογών θα «γιατρευτεί» με την πάροδο του χρόνου, αλλά η δομή στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» θα συνεχίσει να λειτουργεί, θυμίζοντας στον Καβαλιώτικο λαό τον εμπαιγμό από τη σημερινή κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.